Evalisa Wallina och Viktor Ahldén.

Mattias Ahlm/Sveriges radio

Rättegångspodden, En mörk historia, Olösta fall, med mera, med mera. Ja, det råder ingen brist på podcasts om brott och kriminalitet. Nu kommer en till från Sveriges radio.

P3 Krim heter den, och medan många andra krimpoddar tar upp äldre fall fokuserar den här på dagsaktuella händelser. Programledarna är journalisterna Evalisa Wallin och Viktor Ahldén.

Vi vill att lyssnarna ska få höra nya röster och förstå mer om i vilket sammanhang brott sker, att ge dem en unik inblick i de kriminella världarna, säger Evalisa Wallin i ett pressmeddelande.

Hon har tidigare jobbat på bland annat SVT:s Veckans brott, P3 Dokumentär och I lagens namn på P1. Henne podkollega Viktor Ahldén har tidigare varit reporter och utrikeschef på Expressen.

Premiäravsnittet om kidnappningen

P3 Krims nisch är allt att ta upp de rättsfall som är hetast för veckan, och i premiäravsnittet, som lades ut under onsdagsmorgonen, tar Evalisa Wallin och Viktor Ahldén grepp på det uppmärksammade kidnappningsfallet som kretsar kring två kända svenska artister.

I avsnittet hörs bland annat åklagaren Anna Stråth som håller i utredningen, musikjournalisten Jan Gradvall och brottsoffret. Däremellan går programledarna igenom vad som har hänt, förklarar begrepp som kanske inte är allmänkunskap och diskuterar vilka konsekvenser som brottet kan tänkas få.

Sveriges radio utlovar att lyssnarna ska komma så nära händelserna som möjligt, genom podcastens närvaro i rättegångssalar samt deras källor inom polisen, rättsväsende och kriminella kontaktnät.

Carolin Pouron är kanalansvarig för P3, och hon säger så här om podcasten:

– De utmaningar vi ser idag med till exempel gängkriminalitet är ett samhällsproblem som drabbar många, inte minst unga. Det är en fråga som förtjänar gedigen journalistisk bevakning av landets vassaste kriminalreportrar.

P3 Krim släpps på onsdagar och går att höra på Sveriges radio play, på Sveriges radios hemsida och i diverse podspelare.

LÄS MER:

Nya filmer och serier på Netflix i januari 2021

Streamingtips: 24 filmer som kan vinna Guldbaggar i år

Fyra bra dokumentärer på Netflix i januari