Trendar: InredningMat och dryckResor

7 kvinnliga pionjärer som alla borde känna till

17 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Ofta hamnar kvinnorna i historien bakom männen, om de ens nämns alls. Här kan du läsa om sju fantastiska kvinnliga pionjärer som genom sina gärningar förtjänar en betydligt mer framskjuten plats i vårt medvetande.
Annons

Historien lider sannerligen inte brist på geniala kvinnor. Däremot lider historieskrivningen en skriande brist på just dessa. Kvinnor som har varit framstående inom sitt område har gömts undan bakom manliga företrädare som får ta allt ljus.

Nu är det dags att ändra på det och lyfta fram fler betydelsefulla kvinnor än de redan välkända, som Florence Nightingale och Marie Curie. Här är sju kvinnliga pionjärer som du borde känna till!

1. Rosalind Franklin – löste DNA-strukturen

När Maurice Wilkings, James Watson och Francis Crick tog emot Nobelpriset i medicin 1962 hade Rosalind Franklin redan varit död i fyra år. Att hon var den som faktiskt låg bakom viktiga delar av det de fick priset för ”glömde” man bort att uppmärksamma.

Rosalind Franklins arbete gällde framför allt olika molekylers uppbyggnad, bland annat var det hon som bevisade hur DNA-strukturen ser ut.

Hon arbetade också med uppbyggnaden hos olika virus – ett arbete som kemisten Aaron Klug fortsatte och som gav honom ett Nobelpris i kemi 1982.

Rosalind Franklin dog i äggstockscancer, endast 37 år gammal.

Rosalind Franklin
Rosalind Franklin var inblandad i två Nobelpris.

2. Ada Lovelace – den första programmeraren

Om man tänker sig vem som var världens första programmerare tänker man förmodligen inte på en ung kvinna i krinolin. Men Ada Lovelace kan med rätta kallas världens första programmerare.

Annons

Ada Lovelace var dotter till ingen mindre än författaren och adelsmannen Lord Byron – mannen bakom Don Juan – och hans fru. Hon växte upp med sin mamma efter att pappan lämnat dem i vredesmod över att ha fått en dotter och inte en son.

Hon visade sig vara en lysande talang inom vetenskap och inte minst matematik. I samarbete med matematikern Charles Babbage tog hon fram den första algoritm som skulle bearbetas av en maskin, alltså den första datorprogrammeringen.

Ada Lovelace dog 1852, 36 år gammal, i livmodercancer.

Ada Lovelace
Ada Lovelace var en programmerare med mer fokus på krinolin och mindre på Jolt-Cola.

3. Margaret Hamilton – tog människan till månen

När Nasa skulle skicka människor till månen var det ju inte bara att skaffa en superstor motor och braka iväg dem upp i himlen, det var en hel del mjukvara som skulle styra datorerna i Apollo 11 för att lyckas med projektet. Som ansvarig för att utveckla mjukvaran tillsattes systemvetaren Margaret Hamilton.

Annons

Utan hennes arbete hade månlandningen 1969 förmodligen varit tvungen att avbrytas tre minuter innan Apollo 11 kunde landa på månens yta efter problem i datorsystemet.

Margaret Hamilton är i dag 83 år gammal.

Margaret Hamilton.
Margaret Hamilton med utskrifter av en del av datorkoden som styrde Apollo 11.

4. Karolina Widerström – svenska gynekologins urmoder

När Karolina Widerström 1888 avlade medicine licentiatexamen vid Karolinska Institutet var hon den första kvinnan i Sverige att göra det. Hon blev Sveriges första kvinnliga läkare och öppnade läkarvetenskapen för det hittills förbisedda området gynekologi och kvinnomedicin.

Hon drev också på för en bättre vård av prostituerade kvinnor och slopandet av de tvångsinspektioner de utsattes för i arbetet mot könssjukdomar. Hon menade – helt otidsenligt – att mer medmänsklighet, frivillig vård och förebyggande arbete var bättre.

Karolina Widerström blev 92 år gammal och gick bort i mars 1949.

Karolina Widerström
Karolina Widerström var inte bara läkare. Hon jobbade också hårt för kvinnors rätt att rösta.

5. Eva Ekeblad De la Gardie – potatisuppfinnare

Grevinnan Eva Ekeblad fick nys om försök att göra brännvin av potatis i stället för säd och bestämde sig för att jobba vidare på den idén. Framstegen hon gjorde fick henne att 1743, som första kvinna, bli invald i Vetenskapsakademien. Säd, som utgjorde en stor del av många människors dagliga mat, kunde därför lämnas till att bli just mat, och inte sprit.

Annons

Hon experimenterade vidare med potatisen och upptäckte att det också gick att göra puder av den, ett puder som var bättre än mycket av det smink som fanns som ofta innehöll både tungmetaller och gifter.

Eva Ekeblad De la Gardie avled 1781, 61 år gammal.

Eva Ekeblad De la Gardie
Eva Ekeblads nya potatispuder gjorde att den välsminkade adeln inte behövde bli förgiftade av arsenik längre.

6. Josephine Cochran – underlättade hushållsarbetet

En dag 1886 tänkte Josephine Cochran att det måste finnas ett bättre sätt att diska och gick ut i skjulet på gården och uppfann den första automatiserade diskmaskinen. Hon lär ha sagt ”Om ingen uppfinner en diskmaskin åt mig får jag uppfinna en själv”.

Idén om en diskmaskin var inte ny, men det här var första gången det faktiskt funkade bra och maskinen inte hade sönder disken. Josephine Cochrans diskmaskin var också den första som använde sprutande vatten i stället för borstar för att göra rent disken.

Josephine Cochran avled 1913 av en stroke 72 år gammal.

Josephine Cochran.
Josephine Cochran fick nog av att tjänstefolket hade sönder porslinet när de diskade.

7. Hedy Lamarr – tog steg mot bluetooth

Hedy Lamarr måste anses vara en av de mest glamourösa vetenskapspersonerna och uppfinnarna i historien. Hennes karriär som uppfinnare kompletterade hon nämligen med att vara filmstjärna i Hollywood där hon spelade in massor av filmer under 30-, 40- och 50-talen.

Annons

Under andra världskriget uppfann hon, tillsammans med kompositören George Antheil, ett radiosystem som tillät automatiska och snabba frekvensbyten. De fick patent på uppfinningen som tyvärr inte började användas förrän i början av 1960-talet. I dag är Hedy Lamarrs uppfinning en avgörande del av till exempel bluetooth-teknologin.

Hedy Lamarr levde ända fram till år 2000 då hon dog, 83 år gammal.

Hedy Lamarr.
Mellan alla filminspelningar och uppfinningar hann Hedy Lamarr också med att vara gift sex gånger.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons