Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Okända kärleksdramat mellan Monica Zetterlund och Lena Nyman – var kära i samma man

13 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Lena Nyman Monica Zetterlund
De var två av Sveriges starkast lysande största stjärnor: Lena Nyman och Monica Zetterlund. Men det få vet är att de båda var kära i samma man – regissören Vilgot Sjöman.
Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

Året är 1963 och 19-åriga skådespelerskan Lena Nyman är kär. Upp över öronen förälskad. I sin dagbok skriver hon:

”Jag är så kär i Vilgot att jag går av på mitten. Konstigt. Han ser ju ut som en spädgris, är lite tjock, väger 90 kg, är minst 2 meter lång och 38 år.”

Lena Nyman 1969.

Föremålet för Lena Nymans ömma känslor är den många år äldre Vilgot Sjöman, författare och regissör. De möts under inspelningen av filmen 491, Lena spelar huvudrollen som flickan Steva. Vilgot regisserar. 491, en film som senare censureras kraftigt, blir starten på ett längre samarbete mellan Vilgot och Lena. Några år senare, 1967, arbetar de ihop igen. Då med filmen Jag är nyfiken – gul och året efter, 1968, med Jag är nyfiken – blå. Filmerna gör Lena Nyman känd, både i Sverige och utomlands. De är omdebatterade och kontroversiella. Men också omtyckta. För sin roll belönas Lena Nyman med en Guldbagge. Hon får också en hel del kritik. Medierna går hårt åt skådespelerskan, skriver nedsättande om hennes kropp. Inte bara en gång. Utan flera.

Annons
Regissören Vilgot Sjöman och skådespelerskan Lena Nyman på dansgolvet efter premiärvisningen av Jag är nyfiken – en film i gult i samband med Guldbaggegalan på Operaterrassen i Stockholm 9 oktober 1967.

Monica Zetterlunds relation med Vilgot Sjöman

Under 1960-talet var det inte bara Lena Nyman som hyste ömma känslor för regissören Vilgot Sjöman. Också Monica Zetterlund, succéjazzsångerskan och revyartisten, var kär. Monica och Vilgot möttes 1962.

Monica Zetterlund under 1960-talet.

Han hade just fyllt 38, hon var 25. Under en inspelningsdag då Monica och Vilgot filmade Jörn Donners kortfilm Vittnesbörd om henne lyfte Vilgot plötsligt upp sångerskan. Enligt Svenska Dagbladet var det ett av Sjömans väl beprövade förförarknep. Också Monica Zetterlund föll för det hela.

Annons
monica zetterlund vilgot sjoman
Sångerskan och skådespelerskan Monica Zetterlund tillsammans med regissören Vilgot Sjöman (tv) och filmproducenten Jörn Donner.

”Den killen ska jag fixa!”, sa hon, enligt SvD till en vän.

”Dröjer inte länge förrän jag har flyttat in hos Monica”, skrev Vilgot Sjöman, i sin tur, om saken.

Så blev det också. Monica och Vilgot inledde en relation. Han mötte hennes föräldrar och hennes mor ska, enligt uppgift, ha varit förtjust. Hon tyckte att Vilgot var helt rätt man för dottern. Men förhållandet blev, trots det, inte långvarigt. Monica och Vilgot gled i sär och gick skilda vägar.

Jazzsångerskan Monica Zetterlund i knät på regissören Vilgot Sjöman.

Monica Zetterlunds relation med Lena Nyman

Trots att Monica Zetterlund och Lena Nyman under en period hade ihop det med samma man hindrade det inte kvinnorna från att bli riktigt nära vänner. De hade mycket gemensamt. Kärleken till humorn, till att stå på scenen – inte minst.

Annons

Under 1970-talet var de ofta i rampljuset tillsammans, då Hasse Alfredsson och Tage Danielsson satte upp Svea hund arbetade de nära varandra var kväll. Bakom kulisserna umgicks de också flitigt. Då Monica Zetterlund senare gick bort, 2005, läste Lena Nyman Som sker vid sommarvakan av Birger Sjöberg vid begravningen.

Annons