Deckarförfattaren Emelie Schepp, vinnare i Storytel Awards
5 snackisar från veckan som gått
1:17

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:17)

Slå på ljud

När Femina ringer upp Emelie sitter hon på sin kammare i Motala, redan i gång med en ny berättelse om åklagaren Jana Berzelius, den sjunde i ordningen efter debuten 2013 med Märkta för livet.

– När jag debuterade fanns det knappt ljudböcker, utvecklingen har gått otroligt mycket framåt sedan dess, säger Emelie. Jag är så glad att jag har Gunilla Leining som inläsare, hon läser så fantastiskt fint. En ljudbok är ju en helhetsupplevelse, av både en spännande historia och en inläsare som kan göra berättelsen levande med sin röst.

Du vann ju också förra året, den gången med Broder Jakob.

– Jag blev otroligt chockad över att vinna andra året i rad, det hade jag verkligen inte räknat med. Bara att ta sig till final är stort, där en jury ska bedöma det man suttit och knåpat ihop i sin ensamhet på kammaren. I år var det jag med Nio liv, Lars Keplers Segelmannen och Sammy Jeridis Ghettokungen som kom till final.

Gunilla Leining och Emelie Schepp, vinnare i spänningskategorin i Storytel Awards 2021.

Emelie Schepp, till höger, vann tillsammans med inläsaren Gunilla Leining spänningskategorin av Storytel Awards 2021.

Stina Stjernkvist

I Nio liv är delar av intrigen kopplad till gängkriminalitet, unga killars utsatthet i förhållande till gäng, ett högaktuellt ämne i samtiden med alla skjutningar och explosioner av bomber.

– När jag började skriva Nio liv tänkte jag inte alls på det, jag försökte jag bara få till en koppling till den tidigare boken, Broder Jakob, där Jana hamnat i konflikt med ett kriminellt gäng. Jag hade ingen aning om att gängkriminalitet skulle bli så på tapeten när boken kom ut.

Veronica Palms karriärbyte: ”Jag var rädd för att tappa gnistan”

Emelie Schepp vann även Storytel Award på Island

Bokomslag Nio liv av Emelie Schepp

Parallellt med vinsten i Storytel Award 2021 vann du också Storytel Award på Island.

– Det var så roligt och oväntat, skrattar Emelie, det var för min tredje bok, Prio ett. Jag har lyssnat lite på inläsningen på isländska, det är en märklig upplevelse att höra sin text på ett annat språk. Det är väldigt svårt att säga om de läser fel, ha, ha.

Norrköping är spelplatsen för berättelserna om Jana Berzelius. Det verkar vara en livsfarlig stad, hårt drabbad av ond, bråd död. Törs man ge sig ut på gatorna där?

– Det ska du inte vara rädd för, skrattar Emelie, nu har vi också organiserade deckarvandringar i staden, med en guide som följer Jana Berzelius i spåren plus att man får veta en hel del om Norrköpings historia.

Vad önskar du mest just nu?

– Att pandemin tar slut snart och livet återgår till det vanliga. Jag längtar efter att få komma ut och få träffa läsarna. Det är så tråkigt att sitta hemma när man skrivit klart en bok, mötet med alla läsande supporters därute är en den stora belöningen för det ensamma arbetet som författare!

Priserna i Storytel Awards delades ut på en digital gala som kan ses i efterhand på awards.storytel.com eller Bokmässan.play.

Fostermamman Melinda Jacobs skriver bok om Lilla Hjärtat: Av kärlek till henne

Mest läst