Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så lever skådespelarna från Fucking Åmål i dag

13 feb, 2023 
AvEmma Gray Munthe
FotografTT
Fucking Åmål skådespelare
I år fyller Fucking Åmål 25 år – och vi minns en ikonisk film med älskvärda karaktärer! Har du koll på vad skådespelarna gör i dag?
Annons
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviseradeBrand logo
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

En ung mästares första mästerverk. Vi ­ställer orimliga förväntningar som förhoppningsvis inte ska bli tyngande.”

Den före detta Malmöligan-poeten Lukas Moodyssons långfilmsdebut hade premiär den 23 oktober 1998, och när Ingmar Bergman vid millennieskiftet skulle summera svensk films 1900-tal hamnade Fucking Åmål på listan.

Fucking Åmål

Vad?

Fucking Åmål.

Varför?

I år fyller Lukas Moodyssons ­ban­-brytande film 25 år.

Vadå?

Vad betydde den när den kom, och vad har den lämnat för spår?

Men det var inte bara han som föll för berättelsen om kärleken mellan huvudpersonerna Agnes och Elin, klaustrofobisk småstadstristess och längtan bort. Alla som växt upp i en liten svensk håla ­kunde känna igen sig. O’boy, olycklig kärlek och häng kring grillkiosken i centrum. Veckorevyn och ­Broder Daniel. Bingolotter, Date-parfym, fyllor och tonårsangst.

Fucking Åmål Lukas Moodysson
Nästan en miljon svenskar såg långfilmsdebuterande Lukas Moodyssons Fucking Åmål på bio. Båda huvudrollsinnehavarna, Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström, ­belönades med en Guldbagge för sina roller.

Men också utomlands gick den hem, och under den snällare titeln Show Me Love såldes den till en mängd andra länder.

Annons

Här hemma strömmade publiken till biograferna – 900 000 sålda biljetter! – och kritikerna hyllade den nästan undantagslöst. Priser strösslades, det skrevs om det nya rebellgeniet och pratades om den nya svenska filmvågen. Fucking Åmål banade väg för nya regissörer, en ny sorts berättelser och breddade spelplanen för HBTQ-skildringar i svensk kultur och medier. Tonåringar vågade komma ut – eller hämtade stöd av filmen i hemlighet.

På Guldbaggegalan 1999 tog den Trollywood­inspelade lågbudgetfilmen storslam: Bästa film, Bästa manus, Bästa regi, och både Alexandra ­Dahlström och Rebecka Liljeberg vann för bästa skådespelerska. Ralph Carlsson belönades inte för sin insats som tafatt och kärleksfull pappa, men nominerades för bästa manliga biroll.

Det blev en ovanligt stökig gala på Operan. Moody­sson dök upp med ett diadem med kanin­öron och gav fingret åt kamerorna. I stället för att i enlighet med instruktionerna hålla ett ”max 60 sekunder långt och humoristiskt ­tacktal med personlig touch”, hade han bestämt sig för att hålla ”ett för långt tal som varken var humoristiskt eller personligt”. Han passade på att dra upp personliga vendettor mot Harry Schein, Konsums medlemstidning och en kompis i Malmö som inte gillade att betala skatt.

Annons

Svensk tv-historia skapades när Dahlström tog tacktalstillfället i akt att prata om sexism och utseendefixering i branschen, bara för att bli avbruten av programledaren Loa Falkman som stövlade in med ett ”mitt lilla hjärta”. Varpå hon i sin tur avbröt honom med att han inte skulle förminska henne och med en frustrerad suck klappade honom på huvudet.

I år fyller alltså Fucking Åmål 25 år. Under de här decennierna har filmen åkt varv på varv runt världen på olika filmfestivaler och listats av Brittiska Filminstitutet som en av de bästa HBTQ-filmerna någonsin. Här hemma har den nått kultstatus, blivit prisbelönad pjäs och hamnade i fjol på femte plats på filmtidningen FLM:s stora kritikeromröstning kring de bästa svenska filmerna genom tiderna.

De där orimliga förväntningarna som Bergman var inne på blev inte heller så tyngande att det märktes, och Moodysson gick direkt vidare till att göra en annan svensk klassiker: Tillsammans – som han i detta nu håller på att göra en uppföljare till med samma skådespelare som då. Skulle vi kanske kunna få be om en likadan om Agnes och Elin?

4 karaktärer vi minns från Fucking Åmål

Rebecka Liljeberg som Agnes

Fucking Åmål Agnes

Trånar efter Elin varje vaken ­sekund, klottrar hennes namn i skolböckerna, lyssnar på Bob hund och Lars Gullin. Spelades av Guldbagge­belönade Rebecka Liljeberg som så småningom lämnade skådespelarkarriären för att utbilda sig till läkare och jobba på Södersjukhuset i Stockholm.

Alexandra Dahlström som Elin

Fucking Åmål Elin

”ÅHH, jag vill KNARKA!” Svårt uttråkade Elin försöker få en kick av tabletter mot halsbränna, och begåvades med flera andra odödliga ­repliker. Spelades av Guldbagge­belönade Alexandra Dahlström, som efter en serie skådespelar­insatser gick över till att själv skriva manus och regissera.

Erica Carlson som Jessica

Fucking Åmål Jessica

Elins storasyster, som Elin mer än en gång bråkar våldsamt med. Spelades av Erica Carlson – som också borde ha fått en Guldbagge – och som sedan syntes i flera filmer, ­programledde på ZTV och så småningom skolade om sig till undersköterska.

Mathias Rust som Johan

Fucking Åmål Johan

Trånar också efter Elin, saxar hennes bild ur skolkatalogen och försöker imponera med sin moped. Spelades av Mathias Rust – som också borde ha fått en Guldbagge – och som sedan blev flygvärd. (Inte att förväxla med den Mathias Rust som 1987 landade på Röda torget i Moskva.)

Annons