Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Kvinnorna vi vill se mer av 2022

10 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Regi, fotboll, författarskap, design – oavsett expertområde har de här kvinnorna visat att de briljerar.
Nu lyser framtiden ljus för dem under 2022.
Här är profilerna vi håller extra koll på under det nya året!
Annons
Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021Brand logo
Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021

Rojda Sekersöz, 32, regissör

Bara 28 år gammal belönades Rojda Sekersöz med en Guldbagge för Årets nykomling, och 2019 regisserade hon filmatiseringen av En komikers uppväxt med Johan Rheborg. Senast står hon bakom succéserien Young Royals, som blivit den första svenska serien att nå en stor internationell publik på Netflix, och i år väntar äntligen fortsättningen på kärlekshistorien mellan svenska kronprins Wilhelm och hans Simon.

Annons

Asta Kamma August, 30, skådespelare

Asta Kamma August spelar i Bränn alla mina brev.

De senaste åren är det lillasyster Alba August som har stått i fokus för den svenska publiken, medan Asta Kamma August har rönt större framgångar i sin pappas hemland Danmark. Men 2022 är hennes år! Senare i år kommer filmatiseringen av Alex Schulmans succébok Bränn alla mina brev, där Asta spelar en av huvudrollerna.

Camilla Hamid, 29, bakfluencer

Camilla Hamid på Mama-galan.

Camilla Hamid har blivit hela Sveriges bagarfavorit – och med rätta! Med närmare 400 000 följare på Instagram får hon dagligen sina följare att sukta efter läckra kakor och bakverk, och 2022 kommer vi nog få se mer av henne i tv än någonsin.

Annons

Karin Tegmark Wisell, 52, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten

Karin Tegmark Wisell är i hetluften.

Att axla rollen som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten mitt i en pandemi är inget enkelt uppdrag, och vare sig vi vill det eller inte kommer nog svenska folket få fortsätta stifta bekantskap med Karin Tegmark Wisell under 2022 också. Den nyblivna ledaren har visat att hon kan prestera under press, och ska förhoppningsvis till slut styra oss ut ur coronapandemin för gott.

Sahara Hotnights, 39–41, rockband

Sahara Hotnights 2011, sist de spelade ihop.

Efter 11 års uppehåll är rockbandet Sahara Hotnights tillbaka med ny musik, äntligen. Bandet bildades 1992, när frontkvinnan Maria Andersson bara var 11 år, och var under 00-talet tongivande för svensk rock. Vi är nyfikna på hur ett moget Sahara Hotnights låter, och längtar efter att se dem ute på vägarna igen.

Annons

Asli Abdulrahman Ali, 27, inredningsdesigner

Asli Abdulrahman Ali imponerade på branschen med sitt examensarbete från Konstfack förra året, Livet utanför den vita mallen, och vann utmärkelsen Ung svensk form 2021. Efter att ha jobbat med Arkdes, statens centrum för arkitektur och design under det gångna året ser vi fram emot att se hur hon ska göra samhället vackrare 2022!

Sofia Kappel, 23, skådespelare

Sofia Kappel har väckt uppmärksamhet utomlands.

Med debutrollen i filmen Pleasure, som har prisats på flera filmfestivaler, har 23-åriga Sofia Kappel gjort ett starkt skådespelargenombrott. Med den internationella framgången lurar möjligen en karriär utomlands runt hörnet, men om inte annat kommer vi nog snart få se mer av Sofia och hennes talang på hemmaplan under året.

Annons

Elin Anna Labba, 40, författare och journalist

Elin Anna Labba.

Kirunafödda journalisten och författaren Elin Anna Labba väckte uppmärksamhet med fackboken Herrarna satte oss hit 2020, om tvångsförflyttningen av samer för 100 år sedan. Boken Augustprisades och förra året höll Labba även sommarprat. Författaren är en viktig samisk röst i samhällsdebatten, som nog har mycket mer att komma med i år.

Hanna Bennison, 19, fotbollsspelare

Hanna Bennison på planen.

Hanna Bennison hade en intensiv sommar 2021, där hon först tog studenten, och sedan var med i sitt första stora mästerskap – och kom hem med ett OS-silver. Mittfältaren har sedan dess skrivit kontrakt med brittiska klubben Everton WSL, och utnämnts till världens bästa fotbollstalang. Nu har vi höga förhoppningar på att Bennison hjälper Sverige spela hem ett EM-guld i sommar!

Annons

Magda Lundberg, 31, serietecknare

Serietecknaren Magda Lundberg har blivit känd för sina serieteckningar med gula fåglar som är deppiga och funderar på livets frågor, som har fått en fanskara på Instagram. Nyligen började hennes serie också publiceras i Dagens Nyheter, och under 2022 hoppas vi hennes lågmälda tecknade humor får större spridning.

Lap-See Lam, 31, konstnär

Lap-See Lam.

31-åriga konstnären Lap-See Lam är en av landets mest lovande konstnärer, som efter sin utbildning på Kungliga Konsthögskolan har gjort sig känd för flera digitala konstverk där hon utforskar dens svenska kinakrogen parallellt med sin egen familjs historia. Hon har tidigare utnämnts till en av de 30 mest lovande unga konstnärerna i Forbes, och fått flera utmärkelser för sin konst. Vi tror att Lap-See Lam bara kommer bli större!

Annons

Åsa Kalmér, 60, regissör och bokdebutant

Åsa Kalmér 2011.

Kulturpersonligheten Åsa Kalmér har många strängar på sin lyra – hon är både regissör, skådespelare, manusförfattare och scenograf. 2022 debuterar hon också som författare med boken Naket, en bok om kvinnlig sexualitet där hon har intervjuat en rad kvinnor. Bokens ämne har de senaste åren blivit allt mer aktuellt i film och tv-serier, och Naket kommer nog bli en riktig snackis!

Anna Lidström, 38, hållbar modedesigner

I dagens slit och släng-samhälle står modedesignern Anna Lidström för något helt annat. Hon vill som modedesigner istället fokusera på hållbart mode, och hitta sätt att skapa nya kläder av gamla plagg. Hon driver också Another studio, där hon även jobbar som stylist och mode-researcher. 2022 inspireras vi av Annas Lidströms inställning till mode, och väljer bort fast fashion.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons