Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Här är kändisbarnen som tar över svenska kulturvärlden

04 okt, 2022 
AvFrida Funemyr, Malin Roos
FotografFrida Funemyr, rickard l eriksson, TT
Lena Endres son Pernilla Augusts döttrar
Lena Olin, Lena Endre, Pernilla August. Drygt 30 år efter att tre av Sveriges största skådespelare tronade på Sveriges ­nationalscen är det dags för Bergman-favoriternas barn att ta plats i strålkastarljuset.
– Jag ville inte stå i skuggan av mamma som är en så otroligt duktig skådespelerska, säger Tora Hallström som gör huvud­rollen i filmen om Hilma af Klints liv – tillsammans med sin mor.
Annons
Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålderBrand logo
Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålder

Hilma af Klint var en svensk konstnär och pionjär inom abstrakt måleri som levde mellan 1862 och 1944 men vann ära och berömmelse långt efter sin död.

Det kan man inte säga om de två generationer kvinnor som tar plats med varsin tekopp på ett hotell i Stockholm. Lena Olin har varit en av landets mest namnkunniga skådespelare sedan 1979 när hon gick rakt från Scenskolan till tunga roller på Dramaten och snart också fick ett internationellt genombrott i Philip Kaufmans Varats olidliga lätthet.

Att Tora Hallström skulle följa samma bana var däremot inte givet. Lena Olins och Lasse Hallströms dotter hade en imponerande karriär i finansbranschen efter att medvetet ha valt ett annat yrke än sina föräldrar.

Tora Hallström med mamma Lena Olin.
När Tora Hallström nu gör entré på vita duken gör hon det i sällskap med mamma Lena Olin. Filmen ”Hilma” har biopremiär i oktober 2022 och visas på Viaplay i november.

–Jag kände att jag ville välja ett eget spår och därmed visa att jag kunde göra karriär på egen hand utan mammas och pappas draghjälp, säger Tora Hallström och tillägger med ett leende att hon dessutom upplevde en viss ansvarskänsla.

Annons

–Jag kunde ju höra mamma och pappa prata om deklarationer och skatter utan att ha någon som helst koll. Någon i familjen måste ju ta på sig ansvaret.

Tora Hallström, 27

Lena Olin har två barn, sonen Auguste med skådespelaren Örjan Ramberg och Tora med maken sedan 30 år, regissören Lasse Hallström. Tora Hallström har en karriär inom finansbranschen bakom sig med jobb på Gordon Sachs och Uber. Filmen Hilma af Klint som har premiär på Viaplay under hösten blir hennes första stora huvudroll.

Länge stretade hon emot sina inre kreativa talanger, inte minst för att alla runt omkring förväntade sig att hon skulle gå i sina föräldrars fotspår. Det skulle till ett manus om en hyperintressant och länge bortglömd konstnär för att Tora Hallström skulle trilla dit ordentligt.

Hon delar på huvudrollen med sin mor i filmen om Hilma af Klints liv som regisseras av hennes far, Lasse Hallström.

–Allt föll på plats och numera känner jag att jag aldrig kommer att kunna göra något annat än att skådespela. Jag vill vara på jobbet hela tiden och känner sådan enorm tacksamhet för att jag hittat hem, säger hon.

Annons

Lena Olin, 67

Gick rakt från examen från Scenskolan 1979 till Dramaten, där hon i ett ­decennium axlade tunga roller i flera av Ingmar Bergmans uppsättningar, som Kung Lear och Ett drömspel. Genom­brottet på vita duken kom med Bergmans tv-film Efter repetitionen där regissören specialskrev en av huvud­rollerna för Olin.

Den internationella ­karriären tog fart med Philip Kaufmans storfilm Varats ­olidliga lätthet 1988 som följdes upp med Hollywood-produktionerna Fiender, Chocolat och Havanna. Är i höst förutom med Hilma af Klint också aktuell med spel­filmen Andra Akten mot Rolf Lassgård.

Lena Olin ler. Att hennes dotter äntligen får ge uttryck för sin kreativitet är ingen överraskning, det var egentligen bara en tidsfråga.

–Jag har hela tiden vetat att Tora har agerandet inom sig. Hon är en fantastisk dansare och skriver otroliga texter. Jag jobbar med min dotter men känner hela tiden ”fan vilken impressive kvinna!” utbrister Hollywood-stjärnan och beskriver 27-åriga Tora som cool och modig. Allt hon själv inte var i samma ålder.

