Simon Lööf om rollen i serien Threesome
1:26

Efter reklamen: Simon Lööf om rollen i serien Threesome

(1:26)

Slå på ljud

KoppDans/teater: Göteborgs teater- och dansfestival

Frida Ki Allo

Frida Ki Allo är en av föreställningarna på Göteborgs teater- och dansfestival.

Eva G Gelia Thomakou

Festivalen 2020 ställdes in och har nu fått ett tillfälligt format: minifestivaler som under spelåret 21/22 dyker upp på flera platser i Västra Götaland, med Stora Teatern som festivalens mitt. Dans, teater, nycirkus och performance, blandat med seminarier, samtal, workshops och filmvisningar. 21–28 augusti blir det till exempel Hurricane med GöteborgsOperans danskompani, och 25 augusti hälsar Frida Kahlo-föreställningen Frida Ki Allo på. Programmet presenteras löpande, och finns på www.gdtf.se.

Musikal: Sound of Music på Stadsteatern i Stockholm

Musikalen Sound of Music på Stadsteatern i Stockholm med Sara Jangfeldt och Peter Gardiner.

Sara Jangfeldt och Peter Gardiner spelar Maria och kapten von Trapp.

Carl Thorborg

Familjen von Trapp! Sång, klosterliv och nazism! Den klassiska filmatiseringen med Julie Andrews i huvudrollen kom 1965, och nu i slutet av augusti är det premiär för en Ronny Danielsson-regisserad version av Sound of Music på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I huvudrollerna syns bland andra Sara Jangfeldt och Peter Gardiner. Premiär 28 augusti på Stora scenen. www.kulturhusetstadsteatern.se

Utställning + bok: Vi som arbetar med våra kroppar

Undersköterskeuniformer, omklädning. Ur utställningen Vi som arbetar med våra kroppar.

Undersköterskeuniformer, omklädning. Ur utställningen Vi som arbetar med våra kroppar.

Elisabeth Olsson

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete, ändå finns de sällan representerade på museerna. Författaren Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson har rest runt i Sverige för att intervjua, fotografera och filma 33 av dem, och resultatet finns samlat i utställningen Vi som arbetar med våra kroppar och en bok med samma namn. Första hållplats är Länsmuseet Gävleborg, sedan reser utställningen vidare i oktober mot Ljusdalsbygdens och Rydals museum och Frölunda Kulturhus. Mer info på respektive hemsida.

Bio: The Father

Olivia Colman och Anthony Hopkins i Oscarsvinnande filmen The Father.

Oliva Colman spelar Anthony Hopkins dotter i Oscars-vinnande The Father.

Nonstop Entertainment

Anthony (Anthony Hopkins) har det bra på ålderns höst, men dottern Anne (Olivia Colman) märker hur han försvinner in i förvirring och en värld av minnen. The Father fångar skickligt hur demens påverkar både dem som själva drabbas och de anhöriga runtomkring, och både Hopkins och Colman är helt fenomenala. Kanske har Hopkins aldrig varit lika bra som han är här? Oavsett: förbered er på att få hjärtat utslitet ur kroppen. Premiär 20 augusti.

Musik: The Knife firar

The Knife på Way out West 2013.

The Knife spelar på Way Out West i Göteborg 2013.

Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

The Knife fortsätter firandet av att det är 20 år sedan deras första album kom, och släpper flera specialutgåvor av tidigare releaser. Den 20 augusti till exempel en mörkblå och numrerad dubbelvinylutgåva av Silent Shout. De (vi) som inte är lagda åt vinyl kan fira genom att återbesöka albumen, lyssna på Pass This On (2005 7” Rips) som nu finns tillganglig for streaming, och titta på The Knife: Silent Shout, An Audio Visual Experience – en konsertinspelning de nyligen la upp på sin YouTube-kanal från ett framträdande på Trädgår’n i Göteborg 2006.

Klas Östergrens nya roman – och annan spännande läsning till hösten

Konsert: Markus Krunegård på turné

Markus Krunegård.

Det är några spelningar kvar på Markus Krunegårds sommarturné.

Driver, driver löst / Vart ska vi när vi dör? / Jag sitter shotgun, du kör / Det är det här vi gör

Till hösten är ett nytt album på ingång, och under sommaren är Markus Krunegård ute på de svenska vägarna med melankolipopen från det senaste – Tutti Frutti – Från lokalen under sushin. Nu har han Kopparberg, Malmö, Glanshammar och Stockholm kvar på turnén. Biljetter och mer detaljer finns på www.unitedstage.se.

Bio: Tigrar

Erik Enge som Martin Bengtsson i filmen Tigrar.

Erik Enge som Martin Bengtsson i Tigar.

TriArt

Tigrar bygger på Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av Siro, och handlar om en ung man som uppnår drömmen om att bli ungdomsproffs i fotboll i Italien – men som på plats krockar hårt med fotbollsindustrins fulare sidor. Droger, rivalitet och talanger som behandlas som köttstycken. Tidigare i år fick filmen priser på Göteborgs filmfestival för bästa nordiska film och bästa skådespelare – och Erik Enge är verkligen otrolig i huvudrollen. En av årets bästa svenska filmer!

Konst: Skisser från stranden på Konstakademien

Pontus Raud, Tänker på allt som ska göras, 2018.

Pontus Raud, Tänker på allt som ska göras, 2018.

I utställningen Skisser från stranden visas resultatet av konstnären Pontus Rauds fleråriga projekt med oljepasteller på papper, från en strand på Västkusten. Strandögonblick och strandvardag, människor i isolering eller kanske självvald ensamhet. Utställningen på Konstakademien i Stockholm pågår 28 augusti–22 september. www.konstakademien.se

Okända händelserna bakom kulisserna på de ikoniska filmerna

Album: Billie Eilish – Happier than ever

Billie Eilish, aktuell med nya albumet Happier than ever.

Nu släppper Billie Eilish en ny skiva – Happier Than Ever.

Kelia Anne Mac Cluskey

Precis som hennes första album är Happier Than Ever skapat av Billie Eilish och hennes bror, i den senares källarstudio i Los Angeles. Sedan början av 2020 har hon släppt en Bond-låt, dokumentären The World’s a Little Blurry, regisserat videon till singeln Your Power – som fick 50 miljoner tittningar på en vecka – och släppt fotoboken Billie Eilish med handplockade bilder ur familjealbumet, PLUS medföljande ljudboken Billie Eilish: In Her Own Words. Och hon är bara 19!

Pod: Bildningspodden tillbaka efter sommaruppehållet

Bildningspodden

Den 1 september är Bildningspodden tillbaka med en ny säsong, så augusti kan med fördel användas till att lyssna ikapp på avsnitt man missat. Det om hembiträdets historia till exempel, är ett av mina favoriter så här långt. Magnus Bremmer leder tryggt och skickligt samtalen, och gör att även vi som inte har några förkunskaper hänger med när landets mest kunniga pratar historiska personer, företeelser, idéströmningar eller konstverk. Finns där poddar finns.

Svenskarna som har en stjärna på Walk of Fame i Hollywood

Mest läst