Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Filmerna som blev helt annorlunda efter testvisningarna

03 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Klassiska filmer är svåra att tänka sig på något annat sätt än vi är vana.
Men faktum är att många har förändrats ganska radikalt mellan testvisningarna inför publik och biopremiären.
— Gemene film har tre testvisningar, medan vissa kan ha så många som 10 eller 15, säger Kevin Goetz som har ett analysföretag i branschen, till BBC.
Annons
5 filmer som faktiskt är bättre än böckernaBrand logo
5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna

Den maxade inledningen i trafiken i musikalfilmen La la land. Det avslitna huvudet som kommer till ytan i Hajen. Eller att Anne Archer faktiskt skjuter Glenn Close i Farlig förbindelse.

Det är alla hyllade scener eller detaljer i älskade filmer – men de hade lika gärna kunnat klippas bort ur filmerna. Anledningen till att de kommit med i filmerna ligger i vanliga människors åsikter.

Innan filmer kommer ut på bio så visas de ofta för testpublik, för att filmbolaget ska få en uppfattning om vad publiken kommer tycka om filmen de har jobbat så mycket med.

De tidigare nämnda scenerna, och även att Julia Roberts dansar med Rupert Everett i slutet av Min bäste väns bröllop, har alla varit borttagna ur sina respektive filmer i originalklippningarna. Men efter att testpublikerna fått säga sitt har nya scener spelats in eller gamla scener räddats från klippningsrummet, skriver BBC.

Annons

Därför klipptes filmerna om

När det kommer till inledningen i La la land hade scenen på motorvägen spelats in men sen klippts bort. Den lades till för att tittarna snabbt skulle förstå att de tittade på en musikal. Gällande Min bäste väns bröllop så kände publiken att Julia Roberts karaktär hade varit för elak för att förtjäna en potentiell pojkvän, så istället gjorde de att hon tröstades av sin homosexuelle vän. Farlig förbindelse skulle först sluta med att Glenn Close tog sitt eget liv, men publiken ville hellre se att hon blev straffad av sina tidigare älskares hämndlystna fru.

Kevin Goetz är grundare och ägare av företaget Screen Engine/ASI, som är ett av filmbranschens ledande analysföretag. De hjälper filmstudios att göra publikundersökningarna för att filmerna ska bli så framgångsrika som möjligt.

– Det finns en handfull regissörer som inte vill testa, men de är ovanliga. Förra året fick 130 filmer från filmstudios en bred premiär, och jag skulle säga att 90 procent av dem gick igenom en testvisning, ibland flera gånger. Gemene film har tre testvisningar, medan vissa kan ha så många som 10 eller 15, säger han till BBC.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons