Artikeln innehåller reklamlänkar
Kerstin Ekmans nya bok Löpa varg får högsta betyg av Feminas bokrecensent Kenneth Gysing
Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållare
0:54

Efter reklamen: Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållare

(0:54)

Slå på ljud
Bokomslag Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg (Albert Bonniers förlag), Kerstin Ekman

Betyg: 5

I nya romanen Löpa varg har pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig nyligen firat sin sjuttionde födelsedag, nu sitter han i ett gammalt hus i Hälsingland och funderar över sitt liv. Han bor där med Inga, som han varit gift med i över femtio år, och hunden Zenta. Inga är pensionerad språklärare, nu väver hon mest mattor av gamla kläder.

”När jag satt mig vid skrivbordet i kontoret öppnade jag svarta boken för att skriva upp det som hade hänt. Har man en gång börjat skriva är det svårt att sluta. Skriften är sin egen värld.” Jag tänker att Ulf och Kerstin Ekman (nyss fyllda åttioåtta) har mycket gemensamt, de kommer leva livet ut i skriften. Till all lycka för oss, alla hennes läsare.

Ulf har varit en rationell människa i livet, planerat för modernt skogsbruk, varit ledare för ett jaktlag med ansvar för avskjutning av vilt enligt gällande regler och normer. Nu på ålderns höst har han börjat omvärdera sitt tidigare liv, en varg har visat sig för honom en tidig morgon i skogen och rört vid hans hjärta. Ekman skriver fram skogen åt oss, gör den magisk igen. Det skiljer några år mellan Greta Thunberg och Kerstin Ekman, men de är samma andas barn. De inger hopp om en bättre värld. ”Jag vet att du är ledsen”, säger Inga till Ulf, ”Var det. Men förtvivla inte”.

Här kan du hitta Löpa varg av Kerstin Ekman (länk till Adlibris).

Bokomslag Jag vill skriva sant - Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Jag vill skriva sant – Tora Dahl och poeterna på Parkvägen (Weyler), Jesper Högström

Betyg: 5

Jesper Högström bjuder på en hisnande litterär tidsresa, med hjälp av Tora Dahls dagböcker, som hon lät hemligstämpla i Kungliga Bibliotekets arkiv och som legat där fram till nu. Här far vi tillbaka till det litterära livet i trettiotalets Sverige.

Tora Dahl och hennes man, litteraturkritikern Knut Jaensson, bodde i en villa på Parkvägen på Lidingö, där de höll litterär salong. Dit kom författare, som i dag hör till litteraturhistorien, då unga och hungriga på framgång – Gunnar Ekelöf, Arthur Lundkvist, Harry Martinsson, Eyvind Johnson, Nils Ferlin, Ivar Lo-Johansson, Vilhelm Moberg och många fler – för att supa och festa, prata skrivande och litteratur och ge sig hän åt amorösa äventyr. Mest männen då (förstås), Tora fick sköta hushållet, och skriva när hon fick tid över.

Med dagböckerna tänker hon: ”jag tror att det blir last en gang, nar jag inte finns langre, av manniskor jag inte kanner, det ar ganska lustigt att tanka. En del ska forsta”. Fyrtio år efter hennes död (1982) får vi nu möta Toras tankar om tiden som var, om lusten till skrivandet, om komplicerad kärlek, ”att det är kärlek som är nödvändig, för att man verkligen ska leva, även om den är av tillfällig art”. Tora Dahl ville skriva sant – det gör hon med besked!

Här kan du hitta Jag vill skriva sant – Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström (länk till Adlibris).

Kulturtörstig? 10 kulturfavoriter just nu!

Bokomslag Svamparnas förunderliga liv av Anders Dahlberg och Anna Froster

Svamparnas förunderliga liv (Natur & Kultur), Anders Dahlberg & Anna Froster

Betyg: 5

Hösten står och stampar i tamburen, då vill man förstås lära sig allt om svampar, och förstås gärna lära sig var matsutake växer i Sverige (som kostar mer än 10 000 kronor kilot i Japan). Med andra ord – detta är en oumbärlig bok för oss som knappt ser skillnad på herr Kantarell och Karljohan.

Här kan du hitta Svamparnas förunderliga liv av Anders Dahlberg och Anna Froster (länk till Adlibris).

Bokomslag Ur förtärande eld av Paula Hawkins

Ur förtärande eld (Forum), Paula Hawkins

Betyg: 4

Det brinner till ordentligt i Paula Hawkins nya kriminalroman, där en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London. Tre kvinnor med koppling till offret, har alla olika anledningar att känna agg till honom. Men vem gick över gränsen, vem drabbades av en sådan förtärande eld att det slutade i mord?

Här kan du hitta Ur förtärande eld av Paula Hawkins (länk till Adlibris).

10 boktips till hösten – recensenten listar

Bokomslag Att älska – om kärlekens natur av Lone Frank

Att älska – om kärlekens natur (Albert Bonniers förlag), Lone Frank

Betyg: 5

Kärlek, så svår och så underbar i ett och samma. När den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank plötsligt förlorar den hon älskar inser hon att hon tagit kärleken för given. Med sorg i hjärtat försöker hon med vetenskapens hjälp förstå vad som formar en människans kärleksliv.

Här kan du hitta Att älska – om kärlekens natur av Lone Frank (länk till Adlibris).

Bokomslag Det trettonde fallet av Åke Edwardson

Det trettonde fallet (Albert Bonniers förlag), Åke Edwardson

Betyg: 5

Kriminalkommissarie Erik Winter är tillbaka, och det är en lysande återkomst. På väg hem till Göteborg från familjen i Marbella kör en bil framför honom rakt in i en klippvägg. Kvinnan i bilen visar sig ha koppling till ett trettio år gammalt olöst mord. Spännande höst med Winter!

Här kan du hitta Det trettonde fallet av Åke Edwardson (länk till Adlibris).

Så bra är Liza Marklunds comeback – med nya boken Polcirkeln

Månadens pockettips från Femina:

Bokomslag Samtycket av Vanessa Springora

Samtycket (Albert Bonniers förlag), Vanessa Springora

V är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att bli författare. G, en kulturman i femtioårsåldern, tycker om unga flickor. V blir ett lätt byte. Trettio år senare skriver Vanessa Springora en knivskarp uppgörelse.

Här kan du hitta Samtycket av Vanessa Springora (länk till Adlibris).

Bokomslag Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Lisa och Lilly (Romanus & Selling), Mian Lodalen

Hjärtskärande om två unga kvinnor ur arbetarklassen som förälskar sig i varandra när sådan kärlek var förbjuden. Baserad på en verklig historia från 1911 då två kvinnor gick i döden tillsammans i Hammarby sjö.

Här kan du hitta Lisa och Lilly av Mian Lodalen (länk till Adlibris).

Bokomslag Goda rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg

Goda rån är dyra (Forum), Catharina Ingelman-Sundberg

Pensionärsligan flyr ut på landet och ser att affärer är nedlagda, internetuppkopplingen fungerar inte. Snabbt organiseras Operation Rädda Landsbygden. Roligt och livsbejakande, med underliggande allvar.

Här kan du hitta Goda rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg (länk till Adlibris).

Mest läst