Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Kenneth Gysing: ”Knausgård levererar igen”

28 apr, 2022 
AvKenneth Gysing
Knausgårds nya bok.
Karl-Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog är en fri fortsättning till förra Morgonstjärnan. Plus tips på fyra andra läsvärda böcker.
Annons
5 saker om J.K. Rowling som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om J.K. Rowling som du kanske inte visste

Knausgård levererar en läsfest på högsta nivå!

I Karl-Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog, en fri fortsättning och parallellberättelse till förra Morgonstjärnan, kan man läsa: ”Har du hört den om den medelmåttiga underrättelseofficeren som blev hela Rysslands härskare?”.

Karl-Ove Knausgård.
Karl-Ove Knausgård.

En rysk lastbilschaufför berättar historier för en ung medarbetare – Knausgård måste ha synska anlag som lyckats förlägga en del av handlingen i nutidens aktuella centrum.

Annons

Första halvan av boken utspelar sig dock i Norge; året är 1986, tiden för Tjernobylolyckan och Palmemordet, Syvert Løyning har avslutat militärtjänsten och drar fötterna efter sig hemma i huset hos sin sjuka mamma och lillebror. Pappan dog i en olycka när Syvert var tio, nu upptäcker han gamla brev på vinden från en kvinna i dåvarande Sovjet, pappan har uppenbarligen haft en kärlekshistoria, möjligen med ett barn som resultat. Detta utvecklas till en glimrande berättelse med spännande sidospår, där andra halvan utspelas trettio år senare och till stor del i Ryssland.

Vargarna från evighetens skog av Karl-Ove Knausgård.
Vargarna från evighetens skog av Karl-Ove Knausgård.

En stor stjärna dyker upp på himlen, på begravningsbyrån där Syvert (numera) arbetar konstateras något märkligt; plötsligt dör allt färre människor. Med det sagt – Knausgård levererar en läsfest på högsta nivå!

Annons

Fyra läsvärda böcker

Utan hänsyn

Marianne Lindberg De Geer

Utan hänsyn av Marianne Lindberg De Geer.
Utan hänsyn av Marianne Lindberg De Geer.

(Kaunitz-Olsson)

SJÄLVBIOGRAFI

Kulturkvinnan Marianne Lindberg De Geer bjuder på berörande läsning i självbiografiska betraktelser på Söder i Stockholm. Kärlek, åldrande, konst – och arga tjyvnyp på kulturella kollegor som inte faller i smaken. Kul kvinnlig motvikt till kulturmannen Ulf Lundells manliga Vardagar på Österlen!

Sjöelefanten i Bukarest

Fredrik Sjöberg

Sjöelefanten i Bukarest av Fredrik Sjöberg.
Sjöelefanten i Bukarest av Fredrik Sjöberg.

(Albert Bonniers förlag)

Annons

ESSÄER

Fredrik Sjöbergs blick på livet är fjärran det som bullrar i nyhetskanalerna. En essä börjar med ”Redan dag två, när jag satt och läste Guppy­sällskapets obemärkta tidskrift Svenska Guppybrev …”, en annan far i spåren på även­tyrerskan Lesley Blanch. Läs och häpna över människans mångfald!

Linnés arvinge

Samuel Åhman

Linnés arvinge av Samuel Åhman.
Linnés arvinge av Samuel Åhman.

(Kaunitz-Olsson)

SPÄNNINGSROMAN

En riktig bladvändare till debut om unge Samuel, som kommer till folkhögskolan Brunnsakademin på Väst­götaslätten för att studera. Där dras han in i ett mysterium där några diktrader av gamle botanikern Linné visar på en skatt av något slag. Folk­bildande spänning av bästa slag!

Annons

Hemligheternas ­bibliotek

Janet Skeslien Charles

Hemligheternas bibliotek av Janet Skeslien Charles.
Hemligheternas bibliotek av Janet Skeslien Charles.

(Printz)

SPÄNNINGSROMAN

Paris 1939, den unga bibliotekarien Odile smugglar ut böcker till judar runtom i staden. Montana, 1983, tonåringen Lily, som förlorat sin mamma, lär känna en äldre fransk dam i grannhuset med ett mystiskt förflutet. Fin spänning om vänskap, böckers makt och mänskligt mod!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons