Se de 9 mest spelade låtarna i Sverige 2022
1:01

Efter reklamen: Se de 9 mest spelade låtarna i Sverige 2022

(1:01)

Slå på ljud

Här hemma är det inte alla som ens känner till att bandet är svenskt – men faktum är att Ghost är ett av vårt lands mest framgångsrika musikakter utomlands. Rockbandet, som egentligen är ett enmansprojekt dirigerat av sångaren och låtskrivaren Tobias Forge, fyller arenor över hela världen, toppar rocklistor i USA och är en av få svenska akter som vunnit pris på amerikanska Grammygalan.

På onsdagens Grammisgala prisades Ghost i kategorin Årets hårdrock/metal, och Tobias Forge är noga med att poängtera hur mycket det svenska priset betyder för honom – samtidigt som han tycker att andra som inte har prisats förtjänar det mer.

Alla vinnare på Grammisgalan 2023

– Det betyder faktiskt mycket mycket mer än vad folk eventuellt tror. Nu när jag får den en fjärde gång så betyder det otroligt mycket. Jag är jätteglad. För mig och alla som varit med och arbetat så är det ett enormt erkännande, att det vi har gjort har fått någon form av metrisk betydelse, säger Tobias Forge efter galasändningen i Annexet.

Tobias Forge i Ghost på Grammisgalan 2023, med Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Klas Åhlund. Papa IV Emeritus.

Tobias Forge höll ett berusat tal på Grammisgalan, och tackade för priset.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ghost-sångarens hyllning till Jocke Berg

Ghost var nominerade i tre kategorier, men förlorade mot Tove Lo i både Årets album och Årets artist. När sångaren skulle ta emot priset för Årets hårdrock/metal tog han med sig sina kollaboratörer upp på scenen, som producent Klas Åhlund och låtskrivarna Vincent Pontare och Salem Al Fakir. En som medverkat i form av låtskrivare på senaste albumet Impera lyste dock med sin frånvaro – Kents forna frontman Jocke Berg.

– Jag älskar Jocke, och jag älskar Kent. Jag tycker att han är en fantastisk låtskrivare, och en fantastisk person. Jag önskar att han var här i kväll, jag saknade honom i kväll, det hade varit kul om han hade varit här och delat det. Jag försökte få med alla, säger Tobias Forge efter galan och fortsätter:

– Det är en ynnest att få jobba med någon som Jocke.

Så mår Sveriges kulturliv i dag – egentligen

Tobias Forge om Ghosts turné

Den 18 maj släpper bandet en cover-ep, Phantomine, där Genesis-covern Jesus he knows me redan har blivit en hit. Men fansen som ska se Ghost på deras enda Sverige-spelning i sommar ska inte vänta sig en helt ny show, om de såg konserterna på Avicii Arena och Malmö Arena 2022.

– På Sweden Rock så kommer det vara lite annorlunda mot när vi spelade sist i Sverige. Jag som fokuserar lite mer på produktionsdetaljer tycker att det är jättemycket skillnad. Däremot är vi ju på samma albumcykel, som det heter, vilket innebär att det inte är en helt annan grej. Det är som en förlängning av det vi gjorde, men förbättrad från när svenskar såg det sist på hemmaplan, så kan man säga. Det ska bli kul.

Ghost frontas av Papa IV Emeritus, sångaren.

På scen har Tobias Forge på sig en mask och är karaktären Papa IV Emeritus, frontman i Ghost.

Foto: Rob Grabowski
SE OCKSÅ: Elton John - 5 ikoniska looks genom åren
0:41

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Elton John - 5 ikoniska looks genom åren

(0:41)

Slå på ljud
Mest läst