Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Per Gessles avslut med Marie efter alla år: ”Förklarade”

08 jul, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Per Gessle och Roxette
Det har gått fem år sedan Marie Fredriksson tragiskt gick bort, efter att ha insjuknat redan 2002.
För Aftonbladet berättar Per Gessle nu om sorgen efter sin vän, och det tunga beslutet hon behövde ta när de ställde in sin världsturné 2016.
– Då kallade hon ut mig till Djursholm och förklarade att hon inte pallade längre, säger Per Gessle till tidningen.
Annons
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar påBrand logo
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar på

Roxette är ett av Sveriges internationellt största band genom alla tider – med låtar som The look, It must have been love och Listen to your heart blev de stora världen över, låg etta på Billboardlistan och spelade för miljontals fans.

Per Gessle och Lena Philipsson
Per Gessle och Lena Philipsson kommer turnera med Roxette 2025.Foto: Andreas Bardell/ Aftonbladet / TT

Sedan 2019 är Per Gessle ensam kvar i duon, även om han nästa år åker på turné med Lena Philipsson som ersättare till Marie Fredriksson. I en intervju med Aftonbladet berättar Per om den många år långa vänskapsrelationen till Marie, som han lärde känna hemma i Halmstad på 80-talet.

Annons

– Vi var lite som syskon. Min relation med Marie var likadan som den med min syster och bror som tyvärr också har gått bort, säger Per Gessle till tidningen.

Artisten minns tillbaka till 2002, när Marie Fredriksson först blev sjuk och behövde operera bort en hjärntumör. Per besökte henne på sjukhuset, men ingen visste vad det var Marie hade drabbas av, och bara några månader senare kom hon till studion och sjöng in en låt.

– Då lät hon precis som vanligt, sedan blev hon sjuk igen och gjorde en operation till. Efter det blev hon av med halva sin syn, hon hörde inget på ena örat och det tog bort närminnet. Så efter det gick hon in i den här sjuåriga pausen.

Marie Fredriksson och Per Gessle i Roxette 2015.
Marie Fredriksson turnerade med Roxette trots läkarens varning.Foto: JD1

Tvingades ställa in världsturné

Mellan 2002 och 2009 turnerade Marie Fredriksson inte alls, men efter att ha gästat Per på hans Europaturné 2009 valde de två att starta upp bandet igen och turnera 2010 – mot läkarens inrådan.

Annons

– När vi återförenades så sa hennes läkare att hon inte skulle göra det, men hon ville. 2016 hade vi en stor turné bokad och hade sålt 350 000 biljetter. Då kallade hon ut mig till Djursholm och förklarade att hon inte pallade längre. Då var vi tvungna att ställa in.

Hör Orups kärleksförklaring till Lena Ph: "Bästa piporna i landet"Brand logo
Hör Orups kärleksförklaring till Lena Ph: "Bästa piporna i landet"
Annons