11 bilder på Victoria och Silvia – när de är lika gamla
1:27

Efter reklamen: 11 bilder på Victoria och Silvia – när de är lika gamla

(1:27)

Slå på ljud

I samband med metoo 2017 anklagades kulturprofilen Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp, maktmissbruk och våldtäkt. Han skulle senare komma att fällas för två våldtäkter och dömas till två års fängelse. Arnault, som fortfarande är gift med forna ledamoten i Svenska Akademien, Katarina Frostenson, hade nära kopplingar till Akademien och frekventerade fester med kultureliten.

Bästa stylingknepen från kronprinsessan Victorias stylist

Under 2018 kom det fram uppgifter om att Jean-Claude skulle ha tagit kronprinsessan Victoria på rumpan under en sammankomst på Akademiens villa Bergsgården på Djurgården i mitten av 00-talet. Händelsen ska ha bevittnats av Akademiledamöter som Per Wästberg och Kjell Espmark, som senare bekräftade det hela för Expressen.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Kronprinsessan Victoria om uppgifterna

Kronprinsessan Victoria däremot har inte kommenterat det hela – förrän nu. I en intervju med Svenska Dagbladet konstaterar hon att hon själv inte uppfattade vad som hände, och riktar istället fokuset bredare.

Nobelskandalerna som skapat rubriker

– Jag kan inte uttala mig om vad andra har sett, men det var inget som jag själv uppfattade där och då. Det finns så många berättelser om barn och vuxna som utsätts för övergrepp. För mig är det viktigt att visa mitt stöd till dem som utsatts, säger kronprinsessan Victoria i SvD.

Hon uttrycker också sina åsikter om krisen inom Svenska Akademien.

– Det var enormt sorgligt. På alla sätt. Det har ju skadat ryktet, absolut. Jag hoppas att man med målmedvetet arbete kan försöka laga det till viss del. Men bra var det inte. Nobelpriset är ett riktigt värdefullt varumärke för Sverige. Vilket land skulle inte vilja ha något liknande? Det är ju fantastiskt att vi har det och något vi ska värna och ta hand om.

Mest läst