Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Feminas bokexpert om Nobelvinnaren: ”Mycket fint val”

06 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
På torsdagen kom beskedet – franska författaren Annie Ernaux är årets Nobelpristagare i litteratur.
Feminas bokexpert Kenneth Gysing hyllar Svenska akademiens val och tipsar om vad du borde läsa av henne.
– Jag tycker det är ett mycket fint val, ett vackert val, säger han.
Annons

Årets Nobelpristagare i litteratur är den franska författaren Annie Ernaux. Svenska akademiens ständige sekreterare Mats Malm kom med beskedet klockan ett på torsdagseftermiddagen, och motiveringen lyder:

”För det mod och den kliniska skärpan med vilken hon avslöjar den personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva begränsningar”.

Se också: Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteraturBrand logo
Se också: Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteratur

Annie Ernaux är den 17:e kvinnan i ordningen att få Nobelpriset i litteratur. Det går att jämföra med att 102 män tidigare har fått priset. Hon har i en intervju med Dagens Nyheter 2020 kommenterat just skillnaden i könsfördelning.

– Jag har så klart hört talas om skandalerna på senare tid. Och jag har noterat att Akademien historiskt sett belönat många fler män än kvinnor. Det som gör att jag ändå tycker att litteraturpriset har en roll att spela är att det ställer viktiga frågor om vad som faktiskt är litteratur, sa hon då.

Annons

Feminas bokexpert om valet av Annie Ernaux

Kenneth Gysing, Feminas bokexpert, tycker att det är ett bra val av Svenska akademien.

Vad tycker dom om valet av Annie Ernaux till årets Nobelpristagare i litteratur?

– Jag tycker det är ett mycket fint val, ett vackert val. Annie skriver självbiografiskt från sin klassresa. Hon är född 1940 och växte upp under enkla förhållanden i Normandie. Det fanns knappt böcker i hennes barndomshem, men eftersom hon hade läshuvud utbildade hon sig till lärarinna. Hon har ett stramt men mycket fint språk.

Hur stor skräll är det?

– Det är ingen större skräll, hon har funnits på experternas listor och legat högt på bettingsajterna. Det kommer anses vara ett säkert val, som kommer få mycket lovord och inte särskilt mycket hat.

Annons

Har du läst något av Ernaux?

– Jag har läst både Åren, Min far och Kvinnan. Men det var ett tag sen, jag får läsa om dem nu!

För oss som vill bevandra oss i Annie Ernaux värld – vad ska vi läsa?

– Jag tycker man ska börja med Åren, för det är en heltäckande självbiografi som beskriver hennes klassresa från barndomen, fram till där hon är nu.

Vem tycker du borde få priset 2023?

– Jag tycker Karl Ove Knausgård är häftig, inte minst hans senare böcker som Morgonstjärnan och Vargarna från evighetens skog. Men jag tror inte det händer på ett tag.

Annons