Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Så lever Olena Zelenska i dag – ett år efter kriget

16 feb, 2023 
AvMalin Collin
FotografTT
Olena Zelenska Ukraina
Från manusförfattare av politisk satir till presidentfru i krig. Doldisen Olena Zelenska vet hur man fångar människors uppmärksamhet med ord. Nu skriver hon i stället om de ukrainska barnen som dödats i kriget och världen lyssnar.
Annons

Det är tidig morgon den 24 februari när explosionerna hörs hela vägen in i presidentpalatset strax utanför Kiev. Där befinner sig 44-­åriga Olena Zelenska, hennes två barn och hennes man. Han är landets president och Ryssland har precis invaderat Ukraina. Ryska elit­trupper har tagit sig in i huvudstaden med hjälp av fallskärm. Deras uppgift? Att döda Olenas man, därefter henne och deras barn. De är Putins fiende nummer ett, två, tre och fyra.

Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Stridsplan flyger lågt och det är bråttom nu. Olena Zelenska skrev ”packa resväska” på en lapp kvällen innan, om de skulle behöva fly. Men hon hann inte. Varken hon eller presidenten trodde på allvar att Ryssland skulle invadera. Nu väcker paret Zelenskyj sin sjuttonåriga dotter och nioårige son.

Annons

Eftersom presidentfamiljens ad­ress är välkänd, finns det inga alternativ. Sonen Kyrylo packar snabbt ner en bok, Lego och pennor i sin ryggsäck, medan dottern Oleksand­ra skriver med sina kompisar i sociala medier för att ta reda på vad som egentligen händer utanför president­palatset. Olena Zelenska packar en rullväska med det viktigaste.

Olena Zelenska

Namn: Olena Volodymyrivna Zelenska.

Gör: Manusförfattare och presidentfru i Ukraina.

Ålder: 45 år.

Född: I Kryvyj Rih i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen.

Bor: I Kiev, Ukraina.

Familj: Maken Volodymyr, dottern Oleksandra, 18, och sonen Kyrylo, 10.

Aktuell: Har varit presidentfru i ett land i krig i ett år den 24 februari.

Hennes man, president Volodymyr Zelenskyj bestämmer sig för att stanna i Kiev (han fällde sitt klassiska citat ”I need ammunition, not a ride”, efter att han erbjöds en flyktplan). Presidentfrun och barnen beger sig västerut. Liksom 14 miljoner andra ukrainska kvinnor och barn är också detta en familj på flykt nu. Olena Zelenska skriver ett inlägg på Facebook: ”I dag ska jag inte få panik eller gråta. Jag ska vara lugn och självsäker. Mina barn ser mig”, citerar Time Magazine i en lång intervju med presidentens fru.

Olena Volodymyrivna Zelenska Volodymyr Zelensky
I april 2019 valdes komikern Volodymyr Zelenskyj till Ukrainas president. Hustrun Olena Zelenska fanns vid hans sida.

Olena föddes under Sovjettiden, 1978, samma år som sin man, i industristaden Kryvyj Rih, i centrala Ukraina. Volodymyr Zelenskyj lärde hon känna på universitetet, där hon pluggade till arkitekt och han juridik. I den polska dokumentären Ukraiński sługa narodu pekar en gammal skol­kompis till Zelenskyj ut ett hörn inne på en gård omgiven av höga bostadshus, som ser ut precis som man tänker att typiskt sovjetisk arkitektur ser ut. Just där brukade landets nuvarande president stå på kvällarna för att få tillfälle att prata med den vackra Olena när hon gick ut med familjens hund.

Annons

Men det var humor- och tv-världen som blev deras gemensamma. När de var 19 år gamla grundade Volodymyr Zelenskyj produktionsbolaget Kvartal 95 tillsammans med några vänner. Han var stjärnan och hon manusförfattaren i ­bakgrunden.

I över två decennier var den blivande presidenten Ukrainas stora komikernamn. Han vann Let’s dance, spelade i mängder av filmer av romcom-karaktär och hade huvudrollen i tv-serien Folkets tjänare som också var början på hans politikerkarriär. Där spelade han en gymnasielärare i historia som får nog av alla korrumperade politiker och skriker ut sitt missnöje inför en vän. En av hans elever smygfilmar, lägger ut klippet på Youtube och sedan dröjer det inte länge förrän läraren blir landets president. En osannolik historia som blev ännu mer osannolik när skådespelaren själv på nyårsafton 2016 fattade beslutet att ställa upp i Ukrainas presidentval. Han deklarerade detta i tv och det var också då som Olena Zelenska fick veta att hennes make tänkte byta jobb.

Annons

– Han glömde att säga det. Varje dag hade han tänkt att ”i dag blir dagen jag berättar för henne”, men så såg jag honom berätta det på tv, säger hon leende i en intervju tillsammans med sin make från Sky News i somras.

