Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pernilla Månsson Colts kritik mot utseendefixeringen i tv

09 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografAnders Wiklund/TT
Pernilla Månsson Colt.
Trädgårdstider-programledaren Pernilla Månsson Colt valde att vidareutbilda sig för att kunna stå bakom kameran så väl som framför den.
Anledningen: utseendefixeringen och åldersdiskrimineringen i tv-branschen.
– Det var en slags självbevarelsedrift och jag kände att jag inte kommer kunna stå framför kameran hur länge som helst, säger hon i Aftonbladet.
Annons
6 Största snackisarna från Nobel genom tidernaBrand logo
6 Största snackisarna från Nobel genom tiderna

När populära SVT-profilen Pernilla Månsson Colt, nu 53, hade fyllt 40 år bestämde hon sig för att vidareutbilda sig för att kunna producera program och stå bakom tv:n, inte bara vara programledare framför kameran.

Månsson Colt var orolig att hennes ålder i kombination med att hon var kvinna skulle förstöra karriären för henne.

– Det var en slags självbevarelsedrift och jag kände att jag inte kommer kunna stå framför kameran hur länge som helst. Jag tänkte att jag ändå hade fyllt 40 år och det var dags att se om sitt hus. Överallt diskuterades det om snedfördelningen, att män kunde åldras i tv men att kvinnor inte kunde det. Jag kände att jag borde vara lite smart och skaffa mig ett ben till. Då gjorde jag det, och det har jag aldrig ångrat, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Pernilla Månsson Colt opererades

I dag tycker hon att klimatet ser annorlunda ut, och att åldrande kvinnor visst kan få synas i tv – hon själv frontar några av SVT:s största program och har hållit i Nobelsändningar. Trots det tror hon att det är lättare att vara man och åldras inför miljonpublik.

Annons

– Jag tycker faktiskt att debatten inte är så tongivande längre och man ser en del äldre kvinnor i tv och det tycker jag är sunt. Det är fint att vara lite erfaren. Men sedan tror jag det är lättare för en manlig programledare att åldras i tv, säger Pernilla Månsson Colt till tidningen.

I våras genomgick Pernilla Månsson Colt en steloperation efter ett diskbråck – något hon återhämtade sig från förvånansvärt snabbt.

– Det blev hastigt och lustigt en operation, jag är skitnöjd att jag gjorde det. I samband med operationen fick jag höra att jag skulle behöva vara sjukskriven i flera månader och ta det lugnt och inte bära något som var tyngre än ett mjölkpaket. Men jag var bara sjukskriven på heltid i två-tre veckor. Sedan började jag jobba hemifrån. Efter ett par veckor kunde jag också cykla. Men jag hade nog tur, ibland ska man ha det, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer:

Annons