Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Neneh Cherrys succé – dottern är känd artist

08 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Neneh Cherry blev en stor musikikon med megahiten Buffalo stance 1988.
Nu hyllas hon av musikmagasinet NME för sin inverkan på musikhistorien – samtidigt som dottern Mabel går i sin mammas fotspår.
Annons
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålderBrand logo
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålder

Att Neneh Cherry skulle bli artist rådde det aldrig några tvivel om. Med en musiker och en konstnär som föräldrar, artisten Titiyo som halvsyster och Save tonight-stjärnan Eagle-Eye Cherry som halvbror har Neneh det minst sagt i familjen.

Efter att ha varit medlem i flera olika band började Neneh sin solokarriär redan som 18-åring med låten Stop the war om Falklandskriget. Det var dock inte förrän hon med låten Buffalo stance 1989 blandade pop och hiphop, som hon slog igenom på riktigt – och vilket genombrott det blev! Låten blev inte bara en stor hit i Sverige, den tog sig också till Storbritannien där den kom trea på topplistan, samt USA – där Buffalo stance toppade listan för dansmusik.

Neneh Cherry hyllas – dotterns framgång

Neneh Cherry hyllas nu av amerikanska musikmagasinet NME som ger hennes sitt Icon Award för hennes inverkan på samtiden under slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Annons

”För hennes förmåga att ständigt omdefiniera musik, mode och kultur under de senaste tre decennierna”, lyder tidningens motivering.

Neneh Cherry har även för musiken vidare till nästa generation – hennes dotter Mabel är nämligen en framgångsrik artist. Den 26-åriga artisten har varit förband till Harry Styles, haft låtar på den brittiska singellistan och nominerats både på Grammisgalan och Brit Awards. När Mabel nominerades till flera priser på Brit awards 2020 hade hon med sig sin ikoniska mamma på röda mattan som sällskap, och Neneh Cherry var minst sagt stolt över sin dotter.

Mabel och Neneh Cherry på Brit awards.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons