Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Ikoniska soundtracks som gjort filmerna bättre

03 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Musik kan både hjälpa och stjälpa en hel film – ett starkt soundtrack gör lätt att en bioupplevelse går från okej till toppen.
Här är några av de mest ikoniska soundtracken genom åren!
Annons
Biofilmerna du inte vill missa 2022Brand logo
Biofilmerna du inte vill missa 2022

Purple rain – 1984

En rockmusikal inspirerad av artisten Princes liv gav upphov till ett soundtrack som fortfarande är ett av de bäst säljande albumen genom tiderna. Förutom klassikern Purple rain innehåller soundtracket också låtar som When doves cry och Darling Nikki.

Mandomsprovet – 1967

Simon and Garfunkels soundtrack till Dustin Hoffmans genombrottsfilm är minst lika ikoniskt som filmen själv. Mandomsprovet blev startskottet för en ny karriär både för musikduon och den unga skådespelaren.

Annons

Twilight – 2009

Twilight och dess fyra uppföljande filmer har minst sagt kritiserats för sin handling och skådespelarinsatser – men det är aldrig någon som kan klaga på musiken. Alla fem filmerna har låtar av artister som Paramore, Thom Yorke och Lykke Li, och musiken sätter bokstavligt tonen för hela filmserien.

The bodyguard – 1992

Här har vi ett fall där soundtracket blev mycket större än själva filmen. Visst att The bodyguard med Kevin Costner och Whiteny Houston fortfarande ses på som en habil 90-talsfilm, men det är artistens cover av Dolly Partons I will always love you som folk verkligen kommer ihåg. Låten har blivit en av de mest klassiska låtarna i musikhistorien.

Annons

Guardians of the galaxy – 2014

Till skillnad från sina besläktade superhjälte-filmer från Marvel-universumet har Guardians of the galaxy ett snyggt retrosoundtrack, då huvudkaraktären Starlord kidnappades från jorden som barn på 80-talet, i sällskap av sin freestyle. Som svensk blir man extra glad av att höra Björn Skifs internationella hit Hooked on a feeling i den påkostade blockbuster-filmen.

Mamma mia – 2008

En film gjord på Abbas låtar kan man ju inte misslyckas med, det säger sig självt – speciellt inte när det dessutom är Meryl Streep som står bakom rodret. Genom filmen sjungs låtar som Honey honey, Dancing queen, Does your mother know och The winner takes it all, och även om man föredrar Abbas egna original, så är det svårt att argumentera emot att det är ett väldigt starkt soundtrack.

Inspirerad av: Marie Claire.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons