VIDEO: Vad är grejen med Det mest förbjudna?
2:23

Efter reklamen: VIDEO: Vad är grejen med Det mest förbjudna?

(2:23)

Slå på ljud

Jan Guillou ger sig inte, ej heller hans litterära alter egon, journalisten Erik Ponti och hemlige agenten Carl Hamilton. I förra Den som dödade helvetets änglar stod Ponti vid en skrivpulpet och författade med en bläckpenna av bättre märke, därtill nödd och tvungen av en smärtande rygg. Nu är ryggen bättre, men han fortsätter med bläckpennan, att skriva med den skänker en speciell njutning.

Ponti begrundar omvärlden och tiden med en vällustig blandning av skärpa, humor och gubbgnäll (som han inte är omedveten om, nyss fyllda 79), men tillsammans med Hamilton är han också sugen på nya uppdrag i rättvisans tjänst. De bestämmer sig för att slå tillbaka mot telefonbedragare som lurar av pensionärer alla deras besparingar.

Jan Guillou i stor intervju: ”Jag har blivit långsammare på allting”

Fyra av fem i betyg

Mördandet unga gangsters emellan går hand i hand med marknaden för telefonbedrägerier som börjat ge inkomster i paritet med narkotikahandeln. Den vanliga polisen skulle kunna klara upp de här brotten med tillgänglig teknik, men hindras av lagen om integritetsskydd. Hamilton är dock inte så noga med den saken, och slår tillbaka mot gangstrarna på ett sätt som nog skulle få verklighetens pensionärer att gemensamt göra vågen och ropa: ”Heja Hamilton!".

VIDEO: Nobelpriset i litteratur 2021 tilldelas Abdulrazak Gurnah
0:45

Efter reklamen: VIDEO: Nobelpriset i litteratur 2021 tilldelas Abdulrazak Gurnah

(0:45)

Slå på ljud

Den nya boken av Guillou, Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, får betyget 4 av 5.

Mest läst