Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

14 julklappstips för kulturälskaren

02 dec, 2021 
AvEmma Gray Munthe
AvKenneth Gysing
Feelgood, deckare, smarta abonnemang och spännande kartor. Feminas kultur- och bokexperter ger sina bästa tips för hårda paket.
Annons
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minnsBrand logo
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns
Bärbar högtalare, Flip 6 från JBL

Att kunna lyssna på bra musik i bra kvalitet – högt och överallt! – är en lyx som är fin att ge bort. Portabla Bluetooth-högtalare i alla möjliga prisklasser, färger och ljudkvaliteter. JBL:s Flip 6 är till exempel alldeles nysläppt och lär vara bra. Ca 1 200 kr.

Här kan du hitta högtalaren Flip 6 från JBL.

Presentokort Draken film

Presentkort är grovt underskattade när det kommer till kultur! Teater-/bio-/konsertbiljetter, presentkort på digitala hyrfilmer eller abonnemang på olika film- och musiktjänster är en superklapp. Till fincineasten passar Draken Film extra bra. En årsprenumeration kostar 890 kr. www.drakenfilm.se

Annons
Kamera Polarid Now+

Fina anteckningsböcker, konstnärsmaterial, en kamera – kanske ger du en blivande författare, konstnär eller fotograf den lilla knuff som behövs. Polaroid Now+ är ett roligt kameraalternativ! 1495 kr.

David Shrigley vykort med konstmotiv

Jobbar man med mindre budget kan koppar, posters, kylskåpsmagneter, nyckelringar eller vykort med konstmotiv vara något att satsa på. Från till exempel konstnären David Shrigleys butik i Köpenhamn finns både sådant och större verk att beställa. www.shrigshop.com

Annons
Blue Crow Media kartböcker

Kartmakarna på Blue Crow Media har gett ut en mängd bildfyllda kartor och väggkalendrar över brutalistisk arkitektur över hela världen – och nu har de utökat sortimentet med kartor över mäktiga träd och Art déco-byggnader! www.bluecrowmedia.com

The Loneliness of the Soul av Tracey Emin

Botanisera bland olika museers kataloger över nuvarande eller äldre utställningar och ge någon en hel konstupplevelse. Tracey Emin/Edvard Munch: Loneliness of the Soul – Sjelens ensomhet i norsk version – har jag till exempel köpt till mig själv i julklapp, via svensk nätbokhandel. Finns både inbunden och häftad.

Annons

8 bra julklappsböcker

Helix, Andrée&Appelqvist (HarperCollins)

Bokomslag Helix av Andrée & Appelqvist

Räkna med hög spänning när nöjesreportern Adrian Lind och matkreatören Valeriana Rossi försöker ta reda på vad som hänt populära influencern Sarah som försvunnit spårlöst under en dekadent fest i nya, luxuösa höghuset Helix i Vastastan i Stockholm.

Inferno i snö, Marie Bengts (Albert Bonniers förlag)

Bokomslag Inferno i snö av Marie Bengts

Några dagar före jul 1957 åker Hannah Lönn och hennes faster Lilly till ett öländskt pensionat. Det blir en dramatisk jul med både en stormande öländsk snöfåk och en mordbrännare som stör julefriden. En eldig pusseldeckare lika het som spetsad glögg!

Annons

Det tredje ljuset, Små ting som dessa, Claire Keegan (W&W)

Bokomslag Det tredje ljuset och Små ting som dessa av Claire Keegan

Två fina noveller där handlingen utspelar sig på Irland. I Det tredje ljuset skickas en liten flicka till fosterföräldrar, där hon första gången får uppleva kärlek och trygghet, i Små ting som dessa hamnar kolutköraren Bill i konflikt med kyrkan när han kör ut kol till ett kloster. Två julsagor med extra allt.

Annons

Windsorknuten, S. J. Bennett (Forum)

Bokomslag Windsorknuten av S.J. Bennett

Här tar ingen mindre än drottning Elizabeth II på sig rollen som hemlig privatdetektiv, när en gäst hittas död i ett av slottets sovrum. Det är en ung rysk pianist som hittas hängd i sin slips, men det är något konstigt med hur den är knuten. Charmig och kungligt underhållande kriminalgåta.

Franska flanörer, Lena Kåreland (Appell förlag)

Bokomslag Franska flanörer av Lena Kåreland

Litteraturprofessorn Lena Kåreland bjuder på en alldeles underbar resa till författarnas Paris, där hon följer i spåren på författare som Balzac, Flaubert, Simenon och Modiano, för att nämna några. Låt dig uppslukas av dikter, romaner och härliga miljöer.

Annons

Nu, Lars Andersson (Polaris)

Bokomslag Nu av Lars Andersson

Kulturarvsforskaren Sten Wadh sitter nöjd under coronan i ett hus han ärvt. Nu behöver han inte åka till universitetet, utan kan jobba på distans. Han vill vara en ”platsbyggd intellektuell”. Men så får han mejl från en student, med en massa besvärliga frågor. Skarpt, ömsint och mycket underhållande om en man som inte trivs i den tid som är.

Annons

Jul på det lilla hotellet vid havet, Jenny Colgan (Norstedts)

Bokomslag Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

På lilla ön Mure utanför Skottland försöker Flora Mackenzie starta upp ett gammalt hotell. Det är nu inte så enkelt, det är svårt att få tag i personal till den vindpinade ön, samtidigt är hon nybliven mamma. Men Flora är inte den som ger sig, och Colgan bjuder på charmig feelgood ända fram till julafton på den lilla ön.

Annons

Bortom horisonten, Jojo Moynes (Printz)

Bokomslag Bortom horisonten av Jojo Moyes

Året är 1946, och 650 ”brudar” som gift sig under kriget ska korsa Atlanten för att återförenas med sina män som återvänt hem. Skeppet lägger ut från Sydney, Australien, berättelsen följer några kvinnor på vägen. Många har gift sig i en hast under kriget, nu är de osäkra på vem de egentligen gift sig med. Romantiskt, dramatiskt, med verklighetsbakgrund. En nyutgåva (kom ut första gången 2006, då med titeln Brudskeppet).

Annons