Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Katarina Ewerlöfs kritik mot ljudböcker inlästa av AI

21 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Katarina Ewerlöf.
Skådespelaren Katarina Ewerlöf är en av Sveriges mest populära ljudboksinläsare.
Nu kritiserar hon ljudbokstjänsten Storytel, som lanserar ljudböcker inlästa av AI.
– Det är inget man kan klämma in i konstnärsskap och skapandeprocessen. Det går ju inte att programmera, säger hon till Sveriges Radio.
Annons
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna

Att lyssna på ljudböcker har bara ökat i popularitet de senaste åren, och många av de största böckerna läses in av populära skådespelare som Stefan Sauk, Lo Kauppi och Katarina Ewerlöf. Den sistnämnda riktar nu stark kritik mot ljudbokstjänsten Storytel – då de nu lanserar ljudböcker inlästa av AI, alltså artificiell intelligens.

I en intervju med Sveriges Radio uttrycker Katarina Ewerlöf frustration över att företaget blandar in konstgjord AI i konst.

– Så futtigt, snudd på en skam, skulle jag vilja säga. AI är en produkt, den har lärt sig att den ska låta och lyfta och sänka lite, men det är inget man kan klämma in i konstnärsskap och skapandeprocessen. Det går ju inte att programmera, säger Katarina Ewerlöf upprört i intervjun.

Annons

Ljudbokstjänstens försvar: ”Tar inte bort”

Hon tycker att det finns en tid och plats för att använda sig av AI-genererade röster, men menar att de inte har något i skönlitteraturen att göra.

– Faktaböcker, fine, de ska vara lite torrare, där kanske AI till och med är bättre än oss. Men det som kräver en tolkning, säger Ewerlöf.

Storytels kommunikationschef Dan Panas menar att det inte handlar om att ersätta ljudboksinläsare med AI-röster, man vill bara ge användarna fler alternativ.

– Alla röster är inte fördragna av alla öron. För att öka möjligheterna att alla böcker blir lyssnade, och att det inte finns något hinder däremellan, så erbjuder man ett antal AI-genererade röster. Man tar inte bort någonting, säger han i radioinslaget.

Annons