De som roar sig med att försöka lösa mord är en grupp människor i åttioårsåldern som lärt känna varandra på ett luxuöst äldreboende, ”Coopers Chase”, på engelska landsbygden.

Där finns Elizabeth, som antyder att hon arbetat som spion för brittisk underrättelsetjänst; Ibrahim, välbeställd psykiatriker, och Ron, legendarisk fackföreningsboss – och flera andra med skarpslipade intellekt. Gemensamt för dem förutom lusten att lösa mord tillsammans, är medvetenheten om att de är på livets upplopp. Som Elisabeth uttrycker det, ”Allt som oftast vaknade man på natten och kände sig alldeles skräckslagen. Vilken fasa att förlora förståndet. De fick gärna ta ett ben eller en lunga eller vad som helst, bara inte förståndet.”

Ljus och mörker i kolsvart roman om kärlek och alkoholism

Den oron berör mer än de mord de tar sig an (ett av dem på äldreboendets chef, en girig man i sina bästa år). Osmans debut är charmig, klurig, rörande och riktig rolig – och en absolut uppmaning om att inte sitta och vänta på att livet ska ta slut! Filmregissören Steven Spielberg har också köpt filmrättigheterna till boken, så räkna med att den kommer upp på biograferna om ett par år eller så.

Boken kan du köpa här. (reklamlänk från Adtraction)