Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Nu kommer långfilmen om Gyllene Tider – se kändisbarnen som spelar huvudrollerna

06 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PRESSBILD
Långfilmen om Gyllene Tider berättar den otroliga historien om bandet från landet som mot alla odds lyckades bli störst i Sverige. I rollerna som bandmedlemmarna märks flera av Sveriges kändisbarn.
Annons
6 sevärda svenska serier och filmer på NetflixBrand logo
6 sevärda svenska serier och filmer på Netflix

Filmen om Gyllene Tider, i distribution av Nordisk Film, har premiär nästa sommar. Handlingen kretsar kring bandet, ett av Sveriges största någonsin, som än i dag turnerar för utsålda hus. I rollerna märks fem debutanter, de är dock inte helt okända. Valdemar Wahlbeck, Peter Wahlbecks son, gestaltar Per Gessle, Lancelot Hedman Graaf , Magdalenas och Magnus son, spelar rollen som Anders Herrlin, Phoenix Parnevik, Jesper och Mia Parneviks yngsta, gestaltar Micke Syd Andersson, Ville Löfgren som Mats ”MP” Persson och Xawier Kulas spelar Göran Fritzon.

Såhär kommenterar Per Gessle filmen:

– Jag tror det kan bli helt fantastiskt för det är verkligen en otrolig och synnerligen ovanlig resa Gyllene Tider gjort. Mycket skratt, mycket gråt, mycket av allt. Precis som i en bra poplåt.

Annons

Filmen berättar ”den sanslösa historien bakom det legendariska svenska bandet Gyllene Tider som kommit att bli en av vår tids största popsensationer. Per är skolans ambitiösa outsider i gymnasiet i Halmstad som finner en gemenskap och vänner för livet genom musiken med MP, Micke, Anders och Göran. Trots motgångar och jantelag kämpar bandet målmedvetet och får i början av åttiotalet sitt stora genombrott med sina effektiva refränger och kärleksfulla texter om livet i en småstad”, enligt ett pressmeddelande.

Per Gessle var dock tveksam inför projektet, till en början.

– De flesta sådana här filmer görs ju först efter att man dött och vi är, såvitt jag vet, fortfarande vid liv! Men efter att ha pratat länge och ofta med alla inblandade och att ha läst manus är jag superstolt och lycklig över det här projektet. De fem killarna som valts ut att spela oss fem är alla speciella på helt olika sätt. Exakt som vi i ”original-bandet”, säger han.

Se spelar rollerna i filmen om Gyllene Tider

Valdemar Wahlbeck, 19, spelar, som sagt, Per Gessle. Han är född och uppvuxen i Halmstad som son till komikern Peter Wahlbeck. Valdemar är sångare och dansare samt studerar vid Balettakademien i Göteborg.

Annons

– Tänk att få vara född och uppvuxen i Halmstad och nu få spela en av denna stads största ikoner. Pappa är från Halmstad, Per är från Halmstad, min lärare skapade Gula Tidningen som är en Gyllene Tider-parodi. Det känns som att cirkeln är sluten, slår Valdemar Wahlbeck, fast.

Phoenix Parnevik, 21, blev känd för hela svenska folket genom realityserien Parneviks på TV3. Nu är det hans tur i familjen att ta ett steg fram i rampljuset efter att ha studerat skådespeleri i USA. Liksom sin farfar Bosse Parnevik är han en duktig imitatör och övar nu upp halländskan för rollen som Micke Syd Andersson.

– Det känns kul att äntligen få visa svenska folket vad jag älskar och har hållit på med så länge i USA. Att min första roll är en riktig människa är verkligen en dröm, säger Phoenix Parnevik.

Annons

Lancelot Hedman Graaf, 22, spelar Anders Herrlin. Lancelot är redan en etablerad artist och har medverkat i en rad tv-program.

– Det känns fantastiskt roligt. Att skådespela var inte något jag trodde att jag skulle göra men efter provfilmningen relaterade jag så mycket till rollen och behöver egentligen bara vara mig själv. Det är kul med nya utmaningar, säger Lancelot Hedman Graaf.

Övriga två som gör skådespelardebut är Ville Löfgren, 17, från Karlshamn i rollen som Mats ”MP” Persson och Xawier Kulas, 16, från Halmstad spelar Göran Fritzon. Fler roller kommer presenteras längre fram.

Långfilmen om Gyllene Tiders väg till succé är fritt baserad på bandets historia. ”Det blir lika mycket en feelgood-film som en musikfest och uppdaterad stilblick på tidigt åttiotal”, skriver man i pressmeddelandet.

Manusförfattare och regissör är Per Simonsson som ligger bakom bland annat Svartsjön, Tjuvarnas jul samt Selmas saga.

Annons