Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Partnerns ord till Philip Seymour Hoffmans före hans död

01 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Oscarsbelönade skådespelaren Philip Seymour Hoffman dog av en överdos i New York 2014, efter över 20 år som drogfri.
Under sina sista år i livet kämpade han mot beroendet tillsammans med livspartnern Mimi O'Donnell – som på slutet insåg att hon skulle förlora sin kärlek.
”Jag insåg att jag inte kunde lösa det. Det var då jag släppte taget”, har hon berättat i Vogue.
Annons
10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktraBrand logo
10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktra

Philip Seymour Hoffman var en av Hollywoods mest hyllade skådespelare – innan han dog hann han nomineras till fyra Oscars och vinna en, nomineras till tre Tonys samt vinna en Golden globe. Med filmer som Capote, Hunger games och The master blev han en favorit både hos kritiker så väl som publiken.

Men bakom kulisserna och framgångarna kämpade skådespelaren mot demoner. Under sin ungdom kämpade han med missbruksproblem, men lyckades bli ren. Så förblev det i 22 år. Under den tiden hann han växa som skådespelare, men också träffa sitt livs kärlek Mimi O'Donnell, och bli pappa till tre barn.

Philip Seymour Hoffman med Julianne Moore i Hunger games.

Började missbruka efter 22 nyktra år

2017, tre år efter Philip Seymour Hoffmans tragiska död som 46-åring, bröt Mimi tystnaden och berättade i Vogue för första gången om sin partners sista mörka år i livet.

Annons

Efter alla år som nykterist bestämde sig Philip Seymour Hoffman för att börja dricka alkohol igen, trots Mimis protester. Efter alkoholen kom opiaterna.

”Så fort Phil började använda heroin igen var jag skräckslagen. Jag sa till honom att han skulle dö. Det är det som händer med heroin”, skrev hon i Vogue.

Philip Seymour Hoffman i Capote, som vann honom en Oscar.

2012 körde Mimi sin sambo till en avvänjningsklinik, men bara några dagar efter avslutad behandling föll skådespelaren tillbaka i missbruket. Året därpå försökte han med en ny behandling, och lyckades då hålla sig ren i tre månader. För att skydda sina tre gemensamma barn från Philips kamp mot knarket flyttade han in i en egen lägenhet i närheten av sin familj. De fortsatte att umgås som familj – han lämnade barnen på skola och ibland åt de middag ihop.

Annons

Hittades död

Men när Philip Seymour Hoffman åkte till Atlanta för att spela in Hunger games-filmerna började det om igen – och Mimi insåg att hon inte kunde hjälpa honom mer än hon redan hade gjort.

”Det var första gången jag insåg att hans beroende var större än oss två. Jag insåg att jag inte kunde lösa det. Det var då jag släppte taget”, skriver hon, och undrar om Hoffman visste om att han inte skulle leva länge till.

”Han sa aldrig de orden, men han levde sitt liv som om han visste att tiden var dyrbar.”

Hon berättar också att hon kort före hans död sa till kärleken: ”Jag kan inte rädda dig”.

Den 2 februari 2014 hittades Philip Seymour Hoffman död i sin lägenhet i New York, till följd av en överdos på både kokain, heroin och amfetamin. Han blev 46 år gammal.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons