Foto: Magdalena Björnsdotter/TT
Allt du behöver veta om presidentvalet i USA
Slå på ljud

Att den sittande presidenten skulle skapa en koreografi som spridit sig som en löpeld på barnens favoritapp, Tiktok, var kanske en högoddsare men nu är det som det är.

Efter att ha startat sina kampanjmöten med Village Peoples klassiska discodänga YMCA kryddad med helt egna moves, har såväl presidentkandidaternas danssteg som musikval blivit en snackis med en vecka kvar till valet.

Trump har retat upp artisteliten

Sångaren i Village People gick ut och kritiserade att Trump använde bandets musik - men mest för att han inte följde de vedertagna YMCA-rörelserna.

Annars har den konservativa politikern nog att göra med irriterade musikhjältar.

Rockbandet Queens sångare Brian May, Phil Collins, John Fogerty och Neil Young är bara några av de artister som både offentligt och juridiskt krävt att Donald Trump ska sluta använda deras musik som soundtrack i valstriden.

Neil Young skrev ett öppet brev till Trump på sin hemsida där han varnade:

”Varje gång ’Keep on Rockin’ in the Free World’ eller någon annan av mina låtar spelas på dina kampanjmöten så hoppas jag du hör min röst. Kom ihåg att det är rösten av en skattebetalande amerikansk medborgare som inte stöder dig – jag.”

När tidningen New York Times musikkritiker analyserade musiken som ska marknadsföra Donald Trump och Joe Biden i matchen om Vita huset, visade det sig att Trump lutar sig på gammal musik och att 90 procent av låtarna framförs av män.

Demokraternas Joe Biden däremot blandar mer friskt med exemplevis Diana Roos, Nina Simone och Lady Gaga.

”Vill skapa stomp och allsång”

Feminas nya kulturmedarbetare Emma Gray Munthe har tittat närmare på de två kandidaternas spellistor och konstaterar att Joe Biden lyfter det äkta och varma till den gräns att det lutar åt parodi.

Medan Donald Trump fokuserar mer på känslan än på texten:

– Precis som för en DJ på ett bröllop handlar musikvalen på hans rallies mest om att skapa stomp, stämning och allsång för flera generationer.

President Donald Trump kör sina egna rörelser till YMCA på flygplasten i Johnstown

Foto: TT

Donald Trumps musikval - och Emma Gray Munthes analys

Macho man/YMCA - Village People

”Först förstås det uppenbara: Trump är en machoman som övervann Covid-19. Sedan: precis som för en DJ på ett bröllop handlar musikvalen på hans rallies mest om att skapa stomp, stämning och allsång för flera generationer. Kopplingen här till den av honom inte särskilt omhuldade queerkulturen verkar de bortse från”.

My way - Frank Sinatra

”Igen, det uppenbara: Trump gör saker på sitt sätt, och ångrar ingenting. Men med en låt som den här skapar man också en nostalgisk längtan efter det som varit, något bättre och tryggare än allt stökigt som är nu”.

The Best - Tina Turner

”You're simply the best, better than all the rest. Better than anyone, anyone I ever met. Kommentar överflödig. Ett av få exempel när Trump använder musik av svarta artister – och det säger förstås inte allt, men en hel del.”

We are the champions - Queen

”Ett sjunga med-anthem som alla kan texten till, om att kämpa vidare fast man får sand sparkad i ansiktet. Vi är mästarna och här finns ingen plats för losers. Ett sätt att skapa stämning och gemenskap, ett vi mot dem.”

Nessun Dorma - Puccini/Pavarotti

”Grandiost och storslaget, något som de flesta känner igen. Mäktigt och stämningsfullt, musik som framkallar starka känslor mer än tanke och rationalitet. Lite som Trump själv.”

Fortunate sun - Creedence Clearwater Revival

”En protestsång om miljonärssöner som kunde smita undan militärtjänstgöring och slippa Vietnam-kriget? Svårt att veta riktigt vad som hänt med musikvalet här, utöver förstås att det är klassisk amerikansk rock att stompa med till.”

You can´t always get what you want - Rolling Stones

”Kanske är det mest den trotsiga tonen man är ute efter här? Rolling Stones och flera av ovanstående tillhör hur som helst den långa lista av artister som offentligt krävt att Trump slutar använda deras musik i sin kampanj.”

Joe Biden har ett mer nedtonat val, konstaterar Emma Gray Munthe efter att ha tittat på sju låtar demokraten använder.

Foto: TT

Joe Bidens musikval - och Emma Gray Munthes analys

We take care of our own - Bruce Springsteen

"Joe Biden behöver inte att alla i landet håller med varandra om allt, bara att alla håller med om att vi älskar vårt land och tar det därifrån", säger skådespelaren Sam Elliotts röst i en av Bidens kampanjfilmer som enligt en rubriksättare är så full av americana att den får äpplepaj att rodna". Under en sådan flagg passar förstås den här perfekt.”

New world coming - Nina Simone

”Nystart, nya röster och kommande dagar av fred och glädje. En längtan efter gemenskap och slut på splittring. Bidens framtoning är mildare, mer nedtonad, det handlar mindre om honom själv än om alla andra – eller så vill i alla fall han och hans stab att det ska se ut och kännas. Musikvalen är därefter.”

The Edge of glory - Lady Gaga

”Spontant känns kanske kombinationen Joe Biden och Lady Gaga lite... ansträngd, men de har ett förflutet. På Oscarsgalan 2016 presenterade Biden Lady Gaga när hon framförde Til It Happens to You och 50 personer som drabbats av sexuella övergrepp stod med henne på scenen. Senare samma år stöttade hon Bidens It's on us-kampanj, som syftade till att lyfta frågor om sexuella övergrepp på amerikanska universitet”

I´m coming out - Diana Ross

”I want to give / I'm completely positive / I think this time around / I am gonna do it. Rader som kanske inte behöver analyseras så värst. Den här gången Biden kanske äntligen lyckas med sina försök att bli president?”

Good times - Sam Cooke

”Vita och svarta artister blandas nästan 50/50, vilket förstås är ett högst medvetet val – och Good times handlar som flera av de andra låtarna om att låta de bättre, gladare och snällare tiderna rulla in.”

Lovely day - Bill Withers

”Igen: Biden väljer liksom Kay Pollak glädjen och ljuset.”

All I do - Stevie Wonder

”I hope and pray each day I live / A little more love I'll have to give / A little more love that's devoted and true. Bidens kampanjande handlar om att lyfta det positiva, det äkta och varma – ibland så mycket att det lutar åt ren parodi.”

Allt du behöver veta om presidentvalet i USA
Slå på ljud

Läs mer:

Malin Roos: ”Tegnell, varför får jag inte hjälpa min 13-åring med covidtestet?”

Här är facit - därför ÄR Vivienne Westwood punkdrottningen

Caroline Farberger om resan från Carl till kvinna och relationen med hustrun idag

Mest läst