Tora Hallström med mamma Lena Olin.
Tora Hallström och mamma Lena Olin delar på huvudrollen när Hilma af Klints liv blir film.

–Jag hade så otroligt mycket hang-ups i början. Jag hade svårt att gå ut, var krånglig och komplicerad och väldigt ängslig. Det var först när jag började jobba på Dramaten som jag lärde mig att hantera min ångest och mina rädslor.

Annons

Lena Olin skådespelade i flera av Ingmar Bergmans uppsättningar på Sveriges nationalscen innan erbjudanden från olika filmbolag trillade in och hon försvann till Holly-wood. Precis lagom för nästa Bergmanfavorit att blomma.

Barn som valt att gå i sina föräldrars fotspår

Pernilla August hade haft en mindre roll i Fanny och Alexander när hon klev in genom Dramatens portar och blev kvar i många år – och precis som Lena Olin har Pernilla August barn som har valt att gå i hennes fotspår.

Pernilla August.
Pernilla August.

Alba August, 29, fick sitt stora genombrott som Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid och ett år äldre systern Asta Kamma August kommer förmodligen bli ännu mer igenkänd på stan i höst när filmatiseringen av Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev blir film genom regissören Björn Runge. Där gör Asta Kamma August rollen som Karin Stolpe. Filmen kommer upp på bioduken hösten 2022.

Annons

Alba August, 29, och Asta Kamma ­August, 30

Pernilla August har tre döttrar, Agnes Östergren från äkten­skapet med författaren Klas Östergren och de två yngsta med filmregissören Bille August. Agnes, som hade några roller som barn, bland annat i Bo Widerbergs Ormens väg på Hälleberget, har som vuxen klivit bakom kameran och jobbar som scenograf medan de två yngsta har valt skådisbranschen.

Asta Kamma August som främst varit verksam i Danmark gör sin första stora svenska huvudroll i Bränn alla mina brev som nyss hade premiär på biograferna.

Alba August har efter rollerna i Unga Astrid och TV 4-serien Knutby också inlett en musikkarriär.

–Jag och min syster Asta satte ofta upp föreställningar som barn. Vi kunde förbereda oss i månader och sydde upp kostymer och köpte rekvisita. Ur det tror jag att självförtroendet och drömmen att själv bli skådis växte fram, har Alba August berättat i en intervju med Café.

Alba och Asta Kamma August.
Alba och Asta Kamma August.

Att deras mamma fick internationell stjärnstatus runt millennieskiftet i de Hollywoodproducerade Star Wars-filmerna, var däremot inget som imponerade i döttrarnas kompisgäng:

Annons

–Mamma var inte asball bland tonåringar. Det var några på högstadiet som visste att hon spelade Anakin Skywalkers morsa i Star Wars, då blev jag Anakins syrra och kallades Albakin.

Pernilla August, 64

Kom till Dramaten 1986 och spelade året därpå Ofelia i Ingmar Bergmans uppsättning av Hamlet. Pernilla August hade redan då spelat barnflicka i Fanny och Alexander och samarbetet med Bergman fortsatte i många år med bland annat Maria Stuart och Gen­gångare som blev regissörens avsked till teatern.

Det stora filmgenombrottet kom med rollen som Ingmar Bergmans mor Anna i Bille Augusts filmatisering av Den goda viljan. 2010 debuterade Pernilla August som regissör med den flerfaldigt Guldbagge-belönade Svinalängorna som följdes upp med Den allvarsamma leken. Spelar drottning i Netflix-serien Young Royals.

Förmodligen var Ingmar Bergman tillfreds med att Pernilla August inte försvann i väg helt till drömfabriken i väst. Vid flera tillfällen deklarerade han att hon var hans absoluta favoritskådespelerska.

Sveriges största skådespelerskor

Hon också, liksom Lena och Lena.

År 2000 bestämde sig mästarregissören för att sätta upp Schillers klassiker Maria Stuart när han insåg att Dramaten inte bara hade en utan två givna drottningar i ensemblen. Pernilla August gjorde rollen som Maria och Lena Endre var Elisabet. ”Samtidens två största kvinnliga skådespelerskor”, konstaterade kritikern Jan Arnald i sin recension efteråt.

Lena Endre.
Lena Endre.

