Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så bra är Jan Guillous nya bok om Erik Ponti & Carl Hamilton

05 apr, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografAnna-Lena Ahlström
Jan Guillou är tillbaka med sina litterära alter egon, journalisten Erik Ponti och hemlige agenten Carl Hamilton i boken Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters.
Annons
VIDEO: Vad är grejen med Det mest förbjudna?Brand logo
VIDEO: Vad är grejen med Det mest förbjudna?

Jan Guillou ger sig inte, ej heller hans litterära alter egon, journalisten Erik Ponti och hemlige agenten Carl Hamilton. I förra Den som dödade helvetets änglar stod Ponti vid en skrivpulpet och författade med en bläckpenna av bättre märke, därtill nödd och tvungen av en smärtande rygg. Nu är ryggen bättre, men han fortsätter med bläckpennan, att skriva med den skänker en speciell njutning.

Ponti begrundar omvärlden och tiden med en vällustig blandning av skärpa, humor och gubbgnäll (som han inte är omedveten om, nyss fyllda 79), men tillsammans med Hamilton är han också sugen på nya uppdrag i rättvisans tjänst. De bestämmer sig för att slå tillbaka mot telefonbedragare som lurar av pensionärer alla deras besparingar.

Annons

Fyra av fem i betyg

Mördandet unga gangsters emellan går hand i hand med marknaden för telefonbedrägerier som börjat ge inkomster i paritet med narkotikahandeln. Den vanliga polisen skulle kunna klara upp de här brotten med tillgänglig teknik, men hindras av lagen om integritetsskydd. Hamilton är dock inte så noga med den saken, och slår tillbaka mot gangstrarna på ett sätt som nog skulle få verklighetens pensionärer att gemensamt göra vågen och ropa: ”Heja Hamilton!".

VIDEO: Nobelpriset i litteratur 2021 tilldelas Abdulrazak GurnahBrand logo
VIDEO: Nobelpriset i litteratur 2021 tilldelas Abdulrazak Gurnah

Den nya boken av Guillou, Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, får betyget 4 av 5.

Annons