Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Louise Hoffsten om Så mycket bättre: "Det är smärtsamt"

25 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Louise Hoffsten i en blå soffan med armarna kring knäna, på pressträff för Så mycket bättre.
Louise Hoffsten är lycklig över att ha varit med i "Så mycket bättre", men det var jobbigt att se sig själv i rutan efteråt. "Jag blir påmind om att jag har blivit sämre", säger hon och syftar på sjukdomen MS.
Annons

Artisten Louise Hoffsten, 53, är aktuell som en av årets deltagare i Så mycket bättre, och på lördagen den 27 oktober är det hennes tur att vara värdinna.

När Hoffsten fick se det första avsnittet var det med skräckblandad förtjusning. Dels för att bilden hon själv hade av sig själv, som person och artist, inte riktigt sammanföll med det hon såg i rutan.

– Man ser ju alla sina tillkortakommanden. Men så blir jag också påmind om att jag har blivit sämre och att jag har svårt att gå och så. Det är smärtsamt.

Louise Hoffsten diagnostiserades med multipel skleros (MS) för över 20 år sedan. Det är en neurologisk sjukdom som inte går att bota, men det finns bromsmediciner som lindrar besvären. Men sjukdomen kräver att Hoffsten lever exemplariskt, annars förvärras symtomen.

– Jag pratade med rehab, där jag tränar, i våras för att få lite tips och råd inför inspelningen. Jag vet ju egentligen redan allt det där, hur viktigt det är med träning, sömn och rätt kost. Jag måste leva exemplariskt och undvika för mycket alkohol för att må bra, så jag förberedde mig som om jag skulle springa ett maraton fram och tillbaka innan jag åkte till Gotland. För att kunna orka och palla med, berättar hon.

Louise Hoffsten spelar medeltida instrument på Gotland under Så mycket bättre.
I första avsnittet av Så mycket bättre fick Louise Hoffsten testa på medeltiden. Foto: Tv4

Att tacka nej var nämligen inte ett alternativ.

– Om det finns något program jag vill vara med i innan jag dör så är det Så mycket bättre. Och det gick bra! Träningen gav resultat, och tv-teamet var fantastiskt lyhörda och lät mig gå undan och vila när jag blev för trött.

Annons

Saknade vissa låtar

Att få höra Charlotte Perrelli, Christer Sjögren, Albin Lee Meldau, Eric Gadd, Stor och Linnea Henriksson tolka hennes låtar var som att fylla år och bli överöst av presenter, förklarar hon.

– Men jag ska erkänna att jag var lite besviken över att vissa låtar inte blev tolkade. Men herre gud – det fanns ju inte plats för det! Det skulle bli för mycket.

Vilka låtar saknade du mest?

– Jag saknade någon låt från skivan Looking for Mr God. Och kanske även något från Kära du-skivan, men där tolkade jag ju själv så det hade väl blivit lite kaka på kaka. Nåväl, jag kanske saknade en och annan låt, men man får lägga artist-egot åt sidan och glädjas åt det som gjordes. Och det gjordes fantastiskt!

Alla deltagare i Så mycket bättre: Eric Gadd, Albin Lee Meldau, Louise Hoffsten, Christer Sjögren, Charlotte Perrelli och Stor.
Alla deltagare i Så mycket bättre, fr.v: Linnea Henriksson, Eric Gadd, Albin Lee Meldau, Louise Hoffsten, Christer Sjögren, Charlotte Perrelli och Stor. Foto: Tv4

Vilken av dina egna tolkningar är du mest stolt över?

– Charlottes. Hennes låt var faktiskt svårast att tolka, men när jag väl träffade rätt så kände jag bara: ”Yes! Där satt den!” Och så är jag stolt över min tolkning av Stors låt, som jag trodde skulle vara mest utmanande av alla – men som föll helt självklart för mig när jag gjorde den.

Annons

Louise Hoffsten ler när hon talar om Så mycket bättre, och det märks att det är en upplevelse som hon kommer att bära med sig länge.

– Alla artister har ju sina problem i livet, men när vi var på Gotland så stöttade vi varandra. Det var en enorm ödmjukhet och kärlek från start, trots att vi inte kände varandra. Det kändes väldigt fint.

Annons