Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Emma Gray Munthe: “10 kulturupplevelser jag längtar till”

12 jul, 2022 
AvEmma Gray Munthe
Kultur juli.
Filmfestival, konst, serier, bio och mycket mer! Få tips på 10 kulturupplevelser för denna sommar.
Annons
Vad är grejen med Titanic?Brand logo
Vad är grejen med Titanic?

FESTIVAL

Lilla Filmfestivalen i Båstad

Lilla Filmfestivalen i Båstad, Bo Widerberg.
Bo Widerberg.

Den 4–7 augusti hålls Lilla Film­festivalen, som är precis vad det låter som och startades av regissören Bo Widerberg 1996 – och numera hedrar hans ­minne med visningar av hans och andras klassiker, samtal med roliga gäster och smygpremiärer på både svensk och internationell film. Hit har jag återvänt igen och igen, som besökare, biljettrivande volontär och konstnärlig ledare i ett par år. En av Sveriges mysigaste festivaler, och mellan visningarna kan man kila och bada! www.lillafilmfestivalen.se

Annons

KONST

Skulpturparken i Ängelsberg fyller 20

Miracle, Sibola Hansen.
Miracle, Sibola Hansen.

Dygnet runt, helt gratis kan man fram till 25 september besöka skulpturparken som ligger i kvarndammsområdet mellan världsarvet Engelsberg Bruk och samhället Ängelsberg och varje år möter sina besökare i ny skepnad. I år fyller parken 20 år, och temat är Återseende med både gamla favoriter och nya. www.skulpturparken.se

SERIE

Queer as Folk på Viaplay

QUEER AS FOLK.
QUEER AS FOLK.

När den brittiska serien Queer as Folk kom 1999 chockades många av den explicita skildringen av tre homosexuella mäns liv och leverne i Manchester. Det kom snabbt en amerikansk version – och nu kommer en ny där handlingen förflyttats till New Orleans. Den kretsar kring en grupp vänner som fått sina liv förändrade av en masskjutning på en HBTQ-klubb, och skaparna har utlovat en argare, vildare och friare serie med mer mångfald än i originalet. Premiär på Viaplay 31 juli.

Annons

ALBUM

Perfume Genius – Ugly Season

Perfume Genius – Ugly Season.
Perfume Genius – Ugly Season.

2019 skrev genreskiftande Perfume Genius (Mike Hadreas) musik till en immersiv, Kate Wallich-koreograferad dansföreställning som recensenter beskrev som en hypnotiserande ritual – och musiken som dansgolvseufori och känslan av varm och svettig hud mot andras. Nu finns den i albumform, och med följer en kortfilm regisserad av Jacolby Satterwhite. Dansföreställningen såg fantastisk ut på håll, det här får man se som i alla fall en liten kompensation för att ha missat den.

Annons

MODE

Katja of Sweden på Kristinehamns konstmuseum

Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris 1970.
Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris 1970.

Vandringsutställningen Katja of Sweden är till­baka i Kristinehamn! Dit kom den redan 2020 – året Katja Geiger skulle ha fyllt 100 – men på grund av pandemin varade det inte länge. Geiger blev vår första internationellt kända modedesigner, med egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York och första­sidor på ledande modemagasin. Här blandas kläder, film och foto – och kanske kan man få span på mönster av min mamma Åsa Gray, som jobbade med Geiger 1974–1976. Utställningen pågår fram till 11 september. www.kristinehamn.se

Annons

BIO

The Survivor

The Survivor.
The Survivor.

Skådespelaren Ben Foster gjorde ett otroligt jobb när han spelade verklighetens cyklist Lance Armstrong i The Program, förhoppningsvis går det lika bra när han här spelar verklig­hetens boxare Harry Haft. Eller, Hertzka Haft, som han hette när han föddes i Polen. I koncentrationsläger tvingades han brutalt slåss mot medfångar för att underhålla, i USA slogs han mot minnena, skulden och boxningslegenden Rocky Marciano. Regi: Barry Levinson (Wag the Dog). Premiär 15 juli.

Annons

KONST

Alex Da Corte på Louisiana

Rubber Pencil Devil, 2019, installation.
Rubber Pencil Devil, 2019, installation.

”Popkonst på syra”. Den 14 juli öppnar den hittills största utställningen i Europa med en av de yngre stjärnorna på den internationella konstscenen. Genom färgsprak, neon, utklädnad, måleri, skulpturer, film och installationer tar Alex Da Corte sig an pop­kulturella fenomen som Eminem, Mupparna, Karl-Alfred och Bart Simpson – och på Louisiana får man 14 juli–8 januari en överblick av hela hans konstnärskap. www.louisiana.dk

Annons

KULTURHUS

Folkets Hus i Älmhult

Folkets Hus i Älmhult.
Folkets Hus i Älmhult.

När jag växte upp i Älmhult användes Folkets Hus som skolaula, småskruttig bio, kringresande teater och för lokalrevyer. 40 år senare har huset steppat upp betydligt, lagt sig till med bistro och storstadsutbud – och utnämnts till både årets jazzklubb och årets biografinnovatör. Här visas film och direktsänd sport, och det hålls livekonserter, stand up, ölprovningar, Melodikryssande med fika och filmvisning för medföljande barn, och mycket mer. Kul! Utbudet finns på www.folketshusalmhult.se.

Annons

BIO

Nope

Daniel Kaluuya i Nope.
Daniel Kaluuya i Nope.

Regissören Jordan Peele hyllades för sin moderna tagning på skräckgenren i långfilmsdebuten Get Out, och följde upp med den i mina ögon mycket bättre – och mardrömsframkallande – Us. Nu har han gett sig på något som sålts in som både ”skräckepos” och en ”mardrömsvision av popcornfilmen”, men bortsett från det har Nope omgetts av hemlighetsmakeri. Av trailern att döma ser det allra minst ut att vara otroligt snyggt om en grupp människor i en isolerad amerikansk småstad som utsätts för övernaturligheter. Premiär 22 juli.

Annons

FOTO

Stars – Terry O’Neill på Fotografiska i Stockholm

Faye Dunaway vid poolen på Beverly Hills Hotel morgonen efter att hon vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Network, 1977.
Faye Dunaway vid poolen på Beverly Hills Hotel morgonen efter att hon vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Network, 1977.

Vogue, Rolling Stone, Time Magazine och Vanity Fair. Från 1960- till 2000-tal var brittiske Terry O’Neill en av världens mest publicerade fotografer, och Brigitte Bardot, Faye Dunaway, Mick Jagger, Audrey Hepburn och The Beatles är bara några av alla de stjärnor som stod framför hans kamera. När Fotografiska nu fått tillgång till hela hans bildarkiv har de fått scanna in också tidigare opublicerade bilder exklusivt för Stars – som blir den största O’Neill-utställningen hittills. Pågår fram till 16 oktober. www.fotografiska.com

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons