TT

Roxette var framgångssagan som satte Sverige på den musikaliska världskartan på ett sätt som inte synts sedan Abba.
Under storhetstiden sålde pop-duon med Per Gessle och Marie Fredriksson över 75 miljoner album och hade fyra listettor på amerikanska Billboard-listan.
Allt förändrades när Marie Fredriksson 2002 drabbades av en hjärntumör. Sångerskan tillfrisknande och kunde återgå till Roxette och turnerandet mellan 2010 och 2016, innan läkare avrådde henne från att fortsätta.

Var ändå inte förberedd

I december förra året gick Marie Fredriksson bort.
– Hon var sjuk så himla länge och man trodde att man hade förberett sig men när det kommer till kritan är det svårt att vara förberedd ändå, säger Per Gessle, 61, i en ny intervju med SVT-programmet Sverige!

Marie Fredriksson och Per Gessle lade världens under sina fötter med popguppen Roxette. Nu berättar Gessle att han saknar både det de hade och att "göra nya hyss" med sin trogna parhäst.

STEFAN SDERSTRM / XP / TT

Gessle som är aktuell med ett nytt album där han ser tillbaka på sina 44 år som låtskrivare, berättar att han under året som gått har haft svårt att förlika sig med tanken och känslan av att den artist och vän han lärde känna 1978, inte längre finns.
– Att man inte kan ta telefonen och ringa, eller umgås. Det är en tomhet såklart. Det är en fantastisk resa vi har fått göra tillsammans. Det är en vänskap som plötsligt tar slut och det är klart att det är tungt, säger han i SVT-programmet och pratar om det liv han och Marie delade av poliseskorter och kravallstaket, inlåsta på hotellrum på platser runt om i världen.

”Marie sjöng bättre ”

Per Gessle konstaterar att hans och Roxette-kollegans personkemi stämde på många plan; de kom båda från mindre städer, var ambitiösa och hade samma typ av humor.
Däremot kunde Marie sjunga mycket bättre, säger han med ett skratt och tillägger att ”hon kunde göra hans låtar ofantligt mycket bättre än de egentligen var”.

Sagan om Roxette började med albumet Pearls of passion 1986 och pågick fram till Marie Fredrikssons död.

TT


När Marie Fredriksson först blev sjuk och små småningom gick bort i sviterna av sin sjukdom, var det en sorg för Sveriges artistelit som tog farväl av en uppskattad kollega, men också för alla de fans runt om i världen som varit popgruppen trogen sedan genombrottet med debutplatta 1986.
Nu, ett knappt år efter Marie Fredrikssons bortgång, kan Roxette-entustiasterna se fram emot ny musik.

Som en hyllning till Marie

Första veckan i oktober släpptes låten ”Let your heart dance with me” med Marie Fredriksson på sång som spelades in till bandets sista studioalbum ”Good karma” 2016, och som Per Gessle tidigare berättat i ett pressmeddelande att Marie verkligen fick kämpa in i det sista för att ta i mål.
Enligt recensionerna beskrivs låten som en hyllning till Marie Fredriksson - och är faktiskt ett spår i ett kommande större Roxette-projekt.

Den 30 oktober släpps samlingsalbumet ”Bag of trix”, som just är en samling av tidigare outgivet material och bonusspår som fått nytt liv.

Per Gessle som fortfarande blir påmind om Roxette hela tiden, inte minst genom fansen som fortsätter att hänga med, säger i intervjun med SVT:s Sverige! att han är gillar långa relationer, han skojar om att han har varit gift med samma kvinna "i 2000 år" och att Halmstad fortfarande känns som hemma.
Men han pratar också om andra tunga förluster i hans närhet som drabbat honom.

2012 var Roxette tillbaka ute i världen med turnén "Charm school".

TT

Per Gessle som miste sin pappa när han var 19 år, i samma veva som Gyllene Tider var på väg att få sitt stora genombrott, förlorade på drygt tre år mellan 2010 och 2014, sin mamma, sin bror och sin syster.
– Det var jobbiga år. Man kommer aldrig riktigt förstå det, det är jättesvårt med avslut.
Och det är samma sak med Marie förra året, säger Per Gessle till SVT.

Läs mer:

Eva Dahlgrens sorg efter Marie Fredriksson – rörande minnet

Fidan, 30, förlorade pappa och lillasyster i corona

Sommaren 85 – här är prylarna och kläderna vi aldrig vill ha tillbaka

Utvald läsning

Femina