Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Musikikonen Curt-Eric Holmquist hyllas efter sin bortgång

22 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist dirigerade i Eurovision song contest, och ledde husbandet i Lotta på Liseberg.
Nu har musiklegendaren gått bort i leukemi, och sörjs av hela branschen.
– Efter alla år blev vi väldigt, väldigt nära varandra. Musiksverige gråter, säger Lotta Engberg till GT.
Annons
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tipsBrand logo
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

Kapellmästaren Curt-Eric Holmquist har gått bort, 73 år gammal, efter att en tid ha varit sjuk i akut myeloisk leukemi. Det berättade hans familj för Göteborgs-Posten på onsdagen.

Steen Priwin, producent, Lill Lindfors och Curt-Eric Holmquist under Eurovision i Sverige 1985.

Curt-Eric Holmquist hade en lång karriär inom både musik och tv, och slog igenom i Go'morron Sverige på mitten av 1980-talet. Pianisten, kapellmästaren och dirigenten blev också ett välbekant ansikte i Melodifestivalen under samma period, där han var dirigent under sex år. Holmquist var också både dirigent och kapellmästare i Eurovision song contest.

Annons

Dirigenten, som var från Göteborg, jobbade mellan 1999 och 2010 som programchef på Liseberg, där han sedan tog över som kapellmästare för TV4-sända allsångsprogrammet Lotta på Liseberg, med Lotta Engberg.

Lotta Engbergs sorg efter mentorns bortgång

Lotta sörjer nu sin vän och kollega, som hon jobbat med under hela sin karriär.

– Jag är jätteledsen. Han var min mentor och har funnits med under hela min musikaliska karriär. Han har lärt mig så fruktansvärt mycket. Efter alla år blev vi väldigt, väldigt nära varandra. Musiksverige gråter, säger Lotta Engberg till GT.

Lotta Engberg och Curt-Eric Holmquist.

Programledaren fortsätter med att påpeka hur många det är som fått äran att jobba med Holmquist genom åren, för att han var aktiv så länge och så brett. Han har betytt mycket för Musiksverige, menar hon.

Annons
Curt-Eric Holmquist 2016.

– Hur mycket som helst med alla melodifestivaler, han var programchef på Liseberg. Det är så många som fått glädjen att musicera med honom och hans enorma musikalitet. Sen hans otroligt underbara humor. Det bodde en liten pojke i Curt-Eric ända fram tills nu.

Annons