TV: 5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor
1:19

Efter reklamen: TV: 5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor

(1:19)

Slå på ljud

Den sista måltiden – Leonardo Da Vinci

För den som läst Dan Browns bok Da Vinci-koden är det lätt att tänka att konstnärens målningar är fulla av mystiska budskap. Brown lägger fram att lärjungen bredvid Jesus skulle vara Maria Magdalena, och att det finns former i målningen som ska föreställa det kvinnliga skötet – något som skulle antyda att Jesus och Maria Magdalena fick barn. Konsthistoriker är dock skeptiska till detta, och menar att det inte finns belägg för det. Däremot upptäckte italienska datateknikern Giovanni Maria Pala ett annat budskap i målningen. Han menar att Da Vinci dolde musiknoter i Den sista måltiden, som blir ett 40 sekunder långt rekviem om man läser det från vänster till höger.

akg-images

Tre boktips som du kan maxa mars med

Adams skapelse – Michelangelo

Adams skapelse av Michelangelo är kanske konstnärens kändaste målning i Sixtinska kapellet. Men den kända målningen innehåller en dold detalj. Formen som omger Gud är nämligen formen av en mänsklig hjärna. Michelangelo var en expert på anatomi, och placerade flera väl dolda kroppsdelar i de olika målningarna i Sixtinska kapellet, menar experterna Ian Suk och Rafael Tamargo. De menar att hjärnan symboliserar att Gud inte bara ger Adam liv, men också mänsklig kunskap.

Bridgeman Images

Trottoarkafét – Vincent Van Gogh

Vid första anblick ser Van Goghs målning från 1988 ut som vad titeln beskriver – ett kafé på en trottoar. Men 2015 kom Van Gogh-experten Jared Baxter fram till att målningen är konstnärens tolkning av Jesus sista måltid. När man studerar målningen nära går det att se en person med långt hår som är omgiven av 12 individer, där en av dem ser ut att hamna i skuggorna, likt Judas. Det ser också ut att finnas dolda krucifix i målningen.

Rights to be cleared for artworks not in public domain. No model release.

Sverigepremiär för kända fotografen på Millesgården – då kan du se den!

Makarna Arnolfinis trolovning – Jan van Eyck

När man först kollar på van Eycks målning från 1434 ser det bara ut som ett porträtt på paret Arnolfini. Kollar man noga på spegeln i målningen i mitten av rummet, går det dock att se att två figurer går in i rummet. Den ena personen tros föreställa Jan van Eyck själv. I målningen har konstnären också ämnat ett budskap i latin på väggen över spegeln. Det översätts till: ”Jan van Eyck var här. 1434.”

Album

Madame X – John Singer Sargent

Konstnären John Singer Sargent målade 1884 ett portätt av den franska societetsdamen Virginie Amélie Avegno Gautreau. Till en början var hennes axelband nedhasade från axlarna, något som orsakade ramaskri och skandal i societén. Sargent fick måla om den så att axelbanden satt som de skulle och döpte om målningen så att Virginie anonymiserades. Konstnären flyttade också till London efter debaclet.

Album / Metropolitan Museum of Art, NY

Källa: Bestlife.

Se också: Lars Lerin och Juniors kärlekssaga
0:51

Efter reklamen: Se också: Lars Lerin och Juniors kärlekssaga

(0:51)

Slå på ljud
Mest läst