Nasa döper om sitt huvudkontor efter kvinnlig pionjär

Förra året hedrade Nasa minnet av de första tre kvinnliga matematikerna inom den amerikanska rymdfartsstyrelsen genom att döpa om gatan utanför sitt huvudkontor i Washington DC till Hidden Figures Way.

En av de tre pionjärerna var Mary W. Jackson, som rekryterades till Nasas föregångare Naca 1951 och som senare blev Nasas första svarta kvinnliga ingenjör. Hon arbetade på rymdstyrelsen fram till 1985 – och nu, 35 år senare, meddelar Nasa att de förutom att byta namn på gatan även kommer att döpa om sitt kontor efter Mary W. Jackson.

Mary W Jackson

Mary W. Jackson, som avled 2005, arbetade på Nasa i 34 år.

– Vi är hedrade att Nasa fortsätter att fira arvet av vår mor och mormor Mary W. Jackson. Hon var en forskare, människovän, hustru, mor och vägvisare som banade vägen så att tusentals andra kunde lyckas, inte bara hos Nasa, utan över hela nationen, säger Carolyn Lewis, dotter till Mary W. Jackson, i ett pressmeddelande.

Arbetade för att hjälpa andra kvinnor

I ett uttalande berättar Nasa att Mary W. Jackson i slutet av sin karriär gick från att arbeta som ingenjör till att i stället fokusera på att hjälpa kvinnor och minoriteter att göra karriär i branschen.

– Mary W. Jackson var del av en grupp av väldigt betydelsefulla kvinnor som hjälpte Nasa att få ut amerikanska astronauter i rymden, säger Nasas chef, Jim Bridenstine, och fortsätter:

– Mary accepterade aldrig ett status quo, hon hjälpte till att bryta barriärer och öppna upp för afroamerikaner och kvinnor inom ingenjörsvetenskapen och teknikvetenskapen.

Foto: TT

LÄS MER:

7 kvinnliga pionjärer som alla borde känna till

Här är 15 feministiska framsteg i världen 2019

4 feministiska gärningar vi minns Sara Danius för

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: