Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet
0:58

Efter reklamen: Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

(0:58)

Slå på ljud

Det var på fredagen som det spanska auktionshuset Balclis auktionerade ut den ovanliga vietnemesiska mandarinhatten, som hade fått sitt utropspris satt till 6000 kronor.

Men budgivningen slutade långt därifrån – hattens pris ökade nämligen bokstavligen tusenfalt. Från 6000 kronor så landade priset för mandarinhatten till slut på sex miljoner kronor.

Dolda funktionerna hos föremålen i din vardag – som du inte visste fanns

Hatten är från Nguyen-dynastin från slutet av 1800-talet, och enligt experter på ämnet var den speciella hatten i extremt gott skick, samtidigt som den avr oerhört ovanlig.

Dynastihatten såldes med tunika för miljoner

Det spanska auktionshuset använde sig av den svenskgrundade sajten Auctionet, som har blivit ledande i Europa, och där anslutna auktionshus kan lägga upp sina föremål till försäljning.

– Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket glada över att den såldes till ett rekordpris” säger Tom Österman, som är både expert och medgrundare på Auctionet, i ett pressmeddelande.

Så såg de skalliga kändismännen ut när de hade hår

Han fortsätter:

– Vi är glada för både köparens och säljaren skull.

Så här ser hatten ut, som är värd sex miljoner kronor.

Förutom den värdefulla hatten såldes även en vietnamesisk tunika för 350 000 kronor, och en annan kinesisk tunika för 1,6 miljoner kronor.

The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst