Melinda Jacobs berättar om boken om Lilla Hjärtat vid Bonniers pressfrukost.
Flera mord på kvinnor de senaste veckorna – detta har hänt
1:19

Efter reklamen: Flera mord på kvinnor de senaste veckorna – detta har hänt

(1:19)

Slå på ljud

Det var ett fall och ett öde som berörde ett helt land.

Den knappt fyraåriga flickan Esmerelda, också kallad Lilla Hjärtat, som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari 2020, vanvårdad till döds av sina biologiska föräldrar.

Och en familjehemsmamma som kämpade för flickans liv och rätt till trygghet.

”Lilla hjärtat” får minnessten i Vadstena – ett år efter tragiska döden

Melinda Jacobs, 36, som gick ut i media och berättade om Lilla Hjärtats fruktansvärda öde utsågs i maj till Årets kvinna av Expressen - och nu kommer snart hennes bok Hon hette Esmeralda.

– Jag ville skriva den framförallt av kärlek till henne. I media har man fått lite skrap på ytan, delar av den här berättelsen, i boken får man i stort sett hela med mina ord. Min uppfattning är ju att mitt barn togs i från mig och dödades, en plågsam och smärtsam död. Jag behöver och vill dela det. Vi måste se till att det aldrig händer något liknande igen, säger Melinda Jacobs i en intervju med Soraya Lavasani vid Bonnierförlagens presentation av kommande utgivningar.

Boken om Lilla Hjärtat kommer i sommar

Biografin släpps i augusti och Melinda Jacobs berättar att läsarna kommer att få känna både henne och Esmeralda närmare men att hon också vill belysa ett systemfel.

– Allt som kunde gå fel, gick fel och vi är ett samhälle som påstår oss värna om de mest utsatta och svaga. Det skrämmer mig och gör mig väldigt rädd att fel på fel på fel begicks och att ingen tar ansvar för det, säger Melinda Jacobs vidare i intervjun.

Melinda Jacobs som var fostermamma till "Lilla Hjärtat" tillsammans med socialminister Lena Hallengren.

"Lilla Hjärtats" fostermamma Melinda Jacobs hade sitt första möte med socialminister Lena Hallengren fyra veckor efter flickans död.

TT

I april 2020 tillsattes en utredning om Lex Lilla Hjärtat för att stärka principen om barnets bästa i samband med upphörande om vård enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU - och Melinda Jacobs var involverad i de lagändringsförslag som socialminster Lena Hallengren presenterade - och som ska se till att det som hände Lilla hjärtat inte händer igen.

Kampen fick en upprättelse

Hon medger att de politiska förändringarna inneburit en upprättelse för Esmeralda och hennes egen kamp och tror att de verkligen kommer att innebära en skillnad för barns rättigheter, men konstaterar samtidigt:

– Hade de här lagändringar funnits när Esmeraldas process började hade hon levt i dag.

Att Lilla Hjärtat inte kunde räddas är en sorg hon aldrig kommer över - men Melinda Jacobs har jobbat hårt med acceptansen för att gå vidare, säger hon under bokpresentationen.
– Antingen blir man en svart och bitter människa eller så får man försöka att påverka det man kan och acceptera det man inte kan påverka och det jobbar jag med dagligen och har gjort sedan dag ett.

– Jag har ett ansvar att leva vidare för de barn jag har kvar, det är där jag hittar styrkan, säger familjemamman som öppnade sitt hem för utsatta barn när hon var 21 år och tidigare har sagt att hon såg det "som ett kall" att hjälpa utsatta barn.

Biologiska mamman dömdes till fängelse

Lilla Hjärtats biologiska mamma dömdes till 21 månaders fängelse för grovt vållande till annans död men domen är överklagad och förväntas tas upp i Göta hovrätt under maj månad.

Flickans biologiska pappan avled i häktet.

Lilla Hjärtat

Esmeralda föddes den 25 april 2016 i ett hem präglat av missbruk och psykisk ohälsa. Hon omhändertogs från sina biologiska föräldrar vid födseln och placerades i ett fosterhem.

Några dagar före Lilla Hjärtats tvåårsdag överklagade de biologiska föräldrar LVU-placeringen. De fick avslag i förvaltningsrätten men överklagade och fick - trots mammans psykiska ohälsa och båda föräldrarnas drogmissbruk, tillbaka sin dotter.

En kort tid före sin treårsdag är Lilla Hjärtat tillbaka hos de biologiska föräldrarna - och på juldagen 2019 inkom en orosanmälan till socialtjänsten gällande vanvård och misshandel av flickan.

Den 30 januari 2020 hittas flickan död i hemmet, hon var drogad, kraftigt undernärd och hade skador på kroppen.

Föräldrarna anhölls på sannolika skäl misstänkta för grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden. Den biologiska pappan avskrevs från misstankarna när han anträffades död i sin häktescell i februari 2020. I augusti 2020 dömdes mamman till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död och narkotikabrott. Hon frikändes från åtalspunkterna mord, synnerligen grov misshandel samt brott mot griftefriden.

Domen är överklagad och ny rättegång väntas i Hovrätten i maj.

”Lilla Hjärtat” – allt du behöver veta om uppmärksammade fallet

Mest läst