Trendar: InredningMat och dryckResor

9 Nobelskandaler som skapat rubriker

07 dec, 2021 
AvSara Ericsson
Kungen, drottningen och prinsessan Madeleine.
Nobelfestligheterna står för årets glittrande höjdpunkt. 1 300 gäster bjuds in till festen och reglerna är många att följa. Allt som oftast har det gått bra. Men några missar har det blivit – vi har samlat nio av dem!
Annons
TV: Oförglömliga kungliga NobelfrisyrerBrand logo
TV: Oförglömliga kungliga Nobelfrisyrer

Nobeldagen infaller alltid den 10 december. Priser delas ut och pristagarna hyllas med en pampig middag i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Bortom pandemin samlas 1 300 gäster för att ta plats och äta sig igenom den fyra timmar långa middagen.

Med underhållning, musik och fest natten lång. Med tanke på att denna sittning genomförts så gott som varje år (med några få undantag) är det märkligt att det inte begåtts fler misstag.

Kungligheterna är på plats, bordet är dukat, en rad regler och etiketter ska följas. Man bör följa klädkoden, inte placera armbågarna eller handväskan på bordet, inte fotografera eller tala i telefonen. Och ett gott bordsskick är a och o vid den här typen av sittningar. Men det har inte alltid gått enligt protokollet.

Annons

9 snackisar från Nobelfesten

Här har vi samlat nio missar under festligheterna som skapat storslagna rubriker.

Pristagaren somnade på podiet

Prisutdelning Nobel 2019.
Nobelprisutdelningen i Konserthuset 2019.

Åh nej, av alla ställen att somna så känns prisutdelningen vid Nobel som ett dåligt tillfälle. Särskilt om man själv ska prisas. Men ja, det har hänt! 1921 somnade franske författaren och litteraturpristagaren Anatole France på podiet. Han var inte bara trött utan kraftigt berusad.

Stoppade ned sin sked i drottningens tallrik

Burton Richter stoppar ned sin sked i drottning Silvias tallrik vid Nobelfesten.
Nobelpristagaren i fysik Burton Richter placerar sin sked i drottningens tallrik.

Drottning Silvia gjorde Nobeldebut 1976 och till bordet hade hon fysikpristagaren Burton Richter. Han i sin tur verkade ha glömt av att det var just drottningen av Sverige som han satt bredvid. Han begick nämligen ett anmärkningsvärt etikettsbrott när han stoppade ned sin sked i drottningens soppa…

Annons

Kungen smygrökte och det fångades i TV

Att röka på Nobelfesten? Nja det är väl inte helt korrekt. Självklart har det förekommit vid flera tillfällen. Men en smygrökning som fick extra stor uppmärksamhet 1991 var kungens!

Hans majestät var förmodligen ovetandes om att han blev filmad, men klippet har kommit att bli en riktig klassiker. När kungen upptäckte att han blev filmad var han snabb med att ta bort ciggen från munnen och svara med en kort kommentar gällande vad han tyckte om kvällens fest.

Prinsessan Madeleines Baywatch-klänning

Prinsessan Madeleine och prinsessan Lilian vid Nobel 2002.
Prinsessan Lilian och prinsessan Madeleine vid Nobelprisutdelningen 2002.

Vid Nobelfesten 2002 gjorde prinsessan Madeleine entré i en röd klänning signerad Pär Engsheden. Sidenfodralet i rött, med smala axelband och djup urringning kom i media att kallas för Baywatchklänningen. Det på grund av de röda baddräkterna som karaktärerna bär i tv-serien. Klänningen är det mest omskrivna kungliga klädvalet vid Nobel.

Annons

Svarade i telefon – mitt under middagen

Göran Persson svarar i telefonen mitt under middagen vid Nobelfesten 2003.
Kronprinsessan Victoria och Göran Persson som här svarar i telefon under middagen.

Nöden har ingen lag som man brukar säga. Men den här gången var det inte ett toalettbesök som stal dåvarande statsministerns uppmärksamhet. Mitt under middagen vid Nobel 2003 svarade Göran Persson i telefon och började prata.

Samtalet fick givetvis stor uppmärksamhet, men hans bordsdam kronprinsessan Victoria låtsades inte märka av samtalet. Göran försvarade sig senare med ett berätta om samtalet och att det ska ha handlat om EU:s nya grundlag. Taskig tajming!

Annons

Kronprinsessan Victoria bröt etiketten

Kronprinsessan Victoria vid Nobelfesten 2014.
Kronprinsessan Victoria vid Nobelfesten 2014.

En annan snackis var kronprinsessan Victoria som 2014 bar en rosenröd klänning, även den designad av Pär Engsheden. Men det var inte klänningen i sig som skapade rubriker denna gång, det var serafimerorden.

Kronprinsessan bar nämligen ordensbandet mot bar axel och det får man inte göra. Något folkvettsexperten Magdalena Ribbing kallade ”Ett brott mot etiketten”.

Plockade fram kameran under middagen

Kasumi Amano fotograferar under Nobelmiddagen 2014.
Kasumi Amano plockade fram kameran under middagen.

Det råder foto och mobilförbud under middagen. En regel som andra, förutom Göran Persson brutit mot. Med den utvecklade tekniken och smartphonen nära till hands blir det allt svårare att reglera detta.

Annons

Men 2014 var pristagarfrun Kasumi Amano oblyg. Hon plockade upp sin digitalkamera ur väskan för att fotografera maken på andra sidan bordet.

Tappade mat på professorn

Vid Nobelmiddagen är det hela 190 servitörer och servitriser som serverar menyn. Inte nog med att de nobelt ska gå ned för paradtrappan med 39 steg. De ska även servera vid de trånga och långa bordsplaceringarna.

År 2018 fångades en tabbe mitt i direktsändningen. Servitören stod redo med ett fat ugnsbakad rotselleri, för att servera professor Dan Larhammar. Precis innan serveringen halkar en matbit ned på professorns rygg.

Fel stol vid prisutdelningen

Innan Nobelfesten deltar kungafamiljen vid prisutdelningen i Konserthuset, på Hötorget i Stockholm. Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel tar plats på podiet när Kungssången spelas.

Annons
Kungafamiljen samlad vid Nobelprisutdelningen 2007.
Nobelprisutdelningen i Konserthuset 2007.

Där slår de sig ned i ett par vackra stolar, som varje år fraktas från Kungliga slottet till Konserthuset. Kungen placerar sig alltid till höger om drottningen.

Men… 2019 tog kungen istället plats till vänster om Silvia som tittade lite extra på kungen när han ställde sig vid fel stol.

Kungen och drottningen vid prisutdelningen av Nobelpriset 2019.
Kungen och drottningen vid prisutdelningen 2019.

När kungafamiljen satt sig ned fick kungen flytta Silvias kudde och placera den bakom hennes stol, eftersom han tagit hennes plats.

Foto: TT

Se också: Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom årenBrand logo
Se också: Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom åren
Annons