Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Clark Olofssons flickvänner och fruar: Är Madou och Maria baserade på verkliga personer?

12 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografEric Broms/Netflix, tt.
Madiori, Maria, Marijke och Kristin Enmark. Vilka var egentligen Clark Olofssons flickvänner och fruar? Och vad är sant och inte när det kommer till skildringen av dem i Netflix-serien Clark? Femina reder ut.
Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

Just nu är den svenska ex-brottslingen Clark Olofsson aktuell – över hela världen. Anledningen är Netflix-serien Clark, som skildrar Olofssons liv och leverne. Bill Skarsgård spelar huvudrollen och Jonas Åkerlund har regisserat. Här kan du läsa mer om verkligheten bakom serien, och om hur Clark Olofsson och begreppet Stockholmssyndromet hänger ihop.

Bill Skarsgård i rollen som Clark Olofsson i Netflix-serien Clark.

– Det är väldigt mycket Clarks perspektiv, påhittat och skarvat. Det är Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider, har regissören Jonas Åkerlund sagt till SVT om serien.

Clark Olofsson själv, håller med.

– Men riktigt så yvig som jag framställs var jag inte när det blev allvar. Det skulle aldrig fungerat om jag inte varit professionell, kall och analytisk, berättar han för tidningen Amelia.

Annons

Han har dessutom en sak att tillägga:

– Och som sagt. Jag skulle aldrig stjäla värdesaker från kvinnor som jag just knullat.

Clark Olofsson 1965.

Allt är med andra ord inte sant i serien om Clark Olofsson.

”Är det sant att Clark träffade Olof Palme på Harpsund efter Norrmalmstorgsdramat och drack konjak?”, frågar sig Svenska Dagbladet i en recension.

Man fortsätter:

”Låg Clark med Lena Nyman medan hans mamma låg döende i cancer?” men avslutar sedan:

”Nej, den här rövarhistorien är inte gjord för att tåla grinig faktakoll.”

Och nog är det så.

Clark Olofssons flickvänner och barn

Sant är dock att kvinnorna spelar en stor roll i serien om Clark Olofsson. Det har de gjort också i verkligheten. Clark Olofsson har sex barn. Tre söner med belgiska Marijke och två döttrar med två andra kvinnor. Han har också en till son, född så sent som 2011, med dåvarande fästmön Angelique, som han förlovade sig med 2008.

Clark Olofsson och Madiori Britmer

Madou och Clark Olofsson i Netflix-serien Clark.

I Netflix-serien om Clark Olofsson, Clark, skildras Clarks romans men en kvinna kallad Madou, en rik arvtagerska. Kvinnan i serien ska, enligt uppgift, vara baserad på överklasstjejen Madiori Britmer, i dag 73 år gammal, som hade en romans med Olofsson under slutet av 1960-talet. Då Olofsson vandrade uppför trapporna till Svea hovrätt 1967, för att söka mildring i domen för försök till polismord sommaren 1966, gjorde han det hand i hand med Madiori.

Clark Olofsson och Maria Wallin

Hanna Björn spelar rollen som Maria i Netflix-serien om Clark Olofsson. Clark och Maria var ett par på 1970-talet.

I början av 1970-talet inledde Clark Olofsson en relation med svenska Maria Wallin. Efter att Clark rymt från Lingatans fångvårdsanstalt i Bohuslän 1972 möttes han och Maria på ett hotellrum Europa troligen 1972. Maria var också med internen Clark Olofsson då han var på besök på Östgötateatern i Norrköping under en permission från fängelset, i februari 1975.

clark olofsson Maria Wallin
Clark Olofsson och Maria Wallin 1975.

Clark Olofsson och Marijke Demuynck

Året var 1976 då Clark knöt äktenskapets band med Marijke från Belgien, efter att ha mött henne på ett tåg. Äktenskapet med Marijke höll fram till 1999. De har tre söner ihop och håller, än i dag, kontakten.

Annons

Clark Olofsson och Angelique

I flera år var Clark Olofsson ett par med Angelique, de möttes på hennes 22-årsdag – i Bryssel. Paret planerade att starta ett charterföretag ihop.

– Vi planerade att starta ett charterföretag på Tahiti där jag har min familj, men jag vet inte hur det blir med det nu, sa Angelique till Expressen 2008.

Drömmarna grusades dock när det visade sig att Clark var misstänkt för brott. Men hoppet om bröllop kvarstod.

– Vad som än händer så kommer det att bli av. Kärleken övervinner allt, förklarade Angelique som 2011 födde parets son.

Clark Olofsson och Ingela

I Netflix-serien om Clark spelas karaktären Ingela av skådespelerskan Agnes Lindström Bolmgren. Seriens Ingela är, enligt The Cinemaholic, baserad på en kvinna som Clark fått barn med.

Clark Olofsson relation med Kristin Enmark

Aftonbladet, 1973.

Kvinnan som många gånger fått gestalta begreppet ”Stockholmssyndromet”, då gisslan utvecklar en lojalitet med gärningsmannen, heter Kristin Enmark. Kristin Enmark var den som, inifrån banken mitt under Norrmalmstorgsdramat, ringde till statsminister Olof Palme och bad att få åka med rånaren och Clark Olofsson.

Annons

– Snälla rara söta gulliga, Olof. Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, och jag ber på mina bara knän att du ska lösa situationen genom att ringa till poliserna och säga till dem att de ska släppa rånaren med hans pengar och Clark och Elisabeth och mig. För vi är inte rädda för dem och då kommer allt att gå bra. Jag är faktiskt besviken på dig. Jag vill åka, det är ingen som står här och hotar mig, säger hon i samtalet, enligt Allas.

Kristin Enmark i dag.

I boken Jag blev Stockholmssyndromet – Valvet, föraktet och min kärlek till Clark Olofsson har Kristin skrivit om de sex skräckfyllda dygnen på banken. Dessutom berättar hon, i boken, om sitt förhållande med Clark Olofsson. Det utvecklades först efter gisslandramat på banken, även om han, också då Norrmalmstorgsdramat pågick, blev en trygghet för Kristin.

– Vi började brevväxla. Först var det vänskapliga brev. Men sedan smög sig en sexuell underton in, har Enmark berättat för Hemtrevligt.

– Jag blev förälskad, och vi planerade att träffas.

De möttes och fick ihop det.

– Det var en häftig passion, pang bara. Jag var jättekär.

Enligt Kristin blev hon gravid med Clarks barn, men drabbades av missfall. En tid senare var förhållandet över.

Annons