VIDEO: Se power-kvinnorna över 50
0:51

Efter reklamen: VIDEO: Se power-kvinnorna över 50

(0:51)

En dryg vecka in i juli och Bondepraktikans ”rötmånad” är i full gång. Men böckers hållbarhet är ju så mycket bättre än grönsakers; här tre tips som garanterat håller året ut (och nog betydligt längre än så). Kombineras gärna med en sallad på färska primörer!

En främling knackar på din dörr, Håkan Nesser (AB)

Håkan Nesser förklarade för några år sedan att den kriminalroman han då skrivit klart förmodligen också var den sista. Men det var det lyckligtvis inte (författare kan man aldrig lita på, de hittar ju på hela tiden), det kom ytterligare ett par kriminalromaner, och nu ännu en. Den här gången tre kortromaner inom ramen för en, där den tredje och sista, En främling knackar på din dörr, också har fått ge titel åt boken. I den berättelsen öppnar Judith, blivande gymnasielärarinnan i engelska och franska, en mörk och kulen natt dörren för en främling och ingenting blir därefter som förut. I en annan historia, Botgöring möter vi en före detta lärare i filosofi som genom olyckliga omständigheter hamnat i ett litet torp ute på landsbygden där han arbetar som översättare, med de två islandshästarna Svart och Brun som enda sällskap. Under en bussfärd noterar han en ung kvinna som ser olycklig ut och bestämmer sig för att ta reda på varför. Det är eftertänksamt, underfundigt, mycket underhållande och kanske kan den åldrade översättarens hållning inför livet också stå för Nesser själv, ”han tänker att han ändå har en ambition kvar. Om människan är den varelse jorden frambragt för att kunna betrakta sin egen skönhet, så vill han vara den människan. Bära det ansvarsfulla oket”.

Birdy Finchs nya liv, Lissy Dent (Printz)

Fin feelgood med sommarfeeling om arbetslösa Birdy Finch som drar från strulig pojkvän för ett sommarjobb på ett nedgånget hotell på skotska höglandet. Där finns en stilig kökschef vid namn James som Birdy faller pladask för vilket inte gör livet enklare – men väl så mycket roligare!

Bokredaktören: ”Lily Kings nya roman beskriver den svåra konsten att välja rätt väg i livet”

Som ett surr mellan brösten, Marianne Mörck, berättat för Stina Jofs (Forum)

Skådespelaren, sångerskan och regissören Marianne Mörck berättar öppet och med mycket humor om liv och karriär, hur hon som nyfödd lämnades till ett barnhem och adopterades av en sjökapten och hans fru – och den vindlande livsvägen fram till rollen som mamma i Bonusfamiljen.

SE OCKSÅ: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips
0:57

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

(0:57)

Slå på ljud