Artikeln innehåller reklamlänkar
The Storytellers – Lyssna med Markiz
5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)

Slå på ljud

Nu i helgen öppnar varuhuset NK i Stockholm årets julskyltning, och julen får väl därmed sägas vara officiellt invigt. Femina vill förstås inte vara sämre – här tips på tre riktiga smällkarameller till jullitteratur!

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser, Klas Östergren (Polaris)

Jag googlar Jonseryd men hittar bara Jonsered, där det brukar hållas sommarteater. Jag misstänker att det är en liten blinkning från Klas Östergrens sida när han nu kommer med novellsamlingen ”Julrevy i Jonseryd”, där en något till åren kommen författare (i novellen med samma namn som titeln) motvilligt har gått med på att försöka få lite mer fart på den årligen återkommande julrevyn i Jonseryd. Kommunens mycket energiska kulturchef har lockat med ett honorar i en storleksordning författaren inte tycker sig ha råd att tacka nej till, men vad ska de med honom, han som aldrig sysslat med revy tidigare? Kulturchefen tycker revyn har gått en smula i stå och att man behöver någon som kan se på lokala företeelser med en ”hälsosamt ofördärvad blick”. Klas Östergren har skrivit många julberättelser tidigare, där några återkommer här, men novellen ”Julrevy i Jonseryd” är nyskriven, och mer av kortroman (fyller halva volymen). Det är en mycket östergrensk berättelse; fylld av vemod och stillsam humor, och en Jaques Brelsk förhoppning i dessa kristider, ”Snurra min jord, du får inte ger dig, jag är lika värnlös som du …”.

Där finns också en konstflatulist, och vet ni inte vad det är, så får ni googla (hen smäller nästan lika högt som en smällkaramell). Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Feminas bokredaktör tipsar: 3 härliga böcker att läsa (eller lyssna på)!

En storm i juletid, Camilla Davidsson (Printz)

Alice har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget i Stockholm efter hon blivit sviken i kärlek. Julen står och stampar i farstun, det är snart första advent, men Alice känner inga julkänslor. Hon som en gång spåddes en lysande framtid som författare, hjälper nu andra aspirerande författare med deras manus. När hon kontaktas av en omskriven deckarförfattare, Samuel Engman, som vill ha hjälp med ett manus, tackar ja utan någon större glädje, men hon behöver pengarna. Sedan visar det sig (förstås) att Samuel också har andra kvaliteter än att bara skriva kriminellt bra. Fin feelgood med massor av julmys och romantik! Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Författarintervju: David Lagercrantz om senaste boken Obscuritas

En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan, Annie Darling (Historiska media)

Anne Darling har så att säga (så här i juletid) helt snöat in på bokhandlare, det här den fjärde (och avslutande) delen i hennes serie i bokhandelsmiljö. Här får vi möta konditorn Mattie som avskytt allt vad julen heter sedan hennes hjärta krossades för två jular sedan. Hon driver en tesalong bredvid Toms bokhandel, och Tom är heller inte särskilt förtjust i julen. När de av olika omständigheter tvingas att dela en bostad över en av butikerna, blir det knepigt, de kan knappt tala med varandra utan att börja gräla. Men det vet ju alla läsare med erfarenhet, kärlek börjar alltid med gräl (åtminstone väldigt ofta i litteraturen). Anne Darling är inte bara en darling till efternamnet – här bjuder hon på julstämning med extra allt! Läs mer och köp boken här. (länk till Adlibris)

Mest läst