Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Därför ska du läsa aktuella Skymning 41

08 sep, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografAnders Wiklund/TT
Skymning 41 - roman från en krigstid, Kjell Westö, recension
”Det är starkt, sorgligt, gripande", skriver Feminas bokredaktör Kenneth Gysing. Läs hans recension av Skymning 41, av Kjell Westö, här!
Annons
Kändisarnas film-och boktipsBrand logo
Kändisarnas film-och boktips

Vi lever i oroliga tider, det kommer dagliga rapporter om kriget i Ukraina, än är det hopp, än förtvivlan. Oroliga tider, men inte nya tider.

Kjell Westö tar oss i nya romanen Skymning 41 tillbaka till januari 1940, där ryska trupper har gått över gränsen på Karelska näset, början på det som senare skulle komma att kallas Vinterkriget.

Skymning 41 - roman från en krigstid, Kjell Westö (AB)

Skymning 41 - roman från en krigstid, Kjell Westö

Finska trupper kämpar i iskyla (temperaturer mot trettio grader minus) för att rädda sitt land mot den ryska attacken. Strax bakom fronten befinner sig journalisten Henry Gunnars för att rapportera om striderna för Hufvudstadsbladets läsare, samtidigt som hans fästmö Molly Timm är på väg till Sverige för att spela teater med sitt finlandssvenska teatersällskap.

Annons

Båda har lämnat ungdomen bakom sig, har bagage av hjärtesorger och andra sorger, är lite slitna och tilltufsade av livet. När de väl funnit varandra för att äntligen komma till ro i tillvaron, då kommer kriget och välter allt över ända.

Kjell Westö skriver fram Mollys och Henrys historia, i tillbakablickar och i nuet, om en tid och ett liv i Helsingfors i krigstid, med ransoneringskort och oro för vad världen och livet är på väg.

Westös farfar och morfar stupade i Vinterkriget, det gamla krigets fasor kom över honom när han fick se nyhetsbilderna från Butja i Ukraina där torterade, förvridna kroppar grävdes upp ur massgravar.

Skymning 41 är en historisk roman, men är också en spegel av den tid vi lever i nu. Det är starkt, sorgligt, gripande. Samtidigt finns där kärleken mellan Henry och Molly, en kärlek som vinglar och vacklar fram (som Henry ibland, med ett glas i handen) mellan krigets fasor, men håller sig levande. Kärleken, som trots allt mörker, ger hopp!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons