Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Hatten värderades till 6000 kronor – såldes för sex miljoner

03 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Den vietnemesiska mandarinhatten hade fått utgångspriset 6000 kronor på auktionssajten Auctionet.
Men när klubban till slut slog för försäljning var priset uppe på sex miljoner kronor.
– Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket glada över att den såldes till ett rekordpris, säger Tom Österman, expert och medgrundare på Auctionet.
Annons
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmetBrand logo
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

Det var på fredagen som det spanska auktionshuset Balclis auktionerade ut den ovanliga vietnemesiska mandarinhatten, som hade fått sitt utropspris satt till 6000 kronor.

Men budgivningen slutade långt därifrån – hattens pris ökade nämligen bokstavligen tusenfalt. Från 6000 kronor så landade priset för mandarinhatten till slut på sex miljoner kronor.

Hatten är från Nguyen-dynastin från slutet av 1800-talet, och enligt experter på ämnet var den speciella hatten i extremt gott skick, samtidigt som den avr oerhört ovanlig.

Dynastihatten såldes med tunika för miljoner

Det spanska auktionshuset använde sig av den svenskgrundade sajten Auctionet, som har blivit ledande i Europa, och där anslutna auktionshus kan lägga upp sina föremål till försäljning.

– Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket glada över att den såldes till ett rekordpris” säger Tom Österman, som är både expert och medgrundare på Auctionet, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi är glada för både köparens och säljaren skull.

Så här ser hatten ut, som är värd sex miljoner kronor.

Förutom den värdefulla hatten såldes även en vietnamesisk tunika för 350 000 kronor, och en annan kinesisk tunika för 1,6 miljoner kronor.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons