Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Så bra är nya böckerna i februari 2023

16 feb, 2023 
AvKenneth Gysing
ny bok 2023
Är du ute efter en ny bok att läsa? Feminas Kenneth Gysing listar de allra bästa boksläppen i februari 2023 – spana in tipsen!
Annons
Vad är grejen med Brott och straff?Brand logo
Vad är grejen med Brott och straff?

Förinta, Michel Houellebecq (Albert Bonniers förlag)

Förinta, Michel Houellebecq

En brutal titel, men Michel Houllebeqs nya roman är betydligt mjukare i tonen. Här finns ett dramatiskt scenario, spelplatsen är Paris 2027, ett presidentval är under uppsegling. Paul Raison arbetar nära finansministern och presidentkandidaten Bruno Juge, då det dyker upp en film på sociala medier där Bruno avrättas genom halshuggning. Filmen är inte äkta (men tekniskt fulländad), avsändaren omöjlig att hitta, på det följer några högst verkliga terrorattentat (ett par jättelika containerfartyg sänks), vilket skapar politisk och medial turbulens.

Annons

Men fokus i romanen är på Pauls relation med hustrun Prudence, de har alltmer glidit ifrån varandra, och om hur Paul tillsammans med en syster och en bror försöker att få vård för en pappa som drabbats av en hjärnblödning och medföljande afasi. ”Om hans far kunde läsa och begrunda lövens rörelser i vinden, då saknade han absolut ingenting i livet, tänkte Paul.”

Michel Houellebecq

Samtidskritik, funderingar över den mänsk­liga existensen, djupt allvar som slår över i hejdlös humor (ofta svart, åt det galghumoristiska), Houllebecq blandar och ger i ett översvallande flöde, det är mycket upplyftande. ”Stämmer det att man inte förändras, inte ens fysiskt, för det älskande ögat, att älskande ögon har förmågan att upphäva uppfattningsförmågans normala betingelser?” En av många saker i romanen att fundera över!

Annons

Simmarna, Julie Otsuka (Albert Bonniers förlag)

Simmarna, Julie Otsuka

Finstämt, tankfullt, poetiskt om simning i ett badhus (längd efter längd längs med bottens svarta linje) som en metafor för livet, om relationen mellan Alice, 80, (som simmat i 35 år) på väg in i demens och dotter som känner skuld över att hon aldrig riktigt kom sin mamma nära, och nu är det försent.

Hemfärd till glömskan, Kjell Espmark (Norstedts)

Hemfärd till glömskan, Kjell Espmark

Poeten och författaren Kjell Espmark har lämnat oss, 92 år gammal. ”Dags för uppbrott. // Jag stänger och låser lagårdsdörrn – // det blev aldrig av att laga den.// Och rosorna får vintern ta hand om.” Nu kommer (postumt) Espmarks sista diktsamling. Läs den, den är mycket fin!

Annons

Allegro Pastell, Leif Randt (Forum)

Allegro Pastell, Leif Randt

Leif Randt berättar med absolut gehör för samtiden kärlekshistorien mellan (snart) trettio­åriga författaren Tanja i Berlin och webbdesignern Jerome (trettio plus) i Frankfurt. De ses och möts när de kan, har stort fokus på de egna känslorna. Oroande och roande om kärlek i de sociala mediernas tid!

Älven, Rosa Liksom (Wahlström & Widstrand)

Älven, Rosa Liksom

Starkt och gripande om en ung flicka som tvingas fly sin hemby i det krigshärjade finska Lappland till den svenska sidan under Lapplandskriget 1944. ”Jag trodde att livet var ett helvete”, berättar flickan. Rosa Liksom skriver om en dåtid, som liknar nutid i Ukraina. Krig är hemskt, då som nu!

Annons