Feminas bokredaktör Kenneth Gysing recenserar Ulf Lundells Vardagar 4 och 5, och Camilla Läckbergs Vingar av silver

Boken Dragoner av Gertrud Hellbrand.

Dragoner (Harper Collins), Gertrud Hellbrand

Betyg: 4

Gertrud Hellbrand publicerade en gång en novell i litterära magasinet Granta med titeln Dragoner. Nu har hon lämnat sitt gamla förlag för ett nytt, och skrivit en kriminalroman med titeln Dragoner, en (så att säga) spännande utveckling av ett författarskap. Det här är också en författare med full koll på det mesta vad gäller hästkrafter, när Hellbrand inte skriver böcker rider hon dressyr, har haft stallet som ett andra hem sedan barnsben.

Mira är på väg till barndomsbyn Hedsbro i Östergötland, som hon lämnat för ett liv i Malmö, där hon försöker ta sig fram som författare. Hennes morfar har hittats död i sin lilla stuga, Mira är på väg dit för att städa upp. Morfadern ska ha ramlat och slagit huvudet i en vedspis, förmodligen mycket berusad, stugan var full av spritflaskor. Mira tycker det är underligt, morfadern brukade aldrig dricka sig berusad när hon växte upp. När hon kommer fram visar det sig att hennes syssling Ville, försvunnit spårlöst. Mira börjar göra efterforskningar, spåren leder till granngården där Ville arbetade, en hästgård som drivs av paret Jerry och Patrik Hartley Lindskog. Hellbrand levererar en fint berättad kriminalhistoria om mörka, otyglade familjehemligheter, full av fartfyllt ridande över många (och höga) hinder!

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Dragoner.

Boken Vi kommer hjärta hem till dig av Elliot Baron

Vi kommer med hjärta hem till dig (it-lit), Elliot Baron

Betyg: 4

De flimrar förbi där i tv-rutan allteftersom, som inslag i Nyheterna i coronans tid. Gamlingarna, de sköra, de i så kallad riskgrupp, med underliggande sjukdomar, svävande i gränslandet mellan liv och död.

Det finns över 200 000 människor som har hemtjänst i Sverige. Elliot Baron arbetar inom den vården, Vi kommer med hjärta hem till dig är små prosalyriska rapporter om arbetet, där han ger gestalt åt några av de människor han möter (som av arbetsgivaren kallas för ”klienter”). De flesta är mycket gamla, har långa liv bakom sig, en del lyckliga, andra smärtsamma. Vad de har gemensamt är att nu är allt bara minnen.

”Klockan på din arm visade aldrig rätt tid. Du sade att det inte spelade någon roll, eftersom tiden för dig inte längre bestod av klockslag. Du hade arbetat som säljare på ett internationellt företag. I dina gamla pass fanns stämplar från alla världsdelar. Du brukade sitta i soffan och bläddra i dem”.

Baron har skrivit en vacker och i sina stycken mycket brutal påminnelse om livets ändlighet. Jag läser den med skräckblandad förtjusning, jag är inte riktigt där än. Men det brådskar – att fånga dagen – innan det är för sent!

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Vi kommer med hjärta hem till dig.

Boken Knappt en droppe blod av Carin Hjulström

Knappt en droppe blod (Forum), Carin Hjulström

Betyg: 4

Carin Hjulström bjuder på ”cosy crime” i sörmländsk slottsmiljö när skådespelaren Siri Ehrensvärd, som bytt Dramatens stora scen mot ett liv på landet, blir indragen i ett rysligt mordfall där en åldrig advokat påträffats mördad bredvid sin hustrus grav på den lokala kyrkogården.

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Knappt en droppe blod.

Böckerna Vardagar 4 och Vardagar 5 av Ulf Lundell

Vardagar 4, Vardagar 5 (Wahlström & Widstrand), Ulf Lundell

Betyg: 4

Ulf Lundells dagboksanteckningar är beroendeframkallande. Betraktelser av väder och vind, fågelliv och nyhetsflöde, tankar om åldrande och skapande, kärlek och död. Nu kommer två böcker på en gång, 1433 sidor totalt. Glest mellan raderna, men räkna med en långhelg för alla dessa vardagar!

Här hittar du Vardagar 4 (reklamlänk från Tradedoubler.com) och Vardagar 5 (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Boken Allt vi inte sa av Sara Osman

Allt vi inte sa (Albert Bonniers förlag), Sara Osman

Betyg: 4

Tre kvinnor (vänner) i Stockholms innerstad. Glitter, glamour och existentiella bråddjup. Sofia, enda svarta kvinnan på en advokatbyrå, Amanda som dricker för mycket, Caroline som har allt men vill ha mer. Sara Osman (själv jurist) debuterar med en stark samtidsroman.

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Allt vi inte sa.

Boken Ljudet av fötter av Sara Lövestam

Ljudet av fötter (Piratförlaget), Sara Lövestam

Betyg: 5

Monika Bengtsson har doktorerat i litteraturvetenskap, med inriktning på mytologier. Hon försöker bli gravid med sin grånade älskare Kent och genom provrörsbehandlingar, men utan resultat. Till det en knepig släkthistoria. Underfundigt, med mycket humor och värme!

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Ljudet av fötter.

Kristina Sandberg om skräcken att dö ifrån sina barn

Månadens pockettips från Femina!

Boken Vingar av silver av Camilla Läckberg

Vingar av silver (Forum), Camilla Läckberg

Hämnd, upprättelse och systerskap – i uppföljaren till En bur av guld levererar Läckberg kvinnokraft i kubik. Faye har lyckats med företaget Revenge, exmannen sitter i finkan, men nya hot dyker upp.

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Vingar av silver.

Boken Säg inget av Patrik Radden Keefes

Säg inget (Albert Bonniers förlag), Patrick Radden Keefes

Gamla sår kommer upp till ytan på Irland efter Brexit. 1972 kidnappas 38-åriga änkan Jean McConville från sitt hem i Belfast, för att aldrig mera återses. Keefes skriver mästerligt om kidnappningen, och den bakomvarande konflikten.

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Säg inget.

Boken Artemis av Lars Andersson

Artemis (Polaris), Lars Andersson

Säreget suggestiv kriminalhistoria under tidigt 1990-tal. En man arbetar vid Räddningsverket i svensk landsort. Efter systerns bröllop påträffas den kvinnliga prästen mördad på en sjöstrand.

Här hittar du (reklamlänk från Tradedoubler.com) Artemis.

Veckans bästa lästips – inled sommarläsningen med feelgood