Olena Zelenska Volodymyr Zelensky
Presidentparet visar sin vördnad för de stupade.

– Jag skrattade inte så mycket ­efteråt, säger Volodymyr Zelenskyj, och låter tittarna förstå att det nog inte mottogs med glädje när han kom hem på nyårsnatten.

Före invasionen och innan hon blev Ukrainas första dam, var Olena Zelenska inte alls road av en roll i rampljuset.

– Jag har alltid varit en väldigt icke-offentlig person och jag tyckte inte om uppmärksamheten. Men under de två och ett halvt åren jag har varit landets första dam har mycket förändrats för mig. Jag förstår att ödet gav mig en unik chans att kommunicera med människor, sa hon i en intervju i Elle strax innan kriget bröt ut.

Annons

Från den 24 februari 2022 och tio veckor framåt bor Olena Zelenska och barnen inte på samma ställe mer än någon natt. De flyttas konstant runt av säkerhetsskäl.

Av samma anledning får de inte prata med president Zelenskyj på videosamtal, eftersom det kan spåras av Ryssland. Fasta telefonsamtal vid planerade tidpunkter går att ordna, men det som ger mest lugn för barnen är att se sin pappa hålla sina kvällstal till folket i tv varje kväll, förklarar Olena Zelenska i Time ­Magazine. Så fortsätter livet under vårvintern.

Olena Zelenska har genom hela kriget hittat ett eget sätt att kommunicera. Om hennes man är den som för den hårda retoriken mot Putins Ryssland och ber om vapen och stöd från väst, är Olena den som hittar människorna som drabbas av kriget.

Barnen är i fokus och de som dör får synas i hennes ­sociala medier, givetvis i samråd med de anhöriga. Hon lägger ut bilder på barnen och skriver texter om deras liv. Hon får kriget att kännas nära och angeläget. Det är hennes sätt att nå ut till världen och hålla Ukrainafrågan relevant. Men det är lika mycket ett sätt att visa vördnad och delta i den sorg som hela landet känner.

Olena Zelenska
I presidentpalatset i Kiev.

Den 14 juli 2022 går en mamma och dotter längs gatan i staden Vinnytsia i centrala Ukraina. De är på väg till vårdcentralen där habiliteringen ligger. Den fyraåriga flickan heter Lisa och föddes med Downs syndrom. Mamman har ett stort Instagramkonto där hon delar med sig av hennes och dotterns liv tillsammans. Vackra bilder på de båda iklädda lila tyllklänningar när de leende sitter i ett lavendelfält varvas med vardagen med den älskade dottern. I en Instagram-story klockan 09.38 ser man fyraåriga Lisa köra sin egen barnvagn och mamma Iryna filmar. Lisa har vita tajts och grön­vita gympaskor. Hon ler.

Annons

En timme och två minuter senare slår en rysk missil ner i Vinnytsia.

Olena Zelenska lägger snart ut en bild på Instagram. De läggs bakom en varning om känsligt innehåll, vilket innebär att man aktivt måste klicka på bilden om man vill se den. Zelenska skriver:

”Instagram kommer att gömma detta foto från er som ’känsligt’. Som om sorg och brott kan försvinna ­genom att gömmas. Men den som har medmänsklighet kan se: ett barn, en barnvagn, en mamma… rysk ­missil.”

När man klickar på bilden ser man vagnen. Den är trasig. Under vagnen sticker två små ben fram. De vita tajtsen är fläckiga av blod. Likaså de grönvita gymnastikskorna. Lisa är död och mamma Iryna är på sjukhus. Hon förlorade ett ben och sitt barn. Sammanlagt dog 23 personer och 100 skadades.

Med Lisa blev det personligt för Olena Zelenska.

Olena Zelenska Ukraina

”När jag läste nyheterna förstod jag att jag kände flickan. Jag kommer inte skriva alla ord jag vill till de som dödade henne, men jag ska skriva om Lisa”, skrev Olena Zelenska på Twitter och la ut en videosnutt från ett julfirande 2021 när presidentfrun bjöd in barn med särskilda behov. Lisa målar stora julkulor tillsammans med andra barn och Olena Zelenska. ”Flickan målade inte bara sig själv, utan också sin klänning, de andra barnen, mig, kameramännen och regissören på en halvtimme”, skriver Zelenska och uppmanar sina följare att titta på Lisa när hon fortfarande var i livet.

Annons

Medan president Zelenskyj lägger stora delar av sina arbetsdagar på att be andra länder om hjälp för att kunna vinna kriget, har Olena Zelenska hittat sitt fokus. I maj 2022 lanserade hon ett regeringsinitiativ för att­ ­hjälpa ukrainare att hantera både de gemen­samma och de personliga ­fasor befolkningen har upplevt.

Om Olena Zelenska har trivts bäst bakom kulisserna har Rysslands invasion av hennes land gjort att hon har tvingats ta ett steg ut på scenen.

