Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

”Hen efterträder Sture Allén i Svenska Akademien”

29 jun, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografMartin Cederblad, Kristina Prage, Polaris förlag, TT.
Den 20 juni somnade Sture Allén in. Vem efterträder honom i Svenska Akademien? Feminas bokredaktör Kenneth Gysing har några förslag.
Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

Vem kommer efter Sture Allén i Svenska Akademien?

Det är förstås en rent akademisk fråga – vem ska efterträda Sture Allén på stol nummer tre? Sture Allén, ständig sekreterare i Svenska Akademien under åren 1986–1999, gick bort den 20 juni i år, 93 år gammal. Han var i grunden språkforskare och efterträdde som sådan en annan språkforskare, Carl Ivar Ståhle. Man kan ju därmed tänka sig att det blir ännu en språkforskare som får beträda stol nummer 3.

”Svenska Akademien spelar med egna regler”

Men med Svenska Akademien vet man förstås aldrig, de spelar med egna regler, folk och fä göre sig icke besvär, Svenska Akademien kan alltid överraska. Inte minst i turerna kring den så kallade Kulturmannen, Jean Claude Arnault, äkta make till poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, bjöd man på häpnadsväckande överraskningar, som skapade braskande löpsedlar om allt från erotiska underligheter till ekonomiska oegentligheter. Svenska Akademien höll på att alldeles välta över ända, det var strömhopp i avhopp av ledamöter. Sture Allén och några tappra få höll sig dock ställningarna, idag är Svenska Akademien åter fulltalig, förutom då Sture Allén som nu definitivt tackat för sig, efter lång och trogen tjänst.

Annons

Så tillbaka till den ursprungliga frågan, vem kan tänkas komma efter Sture?

Feminas kulturredaktion erinrar sig osökt ett stycke i Jens Lapidus framtidsdystopi Paradis City som kom ut för något år sedan, där man kunde läsa, ”Ur led var tiden: kinesiska staten ägde fler fastigheter i Stockholm än HSB, SKB och Allmännyttan tillsammans, blivande föräldrar fick tillstånd att justera bort arvsanlag för laktosintolerans och dyslexi hos sina ännu ofödda barn och Alex Schulman var ständig sekreterare i Svenska Akademin.”

Alex Schulman – en högoddsare

Alex Schulman? Det låter som en högoddsare, men en viss ambition åt det hållet har nog ändå anats i podden, Alex & Sigges poddcast som Schulman driver tillsammans med vännen Sigge Eklund. Med jämna mellanrum brukar Schulman där citera tunga poeter (tillika gamla ledamöter av Svenska Akademien) som Gunnar Ekelöf och Thomas Tranströmer, mellan reklaminslag för nätcasinon (med bifogad länk till hjälp för spelmissbruk), lånehajar (för de som inte lyckats så bra med spelet) och storpack med kalsonger (där det s a s skitit sig med räntorna på lånen också), vilket väl får betraktas som ett i samtiden adekvat förhållande till litteraturhistorien. Men frågan är – skulle verkligen Svenska Akademien våga släppa in Schulman i de gyllene environgerna? Han har förvisso lyckats utomordentligt väl med det egna författarskap, en ny bok är på väg i september, Malma station, men i podden avhandlas också det mesta som kommer i de poddande herrarnas väg – och det möjliga scenariot att där höra Schulman leverera någon lössläppt kommentar om Svenska Akademiens hemliga diskussioner om kommande nobelpristagare – väcker förmodligen fasa hos nuvarande ständige sekreteraren Mats Malm, med flera ledamöter. Men om Schulman hamnar i val och kval och väljer att sluta podda för en plats i Svenska Akademien, vem vet? Det kan ju det vara värt att satsa en slant på – men spela då med måtta (uppstår problem, kontakta spelberoende.se).

Lena Andersson – en knivskarp debattör

Något lägre odds än Schulman får nog författaren och debattören Lena Andersson, som nyligen fick ett stort pris av Svenska Akademien (140 000 kr), och under ”kulturmannenfejden” väckte ett visst rabalder på kultursidorna med omnejd, då hon gick mot strömmen och kritiserade den kritik som fördes mot Svenska Akademien som ett massmedialt drev. Inte minst kritiserade Andersson den tidning hon själv skrev för, Dagens Nyheter, där man på ledarsidorna framställde Svenska Akademien som ett veritabelt syndens näste i stil med det bibliska städerna Sodom och Gomorra (som Gud jämnade med marken med eld och svavel) vilket ledde till att Anderson en tid senare i stället började skriva krönikor för Svenska Dagbladet.

Annons

Som knivskarp debattör, kunnig i språkfrågor, och till det gammal juniorstjärna i längdskidåkning (hög arbetskapacitet, och med en karaktär som inte byter spår bara för att det blir uppförsbacke), samt med en rad lysande romaner bakom sig, inte minst Egenmäktigt förfarande om en kvinna som blir kär i en gift kulturman (!), och en ny roman på gång, Koryférna – en konspirationsroman, kan hon mycket väl hamna på pallen (no 3) efter Sture Allén!

Ulf Lundell – ett rockigare alternativ

Ett annat och mer rockigare alternativ, vore förstås Ulf Lundell. Kunde Bob Dylan få Nobelpriset i litteratur, borde väl Ulf Lundell åtminstone kunna få en plats i Svenska Akademien, kan man tycka. Uffe som ju är vår svenska lokalvariant på Dylan (och Bruce Springsteen) har med låtar som lägereldseposet Öppna landskap blivit något av en nationalskald, till det har han fått lysande recensioner av senare års dagböcker, Vardagar (den sjunde släpptes nyligen). Några strofer ur låten Under askan från plattan Längre inåt landet kan väl också stå som något av ett ledtema för Svenska Akademien:

”Under askan

Glimmar glöden

I all vilsenhet finns

Vägar bort från döden

I alla nederlag finns

Hopp för bittra öden”

Med det sagt, den som lever får se. Och skulle någon av de tre här ovan hamna på stol nummer 3 – ni vet var ni läste det först!

Annons