Artikeln innehåller reklamlänkar
Kenneth Gysing De besatta

Nu har den kommit i nytryck på svenska, A.S Byatts romantiska berättelse ”De besatta”, från 1990. Samma år vann den Bookerpriset och 2002 blev den till filmen Possession med Gwyneth Paltrow och Aaron Eckhart i huvudrollerna.

Tycker man om litteratur om litteratur (till vilken skara skribenten här tillhör), detta att riktigt få grotta ner sig litteraturhistoria och dessutom få hänga med på en vansinnigt spännande ”skattjakt” i hälarna på två litteraturforskare, så är det här en riktigt läsfest.

Handlingen i korthet. Forskningsassistenten Roland Mitchell hittar av en slump två oavslutade brev i en tjock dammig gammal mapp i London Librarys läsesal, där det huvudsakliga innehållet är manus till en bok av den viktorianske poeten Randolph Henry Ash.

Breven är antydan till kärleksbrev (mycket korrekt hållna, men mellan raderna anas passionerad glöd) till en kvinna som Mitchell efter ytterligare efterforskningar kommer fram till är en kvinnlig poet vid namn Cristabel LaMotte. Att dessa båda poeter (möjligen) skulle ha haft en relation, har varit helt okänt tidigare, och skulle i så fall vara en sensation inom litteraturforskningen.

Tillsammans med den feministiska forskaren Maud Bailey ger sig Mitchell ut på en vindlande jakt bland dammiga arkiv och andra litterära kanaler, för att få fatt i sanningen, i kamp med amerikanska forskare (med betydligt större ekonomiska muskler) ute efter samma mål.

Carina Burman, författare och docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, skriver i förordet till boken att relationen mellan författare och läsaren ibland kan ha närmast erotiska dimensioner, och citerar ur boken, ”Betänk detta – att författaren ensam skrev och att läsaren ensam läste och att de var ensamma med varandra”. Författaren och läsaren blir till ett, skriver Burman, liksom då också forskaren och dess föremål. Och vad kan väl inte då hända? Med andra ord, det här är en ångande het litteraturhistoria där DU som läsare också kan bli en av parterna.

Detta inte minst apropå skribenten Victor Johanssons långa utläggning i SvD häromdagen där han skrev att Tinder hade förstört hans liv, år av swipande mellan olika möjligheter till relationer fick honom till slut att alldeles tappa sugen, det var för enkelt, det var omöjligt att bestämma sig.

Bättre då, vill jag påstå, med en romantisk berättelse på 612 sidor, som (om du har det minsta av romantisk läggning) i stället kommer få dig att sitta fastvuxen i läsfåtöljen dagar i sträck.

Men först (naturligtvis), ta dig ut i verkligheten, och till närmsta bokhandel eller bibliotek och införskaffa ett exemplar av De besatta. Både bokhandlare och bibliotek behöver all hjälp de kan få för att överleva, och är du singel och längtar efter kärlek – kanske möter du en likasinnad IRL där du står och bläddrar bland bokhyllorna. Och skulle det inte bli något med det, så kan det ändå bli till en stark relation med boken i sig.

Som nya nobelpristagaren i litteratur, Louise Glück, uttryckte det i en intervju, ”Vänner man aldrig mister, det är vad poeter är”.

Läs mer om De besatta och klicka hem den här! (länk till Bokus)

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Läs mer:

Allt om Louise Glück – årets Nobelpristagare i litteratur

Kenneth Gysing: Zweigbergk skriver vackert om åldrande

Mest läst