I november intervjuades både hon och hennes make av CNN:s chefskorrespondent Christiane Amanpour. Då såg man en annan version av Olena Zelenska, en allvarlig och slipad första dam som formulerade sig snabbt men effektivt. Men sorgen i den trötta blicken lyste igenom den perfekta sminkningen och håruppsättningen. Paret fick frågan hur de hämtade kraft från varandra. ­Volo­-­dymyr Zelenskyj flikade direkt in att hon är den som lagar frukost ­varje morgon och lägger fram kläder till barnen.

Olena Zelenska Kriget i Ukraina

– Jag hinner ju inte det, sa presidenten.

De bytte en blick och Christiane Amanpour frågade: ”Bor ni inte ihop?”

Annons

Paret Zelenskyj tittade upp och skakade på huvudena.

– Nej, sa president Zelenskyj.

Det var just därför det var så viktigt. Medan han outtröttligt ringer varenda världsledare från gryning till skymning för att be om mer vapen och luftvärn, är det hans fru som tar hand om familjen i kriget.

Och det är fortfarande alldeles för farligt för Putins fiende ett, två, tre och fyra att sova under samma tak.

Presidenten är stolt över henne.

I en intervju i Vogue Magazine säger han:

– Hon hade en stark personlighet från början och hon är antagligen starkare än hon trodde att hon var. Och det här kriget, ja, vilket krig som helst tar fram kvaliteter man aldrig trodde att man hade.

Samtidigt längtar Olena Zelenska efter att samla familjen – precis som resten av Ukraina.

– Jag drömmer om att kunna äta middag tillsammans, säger hon i Vogue.

5 sätt Olena Zelenska gjort avtryck på

1. Humorkvinnan

När paret Zelenskyj tillsammans med vänner grundade produktionsbolaget Kvartal 95 blev Olena Zelenska manusförfattare. Deras bolag blev snart ett av de allra största i den rysk- och ukrainsk­talande världen. Hon var ofta den enda kvinnan i manusgruppen och de gjorde Volody­myr Zelenskyj till en superkändis med sina politiska satirprogram. På den tiden, när livet bestod av showbiz i stället för krig och ­politik, tog hon gärna bilen till Kraków i Polen för att se Maroon 5 eller flög till Lissabon för att se Adele.

Annons

2 Traumaarbetet

Redan i maj 2022 påbörjade Olena Zelenska det arbete hon sedan fortsatt med under kriget: att bygga upp landet genom att bygga upp krigsoffrens liv. Fokus ligger på att hjälpa ukrainare att hantera krigstrauman. Idén är att utbilda traumaterapeuter, sätta upp kristelefoner och få in utländska experter som stöd. Ukrainas hälsominister uppskattar att runt 15 miljoner ukrainare kommer att behöva vård för mental ohälsa. Under hösten har hon jobbat hårt med sitt hjärtebarn – Olena Zelenska foundation.

3. Global roll

När Olena Zelenska ett par månader in i kriget hade hållit sig gömd tillsammans med barnen, började hon plötsligt synas igen. Hon återvände till rampljuset tillsammans med USA:s första dam, Jill Biden, som mötte henne på en hemlig plats i västra Ukraina den åttonde maj 2022. Det blev starten på Zelenskas nya globala roll. Hon har talat inför USA:s kongress och bett om hjälp att stoppa terrorn mot ukrainare. Hon har nätverkat med USA:s före detta talman Nancy Pelosi och även träffat president Joe Biden. Hon har blivit presidentens förlängda arm i världen.

Annons

4 Vougue-intervju

Sommaren 2022 hade magasinet Vogue Olena Zelenska på omslaget. Bilderna togs av Annie Leibovitz och visar en allvarlig kvinna i ett land i krig. Hon sitter bredbent på trappan i presidentpalatset i Kiev. Sandsäckar täcker hela väggarna om det skulle attackeras. Hon är nästan militäriskt klädd i uteslutande ukrainska märken. Från amerikanskt högerhåll kom kritik om varför presidentparet poserade i modemagasin när folket går igenom helvetet på jorden. Många läsare försvarade Zelenska – hon satt knappast i balklänning och åt bakelser.

5. Kungligt besök

I november 2022 reste Olena Zelenska till Storbritannien, som har stöttat Ukraina från start, för att träffa kung Charles. Till­sammans besökte de den ukrainska katolska katedralen i London och mötte ukrainska flyktingar. Kung Charles har tidigare under kriget engagerat sig i just ukrainare som tvingats fly från kriget. I London deltog Zelenska också i en konferens för att förebygga sexuellt våld i krig, talade inför parlamentet, ställde upp på intervjuer med brittisk press och träffade pre­miärminister Rishi Sunaks fru Akshata Murthy.

Sveriges 9 kändaste powerkvinnor över 80 - nu och dåBrand logo
Sveriges 9 kändaste powerkvinnor över 80 - nu och då
Annons