Förutom en mindre roll i Paul Thomas Andersons hyllade The Master från 2012 har Lena Endre inte bara blivit Sverige troget, utan också Dramaten, där hon gjorde debut 1987 efter att Ingmar Bergman upptäckt henne i tv-såpan Varuhuset. Deras första möte resulterade i ett långt gemensamt arbetsliv och en vänskap som sträckte sig fram till regissörens död. Bland annat skrev Bergman sitt sista filmmanus, Trolösa, specifikt för Lena Endre.

Annons

Lena Endre, 67

Har under sina 35 år på Dramaten medverkat i stora scen-uppsättningar som Peer Gynt, En handelsresandes död och Den goda viljan men har också en lång och diger karriär som film- och tv-stjärna.

År 2000 vann Lena Endre en Guldbagge för bästa huvudroll med Trolösa, där Ingmar Bergman skrev manus och Liv Ullman regisserade. Som ­regissör själv har hon satt upp Skuggland och Jennifer Haleys The Nether på Dramaten och i höst är hon aktuell med föreställningen Tid för glädje (premiär den 17 november).

–Det har absolut funnits vägskäl. Bland annat när mina barn var små. Min agent ville att jag skulle till USA. Men jag kände, varför då? Jag jobbar ju med de allra bästa i Sverige redan, sa Lena Endre i en intervju med SvD förra året.

Edvin Endre.
Edvin Endre.

Även Lena Endres barn har vuxit upp och sonen Edvin, som hon har tillsammans med skådespelaren Thomas Hanzon, är aktuell i den kommande Netflix-serien om Spotify där han gör huvudrollen som entreprenören Daniel Ek, den har premiär hösten 2022.

Annons

Edvin Endre, 28

Lena Endre har varit gift fyra gånger och fick i relationen med skådepelaren Thomas Hanzon (som hon inte var gift med) på nittiotalet två barn. Dottern Rosanna arbetar för Greenpeace och inspirerade sin mamma att göra klimat­thrillern Tunn is häromåret.

Sonen Edvin Endre har valt att bli skådespelare som sina föräldrar. Edvin spelade Erlendur i 22 avsnitt av HBO-satsningen Vikings där premiären i USA hade sex miljoner tittare och har haft roller i Tyskungen och tv-serien Fartblinda. Närmast är han aktuell med huvudrollen i Netflix-serien The Playlist om streamingtjänsten Spotify.

Spela in en film som familj

Tillbaka i hotellfoajén i Stockholms innerstad. Tora Hallström säger att hon njuter av att vara hemma i Sverige. Hon var bara några år gammal när flyttlasset gick över Atlanten. Familjen Hallström-Olin bor i Bedford utanför New York men har alltid haft kvar bandet till moderlandet.

Att som familj spela in en film tillsammans i Sverige har enligt dem båda varit en ynnest.

–Mamma är otroligt närvarande, den starkaste och mest hårt arbetande kvinnan jag känner. Och den mest barnsliga. Hon är ung i sinnet, ofta uppspelt och för henne är allt en lek. Därför har vi aldrig tråkigt tillsammans. Samtidigt har hon nära till tårar och kan bli väldigt ledsen. Life is a rollercoaster med mamma, säger Lena Olins dotter.

Lena Olin med sin dotter Tora Hallström.
Lena Olin är mer än imponerad av sin dotter Tora Hallström, som hon beskriver som cool och modig.

Det har inte varit några problem att gå ur mamma- och dotterrollen för att ikläda sig Hilma af Klint konstaterar de unisont, eftersom Tora spelar den yngre versionen medan Lena gör konstnärspionjären som 55 och äldre.

Annons

–Mamma och jag var därför sällan på inspelningsplatsen samtidigt. Men pappa som är regissör jobbade jag med dagligen och det var kul att se vem han blev. Jag beundrar mina föräldrar ännu mer efter det här arbetet. Det har varit otroligt inspirerande och jag känner mig lyckligt lottad att få gå i deras skola.

Det brukar sägas att vilka val man än gör så söker man ständigt efter sina föräldrars bekräftelse. Var det så för Tora Hallström?

–Nja, svarar hon. Jag har inte jättestort behov av att få mina föräldrars bekräftelse. Men kanske var det viktigt för mig att göra den där avstickaren inom finansvärlden för att inse att det var jag själv som kände att jag blev kvävd och behövde utforska yrket som skådis i stället för att direkt gå på den kanske mer uppenbara vägen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons