Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Ghost-sångaren Tobias Forges glädje efter vinsten på Grammisgalan

04 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, André Garcia.
Rockbandet Ghost är en av Sveriges största musikexporter internationellt, och bandet har tidigare vunnit både på Grammys och American music awards.
Nu prisas succéakten även på hemmaplan, när de under onsdagens Grammisgala vann pris för Årets hårdrock/metal.
– För mig och alla som varit med och arbetat så är det ett enormt erkännande, säger mannen bakom Ghost, Tobias Forge.
Annons
Se de 9 mest spelade låtarna i Sverige 2022Brand logo
Se de 9 mest spelade låtarna i Sverige 2022

Här hemma är det inte alla som ens känner till att bandet är svenskt – men faktum är att Ghost är ett av vårt lands mest framgångsrika musikakter utomlands. Rockbandet, som egentligen är ett enmansprojekt dirigerat av sångaren och låtskrivaren Tobias Forge, fyller arenor över hela världen, toppar rocklistor i USA och är en av få svenska akter som vunnit pris på amerikanska Grammygalan.

På onsdagens Grammisgala prisades Ghost i kategorin Årets hårdrock/metal, och Tobias Forge är noga med att poängtera hur mycket det svenska priset betyder för honom – samtidigt som han tycker att andra som inte har prisats förtjänar det mer.

– Det betyder faktiskt mycket mycket mer än vad folk eventuellt tror. Nu när jag får den en fjärde gång så betyder det otroligt mycket. Jag är jätteglad. För mig och alla som varit med och arbetat så är det ett enormt erkännande, att det vi har gjort har fått någon form av metrisk betydelse, säger Tobias Forge efter galasändningen i Annexet.

Tobias Forge i Ghost på Grammisgalan 2023, med Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Klas Åhlund. Papa IV Emeritus.
Tobias Forge höll ett berusat tal på Grammisgalan, och tackade för priset.

Ghost-sångarens hyllning till Jocke Berg

Ghost var nominerade i tre kategorier, men förlorade mot Tove Lo i både Årets album och Årets artist. När sångaren skulle ta emot priset för Årets hårdrock/metal tog han med sig sina kollaboratörer upp på scenen, som producent Klas Åhlund och låtskrivarna Vincent Pontare och Salem Al Fakir. En som medverkat i form av låtskrivare på senaste albumet Impera lyste dock med sin frånvaro – Kents forna frontman Jocke Berg.

Annons

– Jag älskar Jocke, och jag älskar Kent. Jag tycker att han är en fantastisk låtskrivare, och en fantastisk person. Jag önskar att han var här i kväll, jag saknade honom i kväll, det hade varit kul om han hade varit här och delat det. Jag försökte få med alla, säger Tobias Forge efter galan och fortsätter:

– Det är en ynnest att få jobba med någon som Jocke.

Tobias Forge om Ghosts turné

Den 18 maj släpper bandet en cover-ep, Phantomine, där Genesis-covern Jesus he knows me redan har blivit en hit. Men fansen som ska se Ghost på deras enda Sverige-spelning i sommar ska inte vänta sig en helt ny show, om de såg konserterna på Avicii Arena och Malmö Arena 2022.

– På Sweden Rock så kommer det vara lite annorlunda mot när vi spelade sist i Sverige. Jag som fokuserar lite mer på produktionsdetaljer tycker att det är jättemycket skillnad. Däremot är vi ju på samma albumcykel, som det heter, vilket innebär att det inte är en helt annan grej. Det är som en förlängning av det vi gjorde, men förbättrad från när svenskar såg det sist på hemmaplan, så kan man säga. Det ska bli kul.

Ghost frontas av Papa IV Emeritus, sångaren.
På scen har Tobias Forge på sig en mask och är karaktären Papa IV Emeritus, frontman i Ghost.
SE OCKSÅ: Elton John - 5 ikoniska looks genom årenBrand logo
SE OCKSÅ: Elton John - 5 ikoniska looks genom åren
Annons