Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Jullåtsikonen Kirsty MacColl räddade sonens liv – dog tragiskt

06 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hennes röst hörs i julmyset varje år – men för Fairytale of New York-sångaren Kirsty MacColl slutade livet i tragedi.
Efter att ha räddat livet på sin son genom att putta honom ur vägen för en båt blev hon själv överkörd och dog, bara 41 år gammal.
– Jag ville bara ha sanningen, har Kirstys mamma Jean MacColl sagt.
Annons
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minnsBrand logo
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

Fairytale of New York är en av världens mest spelade jullåtar, både i Sverige och runt om i världen. Låten sjungs av The Pouges-sångaren Shane MacGowan och artisten Kirsty MacColl, och varje år spelas den om och om igen på radiokanalerna, toppar de önskade låtarna i Musikhjälpen och toppar topplistorna.

Men Kirsty MacColl har inte fått se den enorma succé som låten har fortsatt växa sig till – hennes liv slutade nämligen både plötsligt och tragiskt.

Det var 13 år efter att låten släpptes, år 2000, som den då 41-åriga Kirsty MacColl var på semester i Mexiko med sin pojkvän, artisten James Knight, och hennes två söner, Jamie, 15, och Louis, 13.

Kvartetten var ute och dök i Chankanaab-revet, en del av en marin nationalpark i området. Men när de återvände upp till ytan möttes de av en motorbåt som körde snabbt i området, trots att det var avspärrat. Kirsty såg förskräckt hur båten kom emot hennes son Jamie, och puttade bort honom från båtens framfart. Att rädda sin sons liv blev det sista hon gjorde i livet.

Annons

Räddade sonens liv – dog själv

Kirsty MacColl blev överkörd av båten, och omkom omgående på platsen av omfattande skador i bröstkorgen.

Båten som körde över sångaren ägdes av en rik affärsman, som också befann sig ombord på båten vid dödsolyckan. Trots att båten hade färdats alldeles för snabbt i ett förbjudet område behövde båtens förare bara betala några hundra kronor i böter, något Kirstys mamma Jean MacColl har uttryckt ilska över. I en intervju med Irish Sunday Mirror 2014 konstaterade hon att det var ett hån att det inte blev större represalier än en liten nota.

– Jag behövde förklara för hennes söner på mors dag att det var allt deras mammas liv var värt. Jag var arg, jag är fortfarande arg. Allt jag ville ha var sanningen. Jag ville inte ha hans smutsiga pengar. Jag ville bara att han skulle säga sanningen till mg, men det vågade han inte.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons