1:32

Efter reklamen: 7 omtalade julkalendrar genom tiderna

(1:32)

Prinsessan Anastasia lyckades inte fly

En seglivad myt om den ryska tsarfamiljen var att den yngsta dottern Anastasia lyckades fly undan när familjen avrättades, och växa upp utomlands. Många har genom åren påstått sig vara den riktiga prinsessan Anastasia, och Pixar gjorde till och med en barnfilm om det, men 2007 kunde man med nya DNA-tester slå fast att Anastasia dog samtidigt som de andra tsarmedlemmarna.

Kvinnorna vi vill se mer av 2022

Marie Antoinette tilldelades fel citat

”Låt dem äta kakor istället”, ska Marie Antoinette ha sagt när det franska folket klagade på att de dog av hungersnöd. Men det stämmer inte riktigt. Till att börja med har citatet förändrats genom alla olika översättningar – på franska lyder citatet faktiskt mer ordagrant ”låt dem äta brioche”, vilket är ett slags sött bröd.

Men det är inte heller Marie Antoinette som ska ha sagt det, hon var bara 10 år vid tillfället. Istället ska det ha varit spanska prinsessan Marie-Thérèse som var gift med kung Louis XIV.

Benjamin Franklin slapp bli träffad av blixten

En myt är att Benjamin Franklin 1752 flög drake, och att det var när den träffades av blixten som han förstod att blixten var elektricitet. Men Franklins drake träffades aldrig av blixten – istället visade han med draken att det var elektrisk laddning i luften.

Sanningen om Gucci-mordet – det hände egentligen

Vikingar skippade hornen

I nästan alla filmer och avbildningar som gjorts om vikingar, så porträtteras dem med hjälmar med horn. Men i verkligheten finns det inga bevis på att vikingarna ska ha haft horn på hjälmarna överhuvudtaget.

Van Gogh skar halva örat

Att konstnären Vincent van Gogh skar av sig ena örat vet de flesta om, och visst, det är ingen myt. Men många föreställer sig att han skar av hela örat, när han i själva verket skar av sig öron örsnibben.

Källa: Brightside.