1:31

Efter reklamen: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

(1:31)

Vad får man skämta om, och hur får folk reagera om man trampar snett? Det är frågor som komiker säkert har ställt sig i alla tider, men de senaste åren har de blivit mer relevanta än någonsin. Brittiska komikern John Cleese, 81, gör nu programserien Cancel me, där han ska undersöka cancel-kulturen och politisk korrekthet.

Cleese, som genom Monty Python och Pang i bygget har blivit en humorikon världen över, är själv av åsikten att politisk korrekthet ”har gått för långt”, och vill nu ta ett större grepp. I programmet kommer han träffa kända personer som har blivit ”cancelled” – som alltså efter skandaler av olika slag har fått byta jobb, förlorat följare eller på andra sätt påverkats av sina handlingar.

Omslagsbebisen stämmer Nirvana efter alla år

– Jag är glad över att få chansen att på TV utforska aspekterna kring det så kallade politisk korrekthet. Det finns så mycket jag verkligen inte förstår, som den oklanderliga idén av att ”nu ska vi alla vara snälla mot varandra”, har utvecklats och blivit absurd, säger John Cleese i ett pressmeddelande, skriver SVT Kultur

John Cleese kritiserad efter rasistiska inslaget i serien

John Cleese har själv hamnat i kritikstorm tidigare. Förra sommaren gick Cleese ut och var upprörd när ett brittiskt tv-bolag valde att inte sända ett avsnitt av Pang i bygget för att det innehöll rasistiska kommentarer om Västindiens cricketlag från en av karaktärerna. Cleese menade då att man måste kunna skämta om rasister utan att för den sakens skull vara rasist själv.

Nu öppnar teaterhösten – här är allt du kan göra och se!

– Om man lägger nonsens i någons mun som du vill skämta om, sprider du inte deras åsikter. Du skämtar om dem. Major (Gowen) var en gammal fossil från flera decennier sedan. Vi stödjer inte hans åsikter. Vi gör narr av dem. Om folk är för dumma för att fatta det, vet jag inte vad jag ska säga, sa John Cleese till tidningen The Age när avsnittet togs bort.

Utvald läsning

Femina