Författaren Karin Smirnoff ska skriva de nya Millennium-böckerna. Noomi Rapace som Lisbeth Salander.
Skådisarna om att spela in Utvandrarna och att spela mot varandra
1:9

Efter reklamen: Skådisarna om att spela in Utvandrarna och att spela mot varandra

(1:9)

Slå på ljud

Det var nog ganska givet att Milennium-serien skulle få leva vidare när David Lagercrantz tackade för sig med sin tredje bok i serien, Hon som måste dö (2019). Det var ju inte Lisbeth som dog den gången, utan hennes onda tvillingsyster Camilla.

Stieg Larssons romantrilogi blev en enorm succé när den kom ut i mitten av 2000-talet, med David Lagercrantz fortsättning har böckerna sålts i över hundra miljoner exemplar och getts ut i ett femtiotal länder.

Karin Smirnoff romandebuterade 2018 med Jag for ner till bror, som följdes upp med Vi for upp med mor och Sen for jag hem. Huvudpersonen i Smirnoffs romaner är Jana Kippo, en antihjälte som av läsare beskrivits som ”hårdare än gråberget”, ”kallare än februari”, ”gravt skadad” och ”så jävla självupptagen att ingen annan människa ryms i hennes skrumpna hjärta”, samtidigt som hon är ”bräcklig och alltid står – instinktivt – på de svagas sida”.

14 julklappstips för kulturälskaren

Jana Kippo nära släkt med Lisbeth Salander

Det är knappast någon överdrift att säga att Jana skulle kunna vara nära släkt med Lisbeth Salander, om än icke tvillingsyster (den gjorde ju David Lagercrantz slut på) så i alla fall syster. Där finns många likheter i karaktären!

Smirnoff berättar i en intervju i Dagens Nyheter att hon nu kommer att ge upp kommande romanprojekt för att helt koncentrera sig på fortsättningen av Millennium-serien. Både Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist kommer att finnas kvar som huvudkaraktärer, men inte självklart i samma form som tidigare.

Fakta: Millennium-trilogin

Stieg Larsson skrev Män som hatar kvinnor 2005, som publicerades ett år efter att författaren gått bort i en hjärtinfarkt. Uppföljaren Flickan som lekte med elden kom 2006, och 2007 Luftslottet som sprängdes.

2013 fortsatte David Lagercrantz med Det som inte dödar oss, Mannen som sökte sin skugga (2017) och Hon som måste dö (2019.

Serien har filmatiserats i både svenska och amerikanska versioner. I den svenska upplagan hade Michael Nyqvist rollen som Mikael Blomqvist, och Noomi Rapace spelade Lisbeth Salander.

– Människor utvecklas, och det gör även karaktärer, så jag tänker att det finns en möjlighet att göra mycket med dem trots att de är så etablerade, säger Karin Smirnoff till DN.

Vad handlingen kommer att bli framöver vill hon inte avslöja, men hon tänker göra avstamp i en miljö där hon känner sig hemma.

– Jag tänker mig att det ska utspela sig i norra Sverige. Jag bor ju där, jag kan trakterna väldigt väl, och det händer mycket intressant här uppe just nu. Norra Sverige växer fort och i den samhällsomvandlingen sker också annat, varför jag tror det kan vara en intressant plats att berätta om.

Nya gruvor, jättelika batterifabriker som kräver massor av arbetskraft från hela världen – det pågår en veritabel guldrush där uppe i norr just nu – och med det också fullt spelrum för kriminella organisationer med sikte på snabba cash. Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist kommer få fullt upp att göra även i fortsättningen – till all lycka för oss som älskar serien!

30 filmer som fyller 30 år 2022

Mest läst