Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Gert Wingårdh berättar: Därför slutade jag dricka alkohol

02 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografDEROS ANDERS/Aftonbladet, Discovery+
Gert Wingårdh Linnea Henriksson Alla mot alla
Arkitekten och SVT-profilen Gert Wingårdh har inte druckit alkohol på tio år.
Nu berättar han om beslutet bakom att bli nykter – och varför han ändrat sina planer på att börja dricka igen.
– Jag slutade för tio år sedan. Dels för att jag tyckte att jag drack för mycket, säger Gert Wingårdh i Fördomspodden.
Annons
Visste du det här om Gert Wingårdh?Brand logo
Visste du det här om Gert Wingårdh?

Stjärnarkitekten Gert Wingårdh, som många känner igen från Husdrömmar på SVT med Anne Lundberg, har inte druckit en droppe alkohol på tio år.

I Emil Perssons podcast Fördomspodden berättar Gert Wingårdh om varför han slutade dricka alkohol för ett decennium sedan.

– Jag slutade för tio år sedan. Dels för att jag tyckte att jag drack för mycket, dels för att jag i min närhet har människor med alkoholproblem. Jag ville vara ett exempel, berättar Gert Wingårdh i podcasten.

Arkitekten utvecklar sitt resonemang, och menar att det också hade med livskvalitet att göra – han ville helt enkelt orka mer än vad han gjorde när han drack alkohol.

– Väldigt väldigt mycket för att jag kände att jag behövde den energin som jag tappade på att dricka alkohol, för att försöka göra något av mitt liv mellan 60 och 70, säger Gert Wingårdh i Fördomspodden.

Annons

Gert Wingårds ändrade planer – vill inte dricka igen

Wingårdh hade planer på att börja dricka igen efter att ha fyllt 70, som han är nu, men har insett att han inte har något behov av att dricka alkohol igen.

– Så jag hade egentligen tänkt dricka igen när jag fyllde 70. Men nu känner jag ”varför då, vad är det som är kul med alkohol?”.

Att bli nykterist har dock påverkat arkitektens kreativa arbete. I podcasten diskuterar de den uppmärksammade Oscarsbelönade filmen En runda till med Mads Mikkelsen, där fyra vänner undersöker hur det är att alltid ha 0,5 promille alkohol i blodet. Gert Wingårdh kan känna igen sig i att delar av arbetet blev roligare med alkohol i kroppen.

– Jag kommer ihåg när jag drack: den trygghet, den värme, man kände vid det första glaset vin, en generositet mot omvärlden. Vad jag kan sakna med att dricka alkohol är att jag faktiskt tyckte det var roligare att skissa med alkohol i kroppen. Det här meningslösa sökandet som jag inte riktigt vet vart det leder, det funkade väldigt bra med typ 0,5 promille i blodet.

Annons