Till minne av Lars Vilks
1:05

Efter reklamen: Till minne av Lars Vilks

(1:05)

Slå på ljud

Ingenjörsskap och konst, går det ihop? Absolut, är svaret om man kollar på den 63-åriga britten Simon Beck. Beck är utbildad ingenjör vid Oxford, och har jobbat som kartograf – alltså med att framställa kartor.

Men sedan två decenniet brinner Simon Beck för en speciell konstform. Han skapar nämligen stora kreationer genom att gå i snö. Det kan låta enkelt, men Simon Beck planerar skapelserna in i minsta detalj genom att först rita upp dem på papper, där en millimeter motsvarar ett steg i snö, eller emellanåt sand.

För att göra sina verk beger sig Simon Beck ofta till Alperna, och börjar gå fram sina konstverk. Att få fram ett standardstort verk kan ta så mycket som 12 timmar i snön, och kräver ofta över 40 000 steg. Samtidigt måste han ha med i beräkningarna att både snö och sand är flyktiga material som kan blåsa bort eller smälta.

– När det blir ett misstag är vanligtvis lösningen att ändra designen. Ibland accepterar man bara en felaktig linje. I teorin skulle det vara enkelt att fuska och ändra bilderna, och redigera över den felaktiga linjen. Men det är viktigt att fortsätta på ett sätt så att små fel inte bli en stor märkbark kvantitet.

Simon Beck påbörjade sina konstverk 2004, men 2010 skapade han en Facebook-sida där han lägger upp bilder på sina olika konstverk. Där har han i skrivande stund 274 000 följare, som glatt följer hans cool skapelser.

Bokredaktören tipsar: Tre böcker att läsa under vintern

Här är några av hans konstverk!

Mest läst