Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Spänningarna i Abba efter skilsmässorna – nya dokumentären

19 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Abba var världens mest framgångsrika popgrupp – men efter att de två paren i bandet gått igenom skilsmässor förändrades allt.
I dokumentären Abba: Livet, karriären och återföreningen visas spänningarna i bandet, kort innan bandet lades på is i över 40 år.
– De var två frånskilda par nu, och drivkraften att göra något mattades, säger Remko van Drongelen, författare till Frida beyond Abba, i dokumentären.
Annons
Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Under hela 1970-talet var Abba inte bara Sveriges mest framgångsrika musikgrupp – det fanns knappt en popakt i hela världen som hyllades mer eller sålde bättre. Kvartettens framgångar saknade motstycke, och Abba såg inte ut att gå att stoppa.

Men när 80-talet gjorde entré ändrades allt för gruppen. Deras glada och hittiga pop ansågs inte vara lika modern, samtidigt som allt hade ändrats i bandet. Tidigare hade Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad varit gifta, och Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog var både gifta och fick barn tillsammans – men i början av 80-talet hade båda paren gått skilda vägar. Samtidigt försökte bandet fortsätta jobba tillsammans.

Abba 1982.
Abba höll ihop till 1982.

– Stämningen hade förändrats mycket då. Det var spänt mellan de fyra. De var två frånskilda par nu, och drivkraften att göra något mattades, säger Remko van Drongelen, författare till boken Frida beyond Abba, i dokumentären Abba: Livet, karriären och återföreningen, som sänds på SVT.

Annons

När bandet släppte ny musik 1982 hade både Björn och Benny hittat kärleken på nytt och gift om sig, något varken Frida eller Agnetha hade gjort.

– Det var en svår tid, för de var inte motiverade att fortsätta. Björn och Benny var båda pappor igen, säger Remko van Drongelen i dokumentären.

Visade dåliga stämningen i Abba

I dokumentären visas delar av en av de sista intervjuerna som hela bandet gjorde tillsammans, när de var med i pratshowen The late, late breakfast show. I programmet får de frågan om de ska splittras men Björn viftar bara bort det. Men samtidigt ser bandet inte ut att tycka om varandra där de sitter tillsammans i soffa.

– Det är väldigt talande, för kroppsspråket ljuger inte. De säger att de håller ihop, men deras beteende tyder på motsatsen, säger journalisten Bidisha Mamata, expert i dokumentären.

Skivbolagschefen Silvia Montello konstaterar att beslutet att Abba skulle ta en paus togs av Björn och Benny, innan de kvinnliga sångarna visste hur det skulle bli.

– Abba befann sig i ett skede där vi kände att energin höll på att ta slut. Det var dags för en paus, har Björn Ulvaeus sagt i en intervju, som visas i Abba: Livet, karriären och återföreningen.

Som vi alla vet nu höll den pausen i sig i 40 år, innan de släppte albumet Voyage 2022.

Dokumentären finns på SVT Play, och sänds i SVT1 tisdagen 20 juni 21.00.

Annons